Biedrības “Dialogu nams” menedžeris Ilhoms Halimzoda un Latviešu valodas aģentūras metodiķe Ērika Pičukāne apspriež sarīkojuma “Kopā ar latviešu valodu – latviešu valodā” programmu.
Biedrības “Dialogu nams” menedžeris Ilhoms Halimzoda un Latviešu valodas aģentūras metodiķe Ērika Pičukāne apspriež sarīkojuma “Kopā ar latviešu valodu – latviešu valodā” programmu.
Foto – Karīna Miezāja

  7

Kas bijis pats interesantākais?

Manuprāt, latviešu valodai ir sievišķīgs, maigs skanējums. Mana māte ir uzbekiete, tēvs tadžiks. Tēva valodas skanējums jums šķistu enerģisks, raupjāks, it kā skaņas būtu aprautas. Valodā ir daudz tādu skaņu kā “he”, “re,” “ke”. Man ir draugs turks, bet, kad viņš runā latviski, šķiet esam citāds cilvēks.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Nesen biju konferencē par eksistenciālismu. Ne visu latviski sapratu, taču šīs trīs stundas klausījos valodas skanējumā. No katra pasākuma cenšos atcerēties vairākus jaunus vārdus. Piemēram, no šīs konferences man ir trīs jauni vārdi “jo”, “tomēr” un “mēģināšu”.

Man ļoti patīk Latvijas himna “Dievs, svētī Latviju!” Tāpēc, ka vārdi “Kur latvju meitas zied,/Kur latvju dēli dzied” ir emocionāli ļoti pozitīvi.

Kādā valodā runājat ģimenē?

CITI ŠOBRĪD LASA

Manas sievas tēvs arī ir no Tadžikistānas, bet viņas māte – latviete. Mēs satikāmies šeit. Sākumā sarunājāmies krieviski un mazliet arī tadžiku valodā. Mūsu meitiņai Semrai aprīlī būs divi gadi. Es ar viņu runāju uzbeku valodā, sieva Endžela – gan krievu, gan latviešu valodā. Sieva un meita ir Latvijas pilsones. Man šeit ir uzturēšanās atļauja. Nākotnē lūgšu man piešķirt Latvijas pilsonību.

Vai esat izlasījis kādu grāmatu latviešu valodā?

Mums ar sievu mājās ir grāmatas par 4. maiju. Ir arī pavārgrāmatas.

Jūs esat musulmanis?

Jā, esmu musulmanis un cenšos praktizēt savu reliģiju. Taču man ir draugi kristieši, mums ir bijuši kopīgi pasākumi ar Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes studentiem, un esam diskutējuši par dažādiem tematiem.

Sacījāt, ka vēlaties kliedēt latviešu stereotipus par ārzemniekiem. Kādi ir tie vispārpieņemtie uzskati, kurus gribat mainīt?

Daļa sabiedrības domā, ka ārzemnieki nav labi cilvēki un ka tikai brauc uz ekonomiski attīstītākajām valstīm. Un ka viņi vēlas tikai saņemt pabalstus, nestrādāt un ka neko nedara Latvijas sabiedrības labā. Taču tā nebūt nav.

Latviešu valoda pasaules valodu kontekstā

* Latviešu valodā runā apmēram divi miljoni cilvēku.

* Latviešu valoda ietilpst 200 lielāko pasaules valodu grupā (pasaulē ir apmēram 7100 valodu, un tikai 394 jeb 6,8% no visām dzīvajām valodām runā vairāk nekā miljons cilvēku.)

* Latviešu valodai ir valsts valodas un ES oficiālās valodas statuss, resp., latviešu valoda ierindojama tā saukto neapdraudēto valodu grupā.

Reklāma
Reklāma

* Kaut arī latviešu valoda vērtējama kā konkurētspējīga valoda, jāņem vērā, ka latviešu valoda Latvijas lingvistiskajā vidē konkurē ar vismaz divām no sešām starptautiskajām megavalodām (resp., krievu un angļu valodu).

Avots: Pētījums “Valodas situācija Latvijā: 2010 – 2015”

Stāsta projekta dalībnieki

Betula Savrana: “Esmu turciete. Latviešu valodu, literatūru un kulturoloģiju mācos skolā jau trešo gadu. Ja salīdzinu turku un latviešu valodu, šķiet, ka turku valodas gramatika ir grūtāka nekā latviešu valodas gramatika.”

Serdars Čeliks: “Mans tētis ir turks, ar viņu ģimenē runāju turciski, un mamma latviete, ar viņu – latviski. No latviešu literatūras es pēdējā laikā esmu izlasījis “Raudupieti” un “Vilkaču mantinieci”, man šie darbi patika. Protu arī angļu valodu un mācos vācu valodu.”

Judžena Ļi: “Esmu korejiete, un ģimene Latvijā dzīvo četrus gadus. Mans tētis ir japāņu valodas skolotājs. Man latviešu valoda patīk, bet šķiet ļoti grūta, gan gramatika, gan viss cits. Koncertā spēlēšu korejiešu instrumentu, un brālis dziedās latviešu dziesmu.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.