Pēteris Druķis
Pēteris Druķis
Foto – Ivars Bušmanis

– Kas viņam draud, ja neliekas ne zinis? 2


– Nevienam īpašniekam vēl nav pienākusi pēdējā diena būvinspektora atklāto trūkumu novēršanai. Ja noteiktajā laikā tie tomēr netiks novērsti, tad pats lielākais sods, kas viņam varētu draudēt, – būs jāpārtrauc ēkas ekspluatācija. Jāatzīst, jau esam saskārušies ar citu problēmu – mūsu būvinspektorus īpašnieki neielaiž ēkā. Turklāt nelaiž nevis tie, kuri par biroja izveidošanu vēl neko nav dzirdējuši, bet tie, kuri ļoti labi zina, kas mēs esam un ko gribam. Viens tāds sabiedriskas ēkas īpašnieks, kurš ar mums nostājies uz kara takas, ir Liepājā. Visticamāk, tāpēc ka ir saņemta sūdzība par to, ka ēkā veikta nelikumīga būvniecība. Kā zināms, likumā noteikts, ka ikviens iedzīvotājs var sūdzēties par ekspluatācijas pārkāpumiem jebkurā ēkā, arī tādā, kas neietilpst mūsu pārbaudāmo lokā.

Reklāma
Reklāma
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Pasaule visdrīzāk tomēr ir plakana – astrofiziķis izpētījis zemi visaugstākajā precizitātes līmenī
Lasīt citas ziņas

– Nesen vairāki rīdzinieki, Ieriķu ielas namu iedzīvotāji, mums žēlojās, ka Rīgas dome pieļāvusi jaunu daudzstāvu ēku būvniecību tuvu viņu namiem, kas tādējādi pasliktina viņu dzīves apstākļus – aizsedz sauli, apgrūtina automašīnu novietošanu pie namiem un daudz ko citu. Vai viņi var vērsties pie jums birojā?

– Jā, var. Bet mēs nevaram atcelt kādas pašvaldības izsniegtos administratīvos aktus. To var tikai tiesa. Jāatzīst, līdzīgas sūdzības saņemam arī no citu galvaspilsētas rajonu iedzīvotājiem. Taču atkārtoju vēlreiz – ja būvvalde vai kāda cita pašvaldības iestāde ir kļūdījusies, to var apstrīdēt tikai tiesas ceļā. Mēs šajos gadījumos varam sniegt savu viedokli par to, vai likums pārkāpts vai nav pārkāpts. Ja ēka nav sabiedriskas nozīmes, tad savu viedokli paužam attiecīgajai pašvaldībai, kurai būtu jāizdod savs lēmums un jārīkojas.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai šo viedokli birojs var sniegt arī tad, ja būvniecība vēl nemaz nav sākusies?

– Birojs to var dot par jebkuru ar būvniecību saistītu stadiju un par jebkuru būvi, ja ir aizdomas par būtiskiem pārkāpumiem.

– Nu izpaudāt viedokli. Pārkāpējam no tā ne silts, ne auksts!

– Ja valsts atjaunojusi Būvniecības valsts kontroles biroju, tad tai jārīkojas tā, lai šo viedokli respektē visas par pārkāpumu atbildīgās personas. Jā, pašlaik instrumenti, kā sodīt pārkāpējus, birojam vēl nav piešķirti, tomēr tas ir tikai laika jautājums. Tāpat arī nav noteikts, ka mūsu lēmumi būtu tiesiski saistoši kādai pašvaldības iestādei. Acīmredzot tas tāpēc, lai par vienu un to pašu būvprojektu vai būvdarbiem pašvaldības būvvalde neteiktu “balts”, bet valsts iestāde – “melns”. Tad iedzīvotāji būtu neziņā, kuram taisnība un kuram ne.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.