Devīze VAP15 – “Ēvalda Valtera sirds ābelīte” 7

Ēvalds Valters ir viena no mūsu pagājušā gadsimta spilgtākajām kultūras personībām. Ar savu raženo dzīvi un darbiem ir apliecinājis savu mīlestību pret Latviju un latviešu tautu, kā arī guvis nedalāmu mīlestību no tās. Tieši šī abpusējā mīlestības sinerģija ir piemiņas zīmes konceptuālā platforma. Piemineklis vienkāršā vizuālā valodā atspoguļo Ē. Valtera personību kā latviešu strēlnieku un mums mantojumā atstāto viņa iestādīto Mīlestības ābelīti, kurai ir jāizaug lielai. Zīme atspoguļo laika un filosofiski ētisko procesu un uzstādījumu arī mums.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Ābele latviešu tautas uztverē parasti simbolizē auglību, mīlestību, sievišķo, mātišķo. Taču, kad dižais kuldīdznieks, dzīves gudrais lielais smējējs un tai pašā laikā arī dziļu cilvēcisku smeldzi izstarojošais aktieris Ēvalds Valters savā simtgadē stāvēja uz Rīgas Latviešu biedrības skatuves, viņš asociējās ar šo latviešu folklorā apdziedāto ābeli ražas briedumā, pilnu “dārgu dvēselīšu”.

Tāpēc šī piemiņas zīme – piemineklis vizualizējies kā ābele ar mirdzošajām sirsniņām, un pie kuras, kā teikts tautasdziesmā, var nākt gan priekos, gan bēdās – viņa tevi sapratīs. Bet cieši ar to sajūgts kā atgādinājums vecais latviešu strēlnieka ierocis – Ēvalda Valtera jaunības gadu liecinieks cīņā par savas zemes neatkarību, kuras atgūšanu viņam bija lemts apliecināt, uzvelkot Rīgas pils Svētā Gara tornī sarkanbaltsarkano karogu.
Piedāvāto metu vajadzētu uztvert tieši kā metu, kuru var arī attīstīt. Iespējams, ka lapotni var veidot vienkāršāku ar mazāk lapu elementiem un sirds augļiem, kuri varētu būt arī telpiski (3D). Ābeli izgatavo no nerūsējošā tērauda, bet šauteni no rūsināta tērauda. Betona pamatni – pakalnu iespējams apšūt ar dabīgā akmens šķembām.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.