Guna Klārka ar bērniem Ralfu, Evelinu, Anabellu un Sofiju.
Guna Klārka ar bērniem Ralfu, Evelinu, Anabellu un Sofiju.
Foto – Ilze Kalve

– Kā ar grāmatu staipīšanu, vai tiešām viss paliek skolā un britu bērni netiek mocīti ar smagajām 
somām? 53


– Pilnīgi viss paliek skolā. Soma ir ļoti viegla! Mājasdarbiem nepieciešamie materiāli tiek sakopēti un salīmēti mājasdarbu burtnīcās, kas tad arī ir vienīgais, ko bērni katru dienu nes uz un no skolas. Tādas burtnīcas ir divas. Arī sporta tērpi tiek atstāti skolā un nesti mājās reizi nedēļā vai retāk, lai izmazgātu.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
Lasīt citas ziņas

Nekādas krāsas, zīmuļi un papīrs nav jāpērk, jo to visu gādā skola. Mājās vajag tikai tik daudz, lai izpildītu uzdoto mājas projektu. Vecākiem vajag tikai saģērbt bērnu!

– Vai ir pazīstams tāds jēdziens kā brīvpusdienas?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Brīvpusdienas pienākas visiem bērniem līdz 3. klasei, tas ir neatkarīgi no vecāku ienākumiem. Sākot ar 3. klasi, brīvpusdienas saņem tie bērni, kuru vecāki saņem attiecīgos pabalstus, ir ar zemiem ienākumiem.

– Vai maznodrošināto vecākiem tiešām ir iespējams pieteikties palīdzībai, lai pat skolas formas un apavi nav pašiem jāpērk?

– Jā, šāda iespēja ir, bet ne visur. Ja nekļūdos, tad katram bērnam tiek piešķirtas 30 mārciņas (40,50 eiro) formas iegādei un par to sanāk kurpes, bikses, krekli un džemperis.

– Bet kā ar transporta izdevumiem?

– Sākumskolas vienmēr ir ļoti tuvu mājām un nav vairāk kā 10 – 15 minūšu gājienā. Ja tās ir 15 minūtes, tad tas jau skaitās tālu no skolas. Pārsvarā bērni iet kājām vai brauc ar riteņiem un skūteriem. Sākot ar 7. klasi, bērniem uz skolu ir jādodas tālāk un ir trīs iespējas – vecāki vadā, brauc ar sabiedrisko autobusu, kur maksā puscenu biļetei, vai arī brauc ar speciālu skolas autobusu, kas arī ir par maksu, bet katra skola atsevišķi nosaka biļetes cenu un to, cik daudz autobusu subsidēs. Parasti gan tas ir vienā cenā ar sabiedriskā autobusa biļeti. Priekšrocība ir tā, ka tas uzņem tikai konkrētās skolas skolēnus un apstājas tikai noteiktās pieturās, tādēļ mazāk laika paiet ceļā un arī biļetes tiek apmaksātas iepriekš.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.