Edmunds Cepurītis.
Edmunds Cepurītis.
Foto: no Edmunda Cepurīša krājuma

Vegānisms par dārgu cenu. Eksperts iesaka, kā izvēlēties “zaļākus” augu valsts produktus 3

Ja augļu un dārzeņu transportēšanai izmanto gaisa satiksmi, tie var radīt vairāk siltumnīcas efekta gāzu emisiju nekā, piemēram, mājputnu gaļa. Videi kaitīgāku nospiedumu atstāj augi, kuru iegūšanai izmanto vairāk ūdens un citu resursu, to vidū arī siltumnīcā audzētie. Kā izvēlēties “zaļākus” augu valsts produktus, iesaka vides eksperts Edmunds Cepurītis.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas
Vienkāršākais veids ir izvērtēt dažas lietas, kas uzreiz nesamērīgi palielina ietekmi uz vidi.

Viena no tām – ja augļus vai dārzeņus piegādā ar lidmašīnu. Bieži vien tie ir nogatavināti avokado, mango u. c., kas pēc iespējas ātrāk jānogādā līdz tirgotājam. Ja veikalu plauktos redzat gatavus un salīdzinoši dārgus svešzemju labumus, visticamāk, tie ir atvesti ar gaisa transportu. Ja preci pārvadā ar kuģi, transports uz vidi rada mazāk nekā 10% no kopējās ietekmes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mazāka ietekme uz vidi būs Latvijā audzētiem āboliem un citiem augļiem un ogām nekā tiem, kuru audzēšanai tiek izcirsti meži.

Viens no drošākajiem paņēmieniem – iepazīt vietējo zemnieku un iegādāties produktus no viņa saimniecības.

Ēdienkartē lielāko daļu atvēliet Latvijā audzētiem pamata produktiem – pākšaugiem, graudaugiem, dārzeņiem un augļiem, bet no ārzemēm ievestie lai ir kā maltītes papildinājums. Izvēloties citu zemju augļus vai dārzeņus, priekšroku dodiet mitrā klimatā audzētajiem.

Piemēram, labāk pirkt Peru avokado nekā no Čīles vai Izraēlas, taču šis ceļš nav tas vienkāršākais, jo ne vienmēr iespējams noskaidrot, no kurienes produkts ir nācis un kas ietekmējis tā iegūšanu.

Svarīgi, lai iegādātie produkti nesabojājas, tad visi jūsu vides ietekmes aprēķini būs veltīgi.

Uzziņa

Negausīgie avokado, mango un citi svešzemju labumi

* Avokado – vienam nobriedušam kokam Kalifornijā katru dienu vasarā nepieciešami līdz 209 litriem ūdens.

* Mango – vienam kilogramam vajag 686 litrus ūdens.

* Mandeles – Kalifornijas štatā ūdens patēriņš uz vienu mandeļu kodolu kilogramu ir 10 240 litri.

* Indijas rieksti – viena kilograma lobītu riekstu iegūšanai nepieciešami 4134 litri ūdens.

* Kakao – audzēšanai izcērt miljoniem hektāru mežu, piemēram, Rietumāfrikā 9 gados – 2,1 milj. ha. Savukārt šokolādes ražošana rada ievērojamus CO2 izmešu apjomus.

Avots: bbc.com Ričarda Greja raksts “Kāpēc vegānu diēta ne vienmēr ir zaļa”