Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka būtu tikai loģiski, ja parlamenta kanceleja parūpētos par Saeimā pārstāvēto partiju programmu sagatavošanu ļoti viegli uztveramā formā. Savukārt “Vienotības” pārstāvji norādīja, ka partijas mājaslapā esot viegli saprotama programma un neesot nepieciešama vēl saprotamāka. 7

“Sociālie darbinieki noskaidro, vai smagi slimie pacienti, Jelgavas iedzīvotāji, vēlas balsot un vai ir jāaicina komisija uz slimnīcu. Šeit atrodas desmit personas, kurām ir ierobežota rīcībspēja organisku smadzeņu garozas bojājumu dēļ, posttraumatiskiem sindromiem un citiem iemesliem, un, ja vaicā, vai viņi orientējas, kas valstī notiek, tad jāteic – kā kurš. Akūtā situācijā viņiem vēlēšanas nav prātā. Bet par tiem, kuriem veselības stāvoklis nav tik smags, nevajag domāt, ka viņi galīgi neko nesaprot. Viņiem ir gaišie brīži, kad interesējas par dzīvi,” stāsta Jelgavas psihoneiroloģiskās slimnīcas “Ģintermuiža” valdes priekšsēdētājs Uldis Čāčus.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas sociālās aprūpes nodaļas vadītāja Sandra Pakalne pastāstīja, ka slimniekiem esot rīkota sapulce, kur sniegta visa nepieciešamā informācija par gaidāmajām vēlēšanām “slimnieku sapratnes robežās”.

Savukārt Aknīstes psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Nata Gaibišele pastāstīja, ka viņa uzdevusi sociālajiem darbiniekiem noskaidrot, pie kuriem slimniekiem jāaicina vēlēšanu komisijas pārstāvji un kuri dosies uz iecirkni paši. “Slimnīcā ir bibliotēka, kur ir laikraksti, grāmatas, arī internets. Nav jau tā, ka cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem pilnīgi neko nesaprot. Tiesa, pie mums ārstējas arī tādi, kuriem Putins ir Latvijas valsts prezidents, kā arī pacients, kurš sevi dēvē par Ļeņina dubultnieku un FIB aģentu, bet arī šādiem cilvēkiem ir dotas tiesības vēlēt, un mēs to nevaram aizliegt,” stāsta N. Gaibišele.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra preses sekretāre Silva Bendrāte informēja, ka šajā ārstniecības iestādē neesot neviena pacienta ar ierobežotu rīcībspēju. Vienīgi tie pacienti, kuriem ar tiesas nolēmumu ir noteikta piespiedu ārstēšana, esot kolektīvi uzrakstījuši iesniegumu, ka pašvaldību vēlēšanās nepiedalīsies.

Tiesībsarga biroja pārstāvji, novērojot iepriekšējo vēlēšanu procesu, ir konstatējuši, ka bijušas problēmas nodrošināt uzticības personas palīdzību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem gadījumos, kad viņi nevarējuši paši nobalsot. Slimnīcu darbinieki nezinot, kādos gadījumos pacienti ir tiesīgi lūgt palīdzību balsot, tāpēc Tiesībsarga birojs ir izstrādājis vairākas rekomendācijas un cer, ka tās tiks ņemtas vērā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.