Ja tiek konstatēts nepietiekams riepas protektora dziļums obligātajā ziemas riepu lietošanas periodā, turklāt konkrētajam transportlīdzeklim tas ir mazāks arī par tam minimāli pieļaujamo riepas protektora dziļumu periodā, kad ziemas riepu lietošana nav obligāta, tad var saņemt 3. vērtējumu. Auto tālāk braukt nedrīkst!
Ja tiek konstatēts nepietiekams riepas protektora dziļums obligātajā ziemas riepu lietošanas periodā, turklāt konkrētajam transportlīdzeklim tas ir mazāks arī par tam minimāli pieļaujamo riepas protektora dziļumu periodā, kad ziemas riepu lietošana nav obligāta, tad var saņemt 3. vērtējumu. Auto tālāk braukt nedrīkst!
foto – Lita Krone/LETA

  28

Uzziņa

Kad var noņemt TA uzlīmi un numurzīmi

Tehniskajā apskatē vai tehniskajā kontrolē uz ceļa inspektors var piešķirt kādu no šādiem vērtējumiem:

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 107
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Lasīt citas ziņas

1) sīks trūkums vai bojājums, kas būtiski neietekmē transportlīdzekļa drošību vai ietekmi uz vidi, un citas sīkas neatbilstības (1. vērtējums);

2) būtisks trūkums vai bojājums, kas var ietekmēt transportlīdzekļa drošību vai pasliktināt ietekmi uz vidi vai apdraudēt pārējos satiksmes dalībniekus, vai citas nozīmīgākas neatbilstības (2. vērtējums);

CITI ŠOBRĪD LASA

3) bīstams trūkums vai bojājums ir iemesls, lai aizliegtu transportlīdzekli izmantot uz koplietošanas ceļiem, jo tas tieši un tūlītēji apdraud ceļu satiksmes drošību vai ietekmē vidi (3. vērtējums).

Ja transportlīdzeklim tehniskajā kontrolē uz ceļa konstatē trūkumus vai bojājumus:

– Ja Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim piešķir 2. vērtējumu, tiek anulēta esošā atļauja piedalīties ceļu satiksmē, noņemta tehniskās apskates uzlīme un dota pagaidu atļauja. Netiek pagarināts termiņš esošai pagaidu atļaujai. Jādodas uz atkārtotu apskati tehniskās apskates stacijā.

– Ja transportlīdzeklim piešķir 3. vērtējumu, tā tālākā piedalīšanās ceļu satiksmē ir aizliegta. Šādā gadījumā inspektors anulē atļauju vai pagaidu atļauju piedalīties ceļu satiksmē (Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim), noņem tehniskās apskates uzlīmi (Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim), aiztur (noņem) transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes un par to izdara attiecīgu ierakstu tehniskās kontroles uz ceļa protokolā.

– Būtiski vai bīstami trūkumi, kas tiek konstatēti, veicot sākotnējo vai detalizēto pārbaudi, jānovērš pirms transportlīdzekļa turpmākas izmantošanas uz koplietošanas ceļiem. Ja tos nav tehniski iespējams novērst uz vietas, transportlīdzekļa vadītājs, izmantojot evakuatoru vai velkot cietā sakabē, nogādā transportlīdzekli tuvākajā stāvvietā vai remontvietā.

Reklāma
Reklāma

– Aizturētās transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes ne vēlāk kā līdz nākamās darbdienas beigām nogādā tuvākajā CSDD nodaļā vai tehniskās apskates stacijā. Lai saņemtu atpakaļ numura zīmes, transportlīdzeklim novērš konstatētos trūkumus un uzrāda to tehniskās apskates stacijā.

No Transportlīdzekļu valsts tehniskās apskates un tehniskās kontroles uz ceļa noteikumiem”, ko Ministru kabinets akceptējis 30. maijā

BŪTISKA ATŠĶIRĪBA: uz ceļa kontrolēs visus transportlīdzekļus

Patlaban noteikumos paredzēts, ka tehnisko kontroli uz ceļiem veic “kravas automobiļiem, piekabēm (puspiekabēm), autobusiem un vieglajiem taksometriem”. Savukārt jaunajos noteikumos, kas stāsies spēkā 2018. gada 1. martā, teikts: “Transportlīdzekļu tehnisko kontroli uz ceļa veic gan Latvijā, gan ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem [..].” Tas nozīmē, ka uz ceļa tehnisko kontroli varēs veikt arī vieglajiem automobiļiem.

Jāpiebilst, ka jaunie noteikumi tapuši, pārņemot Eiropas Savienības (ES) direktīvas. ES direktīva gan neprasa, lai tehniskās kontroles uz ceļa veiktu visiem transportlīdzekļiem. Bet Satiksmes ministrija noteikumu anotācijā raksta: lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību un lai samazinātu ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu un ņemot vērā situāciju uz ceļiem, “būtu lietderīgi paplašināt transportlīdzekļu kontroles uz ceļiem darbības jomu transportlīdzekļu kategorijām”, veicot arī M1 (vieglie automobiļi), N1, O1 un O2 kategoriju transportlīdzekļu (transportlīdzekļi ar pilnu masu līdz 3500 kg un to piekabes) pārbaudes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.