Kad iznāca “Charlie Hebdo” īpašais piemiņas numurs gandrīz miljons eksemplāru metienā, nopirkt gribētāji stāvēja garās rindās. Žurnāla ierastā tirāža, ko pēdējos gados skārusi drukātās preses krīze, ir daži desmiti tūkstošu.
Kad iznāca “Charlie Hebdo” īpašais piemiņas numurs gandrīz miljons eksemplāru metienā, nopirkt gribētāji stāvēja garās rindās. Žurnāla ierastā tirāža, ko pēdējos gados skārusi drukātās preses krīze, ir daži desmiti tūkstošu.
Foto – AFP/LETA

Muhameds un karikatūras 15


Jāatgriežas laikā gandrīz pirms desmit gadiem. Toreiz, 2005. gada septembrī, drīzāk labējas ievirzes dāņu avīze “Jyllands–Posten” publicēja pravieša karikatūras, kuras pirmajos mēnešos pēc to parādīšanās tomēr neradīja nekādu viļņošanos. Līdz Dānijas imāmi devās uz Tuvajiem Austrumiem, lai saceltu histēriju, kas izplatījās teju visās islāma zemēs. Karikatūristi, protams, saņēma draudus, jo īpaši Kurts Vestergārds, kurš bija attēlojis pravieti Muhamedu ar turbānu spridzekļa formā. 2006. gada februārī “Charlie Hebdo”, atbalstot dāņu amata brāļus, pārpublicēja dažas “Jyllands–Posten” karikatūras un apgalvoja, ka nepieciešamas “debates”. Franči arī paši jau agrāk bija zīmējuši pravieti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Lasīt citas ziņas
Sabiedrībā visumā valda pārliecība, ka reliģija, tāpat kā jebkura ideoloģija, nav ārpus kritikas un izteiksmes brīvības pieejamības loka. Māk­sla – un Francijā karikatūristi ir tautas sevišķi mīlēti mākslinieki – var attēlot visu, ko neaizliedz likums, vai pat balansēt uz likuma robežas. Kariķēšana šādā uztverē nav zaimošana. Taču spriedzes un civilizāciju sadursmes laikmetā šie spēles noteikumi arvien biežāk tiek apstrīdēti. Dāņu karikatūru pārpublicēšanas sakarā Francijas musulmaņu organizācijas iesūdzēja “Charlie Hebdo” tiesā, kuras spriedums bija attaisnojošs. Tikmēr Ziemeļeiropā draudi gandrīz piepildījās. Vestergārds, knapi izsprucis no atentātiem, mīt policijas apsardzībā. Tāpat kā latviešu izcelsmes Zviedrijas mākslinieks Lāšs Vilks. Savukārt “Charlie Hebdo” 2011. gada novembrī izdod speciāl­izlaidumu, kas nosaukts “Charia Hebdo”, redakcijas telpās kāds ielidina “Molotova kokteili” un ugunsgrēks tās noposta, tāpēc un arī drošības apsvērumu dēļ izdevums ir spiests pārvākties. Bet bija skaidrs, ka šis atentāts nav pēdējais.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.