STARPBRĪDIS UN JAUTĀJUMI 0

Zēns pret jums izturējās agresīvi. 

Igors: Nereti tā notiek. Nesen supervīzijā, kur pārrunājam profesionālos jautājumus un saņemam psiholoģisko atbalstu, diskutējām par bērna agresiju. Ilgi nezināju, ko ar to darīt. Dažreiz nepievērsu uzmanību, citreiz skrēju prom. Taču agresija nedrīkst palikt nepamanīta! Bērnam jāzina, kā jūtas tas, pret kuru izturējies slikti. Vajag pateikt vai parādīt – atkarībā no bērna vecuma – ka esmu sāpināts, sadusmojies, apvainojies Saziņā lietojat dīvainu valodu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

Tatjana: Vieniem klauniem labāk tīk sarunas un stāsti, citi neizdveš ne vārda. Mēs bubinām. Viss atkarīgs no tēla, ko izvēlas. Es esmu tā dēvētais rudais klauns, neveiklis aplamnieks, kam allaž gadās ķibeles. Igors ir baltais jeb pareizais klauns. Svarīgi, lai starp klauniem veidotos notikums, lai ir smieklīgi un interesanti. Darbs pārī ir viens no terapeitiskajiem momentiem. Ja jūtam, ka bērns nav gatavs saspēlei ar mums, neuzspiežam. Spēlējam un draiskojamies viens ar otru – lai vēro. Taču ar klātbūtni vien bērnsjau ir iesaistījies spēlē, tā ienākusi viņa emocijās. Pamanīju, ka dažiem no medicīnas personāla netīk dakteri klauni.

Igors: Vieniem pat ļoti iet pie sirds, bet citi ir skeptiski noskaņoti, sak, agrāk nebija tādu klaunu un kaut kā iztikām… Tāds ir viņu viedoklis, ko padarīsi. Reizēm mediķi uztraucas, vai tikai mūsu rīcība būs gana iejūtīga, vai neizraisīsim pārpratumus, neradīsim bīstamību, jo bērni mēdz atdarināt klaunu darbošanos. Par to, protams, piedomājam. Dakteris Klauns – tas ir klauns, kurš it kā izliekas par ārstu. Mūsu mērķis nav izsmiet mediķus, bet gan palīdzēt bērniem. Nedaudz atvieglot sajūtas, uzlabot gaisotni slimnīcā. Bet šis nosaukums var tikt uztverts arī kā parodija. Iedomājieties, ja piepeši parādītos žurnālists klauns! Viņš intervētu, bet tā nemākulīgi un smieklīgi. Iespējams, jums arī nepatiktu. Citās valstīs šīs profesijas pārstāvjus dēvē par slimnīcas vai medicīniskajiem klauniem. Itālijā darbojas Soccroso Clowns – klaunu ātrā
palīdzība, bet Izraēlā – The Dream Doctors, sapņu dakteri. Šo organizāciju pārstāvji ir bijuši Latvijā, skolojuši mūs meistarklasēs.Piebildīšu, ka klauns slimnīcā nav tas pats, kas cirkā. Tur strādā ar pūli, uzrunā un smīdina visus. Mēs esam tuvu cilvēkam, strādājam acu kontakta un ķermenisku sajūtu līmenī. Cita enerģētika.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jūs neejat pie katra bērna, neuzrunājat ikvienu? 

Igors: Neuzspiežam savu klātbūtni, bet esam aizsniedzamības zonā. Kāds mazulis baidās, taču, redzot, ka cits dod klaunam roku, saprot – nekas nenotika, ir droši. Sadūšojas un pienāk. Sirds dziļumos jau katrs vēlas pieskarties tādam jocīgam cilvēkam.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.