Vilis Vītols
Vilis Vītols
Foto – Dainis Bušmanis

– Andrejs Lucāns, arī citi “LA” lasītāji, raksta vēstulēs, ka netiek novērsti bēgļu problēmas cēloņi un netiek nostiprinātas Eiropas Savienības robežas. 9


– Galvenā nedrošā robeža ir Vidusjūras krasts. Ja rīkotos ar stingrību pret tiem, kas pārvadā šos cilvēkus un kas no tā pelna, tad būtu citādi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
Lasīt citas ziņas

– Kā jūs raugāties uz politiskajām diskusijām Latvijā par šo problēmu? Gan eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, gan vēl citi saka, ka tas esot tikai politiskais cirks. Partijas par to runājot, jo gribot sev celt reitingus. Vai šīs diskusijas ir pietiekami saturīgas?

– Partijas visur cīnās par reitingiem un balsīm. Diskusijās tiek uzskaitīti arī saprātīgi argumenti.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai redzējāt “Vienotības” reklāmu – par atbildību, līdzcietību un godu – kā trīs zvaigznēm?

– Nedomāju, ka “Vienotība” ar šo reklāmu dabūs daudz balsu. Jo tautas vairākums diezgan skeptiski skatās uz bēgļiem, tieši uzsverot, ka mums jau ir 40 procenti nelatviešu. Ir pareizi, ka Latvija protestē. Ja ar sajūsmu teiktu – “jā, mēs viņus ņemam”, tad nāks nākamie trīs tūkstoši, pieci tūkstoši… Mums trūkst naudas pabalstiem pašu cilvēkiem, un galvenais – trūkst naudas demogrāfijai. Tā mums ir īstā problēma – tauta izmirst. Visi politiķi saka – “jā, jā, kaut kas jādara”, bet nerīkojas. Te jāparaugās, kas darīts Igaunijā, kur tagad ir līdzsvars – gadā ir tikpat daudz piedzimušo, cik nomirušo.

– Nesen “Vienotības” izziņotajā Latvijas simtgades darāmo darbu sarak­stā ir arī lozungs par demogrāfiju.

– Ir lozungi, konkrētu darbu trūkst. Demogrāfs Ilmārs Mežs ar neapstrīdamiem skaitļiem pierāda, ka nākamā gada valsts budžets daudzbērnu ģimenēm ir vēl neizdevīgāks nekā pašreizējais, un tām būs grūtāk nekā ir šodien.

Divas prioritātes, manuprāt, ir demogrāfija un aizsardzība. Ja man būtu teikšana par budžetu, es rīkotos ļoti vienkārši: vispirms divus procentus no IKP aizsardzībai, pēc tam divus procentus demogrāfiskās situācijas uzlabošanai. Pārējo, kungi, daliet, kā patīk! Visi protestētu, ka par maz, bet viss notiktu, un būtu nauda visam kam.

– Vēl rodas jautājums – vai naudas iztērēšana nozīmē gatavību situācijai un patiesu drošību?

– Tā nauda tomēr ir vajadzīga, karavīriem ieroči ir vajadzīgi. To, kā rīkoties ar naudu, armijas cilvēki zinās paši.

– Par budžetu ir protesti no bagātiem ļaudīm – par solidaritātes nodokli. Daži ir dusmīgi, saka, aizvedīšot savu naudu no Latvijas…

– Tādu nodokli noteikti vajag ieviest. Lai dusmojas! Daudzi cilvēki pareizi norādījuši, ka Latvijā ienākumos ir liela nevienlīdzība. Mūsu nodokļu sistēma ir absolūti netaisna, tā veicina šo nevienlīdzības palielināšanos. Kā tas var būt, ka dividendes ir apliktas ar 10 procentu nodokli un strādājošo algas ir apliktas ar 23 procentu nodokli. Nedomāju, ka bagāti cilvēki vedīs prom savus kapitālus. Tā ir tikai parastā draudēšana. Es brīnos par tiem, kuri nodibina kompāniju, piemēram, Kiprā, ar nodomu izvairīties no nodokļiem Latvijā. Ja ir jāatsakās no 10 procentiem peļņas, vai tad valsts, kas gādā par izglītību, veselību, nav tos pelnījusi? Nemaksāt – tas ir negodīgi un arī muļķīgi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.