Foto – Sandra Ruska

Virtuves atkritumi kompostā: kā tos pareizi izmantot un ko noteikti nevajag likt 0

“Vai kartupeļu mizas, gaļas atliekas, olu čaumalas var likt lielā plēves maisā, kas ieklāts izraktā bedrē? Negribu tos mest atkritumu konteinerā. Vai kompostējot jāpievieno kaļķošanas materiāls, lai novērstu skābu reakciju? Vēlos iegūto masu izmantot dārzeņu un puķu mēslošanai.” 
LINDA RĪGĀ

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Mūrniece: “Notiek psiholoģiskās operācijas pret mūsu iedzīvotājiem. Tiek mēģināts manipulēt un radīt nedrošības sajūtu”
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta asociētā profesore Ināra Līpenīte kompostēšanai iesaka izmantot tikai augu izcelsmes atkritumus. Var būt arī olu čaumalas, tējas maisiņi, papīra filtri, bet nevajag likt gaļas un zivju atliekas, kaulus, jo tie piesaistīs grauzējus un citus kaitīgus organismus, turklāt pūstot smakos.

Kompostam vajadzīgs:

• apmēram 2/3 materiāla, kas lēni sadalās, piemēram, kūdra, salmi, koku lapas, skaidas;

CITI ŠOBRĪD LASA

• apmēram 1/3 materiāla, kas bagātāks ar slāpekli un ko mikroorganismi sadala diezgan ātri. Tie ir svaigi kūtsmēsli, virca, arī virtuves atkritumi.

Tātad kompostējot virtuves atkritumus nepieciešams jaukt kopā ar inertāku organisko materiālu. Ja tāda nav – vismaz kopā ar augsni. Tikai no atkritumiem vien nekas prātīgs nesanāks. Katrreiz, kad pievieno atkritumus, konteineram vai kaudzei uzber nelielu kārtu kūdras, salmu vai zāles.

Kā visiem kompostiem, masu nepieciešams periodiski pārjaukt, lai piekļūtu gaiss, tā arī nedrīkst izžūt.

Ja izmanto skābu kūdru, jāpieber kaļķošanas materiāls. Tas samazinās arī mušu un citu nevēlamu kaitēkļu klātbūtni, kompostējot virtuves atkritumus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.