Foto: SHUTTERSTOCK

Virtuves ģenerāltīrīšanas padomi: ar ko sākt, kā tikt galā ar netīrākajām vietām 2

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Lasīt citas ziņas

Katrai ģimenei ir savs telpu uzkopšanas plāns. Nav vienas pareizas un neatkārtojamas metodes. Taču pieredzē varam dalīties. Pirms sākam lielo ģenerāltīrīšanu, ieteicams sadalīt tīrāmās zonas un ķerties klāt pakāpeniski, nevis mēģināt paralēli tīrīt logus, berzt vannu un gludināt veļu. Šoreiz uzmanības centrā – virtuve.

Izlietne

Virtuves izlietnē ir 200 reižu vairāk baktēriju nekā uz klozetpoda vir­smas. Izlietnē mēs gan mazgājam rokas, gan traukus, gan skalojam kartupeļus, ābolus un salātlapas. Pārtikas gabaliņi aizķeras izlietnē, notekā un caurulē, tur pūst un vairo netīrību, īsāk sakot – mājas atkritumu bedre un baciļu perēklis! Nepietiks, ja izlietni izdezinficēs tikai ģenerāltīrīšanā, tas jādara regulāri. Pavasarī var uztaisīt trieciendevu – rūpīgi jānotīra gan izlietnes virsma, gan jāiztīra izlietnes caurule, kam noderēs tieši šim mērķim paredzēti tīrīšanas līdzekļi.

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: SHUTTERSTOCK


Lai likvidētu notecējumus nerūsējošā tērauda izlietnē, izmanto etiķi, bet to spodrina ar sodu.

Rokturi

Lai nomazgātu savas netīrās rokas, uz kurām pa dienu sakrājušās baktērijas, nākas atvērt krānu. Tā ne tikai uz krāna sakrājas tūkstošiem baktēriju – tās ir uz visiem durvju rokturiem: ārdurvju, istabu, skapju un atvilktņu… Tie visi rūpīgi jānotīra, piemēram, ar kādu dezinficējošu līdzekli.

Ledusskapis

Lai iztīrītu ledusskapi, vispirms jāizņem visi produkti. Un izrādās, ka vistālākajos stūros ir ēdamlietas, burkas, kārbas, kurām termiņš jau beidzies. Diemžēl – jāmet ārā… Tā būs laba mācība, lai turpmāk atcerētos ledusskapi nepārblīvēt, jo tā tiek traucēta gaisa cirkulācija tajā un vairojas baktērijas. Kad produkti izņemti, jānotīra gan ledusskapja sienas, gan atvilktnes un plaukti.

Foto: SHUTTERSTOCK


Kārtojot skapīšus un ledusskapi, plaukti, atvilktnes jāizslauka. Noslauka arī priekšmetus (paciņas, burkas, kārbas), ko liek atpakaļ.

Virtuves skapīši

Vērts arī pārskatīt virtuves skapīšu un atvilktņu saturu, sakārtot, atbrīvoties no liekajām lietām, virtuves piederumus sašķirot. Arī skapīšos mēdz glabāties pārtikas produkti, piemēram, atvērtas, bet līdz galam neizlietotas garš­vielu vai graudaugu paciņas, kurām jau sen beidzies realizācijas termiņš un kuras kalpo kā lielisks perēklis kodēm. Rūpīgi jānotīra gan skapīšu virsmas, gan iekšpuse. Nedrīkst piemirst par skapīšu augšējām virsmām – tur bieži ir sakrājusies bieza putekļu kārta.

Foto: SHUTTERSTOCK


Pēdējais štrihs – putekļu un nosēdumu kārtiņu, kas veidojas uz horizontālajām virsmām, notrauš ar tīrīšanas līdzeklī samitrinātu drāniņu.

Plīts

Plīts – gāzes, elektriskās u.c. – ārpusi laiku pa laikam apslauka ar mitru lupatiņu. Visu, kas izlijis uz virsmas, ar trauku mazgājamo šķidrumu notīra pēc iespējas ātrāk. Ja ap degļiem tomēr ir piedeguša ēdiena paliekas, tās jāpārklāj ar atšķaidītā trauku mazgājamā līdzeklī samitrinātu lupatiņu, ko atstāj uz pāris stundām – pēc tam būs vieglāk notīrīt. Cepeškrāsni var uzturēt tīru, to izslaukot ar dzeramajā sodā samērcētu sūkli, kamēr tā vēl silta. Netīros palik­tņus un restes var ielikt lielā bļodā, bet, ja tādas nav, – vannā, pirms tam ieklājot vecus dvieļus, lai pasargātu virsmu, kurā ir silts ūdens, kam pievienots bioloģisks mazgājamais līdzeklis.

Reklāma
Reklāma

Ja virtuvē ir mikroviļņu krāsns, rūpīgi jāiztīra arī tā.

Ar ko tīrīt

Spainis, bļoda, dažādas lupatas un lupatiņas, slota, putekļsūcējs – tās ir lietas, ar kurām jāapbruņojas. Katram darbam var atrast piemērotu drāniņu. Dažām no tām tiek piedēvētas pat maģiski brīnumainas īpašības – viens vēziens, un tīrs ir viss: logs, galds, pods… Viena uzsūc mitrumu, otra pulē, trešā spodrina. Diemžēl cilvēkspēks jāpieliek klāt.

Noderēs dabīgie tīrīšanas līdzekļi

Ne vienmēr viena pile koncentrēta mazgāšanas līdzekļa ir tā iedarbīgākā. Aizvien vairāk cieņā ir dabīgie tīrīšanas līdzekļi. Tie ir saudzējoši arī rokām, ja vien pirms tīrīšanas netiek uzvilkti cimdi.

Citrons

Foto: SHUTTERSTOCK

Citronu sula, tāpat kā etiķis, lieliski palīdz uzkopt vannasistabu, notīra ziepju un ūdens traipus.

Citrons lieliski tiek galā ar virtuves piederumu un svečturu spodrināšanu. Ar citronu var notīrīt arī virtuves dēlīšus – tas neitralizēs dažādas ēdienu smaržas, kas iesūkušās dēlītī.

Izlietots citrons, izmests atkritumu spainī, likvidē nepatīkamās smakas.

Kaļķakmens nogulsnes mēdz veidoties ap izlietnes notekcaurumu, ja ir ciets ūdens. Nogulsnes var notīrīt, paberžot tās ar citrona pusīti. Protams, var izmantot arī veikalā nopērkamos līdzekļus.

Dzeramā soda

Foto: SHUTTERSTOCK

Dzeramo sodu izmanto virsmu tīrīšanai gluži tāpat kā visus veikalā nopērkamos abrazīvos tīrīšanas līdzekļus.

Sodas paciņa ledusskapī un saldētavā absorbē nepatīkamos aromātus.

Ja aizsērējušas caurules, noderēs soda. Virtuves izlietnē nedēļā reizi ielej verdošu ūdeni, kurā izšķīdināta soda.

Soda likvidē kaļķainos nosēdumus, neļauj vairoties baktērijām un mikrobiem.

Etiķis

Tase etiķa ar tasi ūdens – labs līdzeklis dažādu virsmu tīrīšanai.

Etiķi un 15–20 pilienu lavandas, tējaskoka vai eikalipta ēteriskās eļļas sajauc pudelē ar izsmidzinātāju. Kad uzkopšanas darbi pabeigti, izsmidzina šo maisījumu gaisā.

Mazgāt ar riekstu čaumalām

Foto: SHUTTERSTOCK

Pavasarī, kad parasti sākam lielo ģenerāltīrīšanu, Indijā un Nepālā uzzied koks ar baltiem ziediem. Tas ir ziepju koks. Oktobrī tiek ievākta lipīgu riekstu raža. Rieksti tiek izžāvēti, līdz kļūst sarkanbrūni. Šo riekstu kodols nav ēdams, ne citādi izmantojams. Augļus žāvē, atdala kodolu, jo izmanto tikai čaumalas. Iegūtais produkts satur ļoti daudz saponīnu – īpašu glikozīdu grupu, kas, šķīstot ūdenī, veido putas (latīņu val. sapo – “ziepes”). Turklāt koks parūpējies, lai augļi saturētu antibakteriālas vielas, kas aizsargā pret kaitēkļiem un sīkbūtņu rosinātām slimībām.

Ziepju ekstraktu var pagatavot arī pats – lielu sauju ziepju riekstu čaumalu aplej ar litru ūdens, uzvāra un patur 8–12 stundas. Pēc tam nokāš, un koncentrāts ir gatavs. To istabas temperatūrā var glabāt vismaz mēnesi, arī ilgāk. Bet pašas riekstu čaumalas var uzglabāt neierobežoti ilgi, tikai noteikti sausā un tumšā vietā. Atšķaidīto koncentrātu var lietot virtuvē: trauku, flīžu mazgāšanai. Ziepju riekstu ekstraktu var izmantot, lai noslaucītu virtuves virsmas, mājas mēbeles un bērnu rotaļlietas. Ja pie­vieno ūdens spainim grīdas uzmazgāšanai, ziepju rieksti labi noņems taukus un traipus, netīrumus no linoleja.

3–4 izžāvētās čaumalas ievieto blīva audekla maisiņā un ieliek veļas mazgājamajā mašīnā. Veidojas 100% dabīgs, putojošs šķīdums. Mazgāšanas temperatūra – no 35 līdz 90 grādiem.

Zaļais padoms

Skalojamajam ūdenim pievienojot mazliet etiķa, tas pilnībā attīrīs traukus no taukiem un padarīs tos spodrus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.