Gerhards Zimons
Gerhards Zimons
Foto – Toms Ancītis

Vai vācu karavīri mirtu par Rīgu? 14

Taču Vācijas kancleri Zimons aizstāv: “Mans iespaids: jo biežāk Merkeles kundze tiekas ar Putinu, jo skeptiskāka un atturīgāka viņa kļūst. Viņa ir iepazinusi viņu kā cilvēku, kurš melo. Un tas viņas uzticēšanos un gatavību sadarboties ar Putinu ir būtiski mazinājis.”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 107
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Lasīt citas ziņas

Pēc Merkeles vizītes Rīgā pērn augustā, kad viņa uzsvēra, ka NATO 5. pants nav “teorētiska vienošanās” un militārais atbalsts Baltijai ir NATO pienākums, Latvijā tomēr nebija dzirdamas atvieglotas nopūtas – kancleres vārdi drīzāk tika uztverti ar neuzticību un atturību. Vai baltiešiem ir pamats uzticēties Merkelei? Baltiešiem, protams, ir pamats justies satrauktiem, saka Zimons: “Tieši tas arī ir viens no Krievijas mērķiem – satraukt, iebiedēt, radīt šausmu sajūtu.” Taču Baltija un Polija kā NATO dalībvalstis ir gluži citā situācijā nekā Ukraina.

“No otras puses, es, protams, saprotu, ka cilvēki Rīgā vai baltiešu politiķi ir skeptiski un jautā: kas mūs sagaida, ja notiktu tas, par ko mēs visi ceram, ka tas nekad nenotiks: ja krievu karaspēks kādu dienu iesoļotu Rīgā? Kas būs, ja notiek tā, kā pauž Krievijas propaganda: “Cik tālu ir līdz Rīgai? Divdesmit četras stundas! Un vēl nākamās divdesmit četras stundas līdz Varšavai!”” Mētāšanās ar šādām frāzēm ir bravūra, kas ne vienmēr jāņem nopietni, uzsver Zimons. “Bet tomēr – teorētiski iedomāsimies šādu situāciju. Kā reaģēs NATO? Tādā gadījumā atbilde ir: to mēs skaidri nezinām. NATO līguma piektais pants neparedz automātisku militāru atbalstu, ja notiek uzbrukums kādai no NATO dalībvalstīm. NATO līguma piektais pants šādā gadījumā pieprasa obligātas konsultācijas. Pārējās NATO dalībvalstis ir spiestas savstarpēji konsultēties un pārdomāt, ko mēs darām tālāk. Taču automātisku militāru iejaukšanos tas neparedz. To mums visiem vajadzētu apzināties ļoti skaidri.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāuzsver, ka mēs šeit runājam par lietām, par kurām mēs zinām: tās nekad nekļūs par realitāti. Taču var saprast, ka cilvēki Baltijā ir skeptiski un jautā: nu jā, vai vācu karavīri būtu ar mieru mirt par Rīgu? Laikam jau tomēr ne. Izšķirošais punkts šajā situācijā, ja nonāk līdz militāram konfliktam: kā reaģēs ASV? Un, kā reaģēs ASV, tā reaģēs arī eiropieši. Ja ASV būs gatavas sākt karu, tad tajā iesaistīsies arī Rietumeiropa. Bet ja ne… Nu tad ne.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.