Solvita Zvidriņa
Solvita Zvidriņa
Foto – Valdis Semjonovs

  46

Kā ir ar zemes īpašumu datiem? Daudzu īpašnieku zemesgrāmatās joprojām ir ieraksts: “Izpildot kadastrālo uzmērīšanu, zemes īpašuma kopplatība var tikt precizēta.” Savukārt VZD cenas ir tik sālītas, ka daudzi nespēj samaksāt par uzmērīšanu.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Lasīt citas ziņas

Zemes mērniecība jau krietnu laiku pilnībā ir privātās rokās. VZD nodarbojas tikai ar būvju un ēku kadastrālo uzmērīšanu. Kādu daļu zemes uzmērīšanai nepieciešamos datu iespēju robežās iedodam mērniekiem arī bez maksas. Bet pamatā, protams, par datu iegūšanu ir jāmaksā.

Runājot par datu nesakritību ar situāciju dabā, jāatzīst, tā patiešām daudzviet ir. Savulaik VZD reģistrēja tādus datus, kādus mēs saņēmām no vietējo pašvaldību zemes komisiju darbiniekiem un mērniekiem. Pašlaik VZD sadarbojas ar Mērnieku biedrību, mežu īpašnieku biedrībām, valsts akciju sabiedrību “Latvijas Valsts meži” un citām institūcijām, diskutējot par mērniecības datu kvalitāti un par pieļaujamajām robežu nobīdēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet kā ir ar likumā noteikto pienākumu par valsts naudu uzmērīt zemi tās agrākajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem? Šī uzraudzība joprojām ir VZD!

Jā, tas ir mūsu pienākums. VZD rīko iepirkumu mērniecībai par valsts budžeta naudu. Ik gadu no valsts budžeta šim mērķim tiek piešķirta noteikta naudas summa.

Rindas ir joprojām?

Diemžēl ir un garas. Ar tām summām, kuras līdz šim ik gadu piešķir no valsts budžeta, pagaidām nepietiek, lai tās kaut cik saīsinātu. No valsts puses būtu ļoti cēli likvidēt tās līdz Latvijas Valsts simtgadei, kuru svinēsim nākamā gada 18. novembrī.

Varbūt tad līdz Latvijas simtgadei beidzot varētu pabeigt zemes reformu, kas ilgst jau vairāk nekā 20 gadu?

Uz zemes reformas noslēgumu jau soli pa solim virzāmies. Tā finiša līnija jau ir redzama. Zemes reformas uzdevumi ir pabeigti 105 pašvaldībās no 119 pašvaldībām, un par to ir pieņemti MK rīkojumi par zemes reformas pabeigšanu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.