Zinātnieki strīdas 0

Tomēr daļa zinātnieku uzskata, ka Zēlandija drīzāk ir kontinenta fragments vai mikrokontinents ar dažām virs ūdens esošām salām. Tā uzskata, piemēram, Melburnas Monašas universitātes ģeologs Pīters Kevuds. “Uzskatīt Zēlandiju par kontinentu ir tas pats kas krāt pastmarkas.” Taču N. Mortimers ar kolēģiem uzskata, ka satelīti, kas domāti Zemes gravitācijas lauka izmērīšanai, pierāda, ka Zēlandija tomēr ir neatkarīgs ģeogrāfisks veidojums.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

Šobrīd viss ir atkarīgs no Mortimera starptautiskajiem kolēģiem, kuriem būs galavārds – atzīt Zēlandiju par astoto pasaules kontinentu vai tomēr ne. Ģeoloģe Patrīcija Duranca gan norāda, ka jebkurā gadījumā atklātais zinātniekiem liks pārdomāt ģeoloģiskā kontinenta definīciju, kā arī to, cik plaši to drīkst interpretēt. Uz līdzīgu diskusiju cer arī N. Mortimers, kurš uzskata, ka Zēlandijai ir pa spēkam tikt oficiāli atzītai par astoto kontinentu.

Vēl viens kontinents?

Interesanti, ka pavisam nesen zinātnieki atklāja citu jaunu zemūdens kontinentu, kas atrodas zem Indijas okeāna. Arī tas atdalījies no Gondvānas, bet nogrimis pirms 200 miljoniem gadu. Zinātnieki uzskata, ka “jaunais vecais” kontinents izkaisīts viscaur Indijas okeāna teritorijā. Viena daļa, piemēram, atrodas zem populārā tūristu galamērķa Maurīcijas salas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.