Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Kāda ir Latvijas augsne 2


Zemes kvalitāte, klimata apstākļi, zemes gabala atrašanās vieta un infrastruktūras līmenis – šie pamatfaktori ietekmē zemes izmantošanas veidu, intensitāti, tās piemērotību noteiktas saimnieciskās darbības veikšanai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
VIDEO. Slovākijas premjerministrs pēc slepkavības mēģinājuma atrodas kritiskā stāvoklī; atklāta uzbrucēja identitāte 22
Lasīt citas ziņas

Latvijā vidējais svērtais zemes kvalitātes novērtējums ir 38 balles (maksimālais rādītājs ir 100 balles). Pēdējoreiz zemes kvalitāti novērtēja (nejaukt ar augšņu agroķīmisko izpēti) aptuveni pirms 25 gadiem, tāpēc tagad ir grūti dot visaptverošus secinājumus par vidējo lauksaimniecībā izmantojamās augsnes auglības līmeni.

Latvijas klimata apstākļos pastāv vairāki riski augsnes degradācijai, piemēram, vēja un ūdens erozija, augsnes sablīvēšanās, kā arī organisko vielu samazinājums. Pagaidām nav pieejami visaptveroši dati erodēto vai degradēto platību apjomiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Par augsnes auglību var spriest pēc tās agroķīmiskajām īpašībām.

• Pēc Valsts augu aizsardzības dienesta rīcībā esošā augsnes agroķīmisko īpašību monitoringa rezultātiem, 53,5% augšņu nepieciešams kaļķot, un šādu augšņu īpatsvars palielinās. Tas nozīmē, ka augstas kultūraugu ražas iegūt ir problemātiski.

• Vairāk nekā pusei (55,9%) lauksaimniecības zemju ir zems fosfora nodrošinājums, un arī šādu augšņu īpatsvars katru gadu palielinās. Fosfors ir viens no galvenajiem augu barības elementiem, kura daudzums augsnē būtiski ietekmē tās auglības līmeni. Zemais fosfora saturs augsnē nosaka arī zemu augsnes agroķīmiskās iekultivēšanas pakāpi.

• Nodrošinājums ar kāliju ir daudz labāks – 60,7% augšņu tas ir vidējs. Vērojama tendence kālija saturam augsnē palielināties.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.