Ir pircēji, kuri ar pārdevējiem jau vienojušies un pat samaksājuši naudu. Bet, tā kā neesot skaidrs, kā darījums jākārto juridiski, pašlaik pircēji un pārdevēji nogaida.
Ir pircēji, kuri ar pārdevējiem jau vienojušies un pat samaksājuši naudu. Bet, tā kā neesot skaidrs, kā darījums jākārto juridiski, pašlaik pircēji un pārdevēji nogaida.
Foto – Valdis Semjonovs

Pareģo sarežģījumus 6

Nekustamo īpašumu tirdzniecības un vērtēšanas uzņēmuma “Invest Rīga Liepāja” valdes priekšsēdētāja Guna Kancēna atklāj, ka neesot īstas skaidrības ne pircējiem, ne pašvaldību amatpersonām, ne zemesgrāmatu nodaļu darbiniekiem. “Diezin vai šo jucekli tik ātri izdosies novērst,” viņa šaubās, “pircējiem darījumu kārtošana turpmāk sarežģīsies, tāpēc ka zemesgrāmatu nodaļā prasīs ne tikai pašvaldību izziņas par atteikumu no pirmpirkuma tiesībām, bet arī izziņas par pašvaldību atļauju pārdošanai. Iznākumā cietīs zemes īpašnieki, kuri plānojuši pārdot zemi.” Novembrī Liepājas pusē neviens zemes pircējs gan vēl neesot manīts. Viņasprāt, kopš likums ir spēkā, ir pārāk īss laiks pagājis.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Lasīt citas ziņas

Arī nekustamo īpašumu tirdzniecības uzņēmuma “Latio” Cēsu nodaļas vadītājs Kārlis Meņģelis zinot vairākus pircējus, kuri gribētu nopirkt zemi un kuri ar pārdevējiem jau ir vienojušies un pat samaksājuši naudu. Bet, tā kā neesot skaidrs, kā darījums jākārto juridiski, pašlaik pircēji un pārdevēji nogaida.

Likumā noteikts, ka lēmumus par piekrišanu lauksaimniecības zemes iegūšanai īpašumā pašvaldības komisija izdod izziņas veidā, tikai ar to darījumu var ierakstīt zemesgrāmatā. Liepājas tiesas Zemesgrāmatu nodaļas priekšniece Elga Guitāne atklāj, ka kopš 1. novembra vēl neesot reģistrēts neviens darījums ar zemi, kam būtu nepieciešama pašvaldības komisijas izziņa. “Jā, protams, viena izziņa pircējam būs nepieciešama vairāk, bet, ja tāda būs, diezin vai reģistrēšana zemesgrāmatā īpaši aizkavēsies,” spriež Zemesgrāmatu nodaļas priekšniece.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.