Foto – Valdis Semjonovs

Mēģina, bet kļūdās 2

Lai arī 2012. gadā Šindlers bija nolēmis strādāt ar agresīvu stratēģiju, tostarp arī strauji palielināt linu platības, tas neizdevās. Iespējams, pats pieļāvis kļūdu. Pirms tam desmit gadus uzņēmums strādājis ar peļņu, taču sakrituši vairāki faktori: “Meklējām investoru, mums trūka izejvielu, zaudējām lielus kontraktus tieši tāpēc, ka nebija Latvijā izaudzētu linu.” Citos apstākļos stratēģija varētu izdoties, bet togad visi negatīvie apstākļi sakrituši, arī laikapstākļi pievīluši.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Lasīt citas ziņas

Savu lomu nospēlēja arī attālumi, jo sākuši audzēt linus pie Bauskas, Gulbenē, Viesītē, Preiļos, pie Aglonas. Linu platības 2012. gadā jau sasniedza ap 600 ha, taču trūcis gan tehnikas, gan pieredzes. Pazaudēts viss, kas iepriekš bija nopelnīts desmit gados. Tagad gan uzņēmums sācis nedaudz atgūties. Šindlers pateicas “Altum” par atbalstu, kas ļāvis darbu turpināt. Šobrīd operatīvais rezultāts ir ar nelielu plusu, atgūti kontrakti, tostarp eksports uz svarīgo ASV tirgu. Sākts darbs ar Japānu, bet tas noris lēni, jo uzaustošās saules zemē ir recesija un japāņi ir piesardzīgi konservatīvi.

“Baltiks East” galvenais eksporta produkts ir linu auklas, tikai aptuveni 1% paliek vietējā tirgū. Galvenie klienti – Francija, Beļģija, Vācija, un eksporta apjomi pamazām palielinās. Stratēģija nav nolikta malā, un, ja eksports uz ASV palielināsies, Šindlers sola strādāt pie linu platību palielināšanas. Pagājušajā gadā “Baltiks East” linus audzēja 140 ha, kas ir vairāk nekā 2013. gadā, kad bija 105 ha. Pērn ieguva 190 t izejvielas, bet zemnieki saražoja vēl 146 t.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.