Irēna Baufale un Pēteris Reiniks. Kopš 1998. gada Apkalnmājas nodarbojas ar zirglietu izgatavošanu. Pašlaik tā ir vienīgā amatnieku darbnīca Latvijā, kur izgatavo loka aizjūgam nepieciešamās  zirglietas. Meistaru prasmes un zināšanas  darbā ar ādu ļāva paplašināt Apkalnmāju darbību, paverot iespējas izgatavot ādas izstrādājumus arī  citiem mājdzīvniekiem, kā arī ādas aksesuārus dāmām un kungiem.
Apkalnmāju mērķis – saglabāt, izkopt un popularizēt Latgales kultūrvēsturisko mantojumu, tāpēc no 2011. gada Apkalnmājas ir atvērtas ekskursantiem un atpūtniekiem. Zirglietas. z/s Apkalnmājas,  Adamova, Verēmu pagasts, Rēzeknes novads.
   21/07/2014 foto: Valdis Semjonovs/Praktiskais Latvietis
Irēna Baufale un Pēteris Reiniks. Kopš 1998. gada Apkalnmājas nodarbojas ar zirglietu izgatavošanu. Pašlaik tā ir vienīgā amatnieku darbnīca Latvijā, kur izgatavo loka aizjūgam nepieciešamās zirglietas. Meistaru prasmes un zināšanas darbā ar ādu ļāva paplašināt Apkalnmāju darbību, paverot iespējas izgatavot ādas izstrādājumus arī citiem mājdzīvniekiem, kā arī ādas aksesuārus dāmām un kungiem. Apkalnmāju mērķis – saglabāt, izkopt un popularizēt Latgales kultūrvēsturisko mantojumu, tāpēc no 2011. gada Apkalnmājas ir atvērtas ekskursantiem un atpūtniekiem. Zirglietas. z/s Apkalnmājas, Adamova, Verēmu pagasts, Rēzeknes novads. 21/07/2014 foto: Valdis Semjonovs/Praktiskais Latvietis
Foto – Valdis Semjonovs

Ikdienā “Apkalnmāju” klienti lielākoties ir zirgkopji, kas saglabājuši senču tradīcijas un izmanto loka aizjūgu. Bieži tie ir ļaudis, kuri nodarbojas ar lauku tūrismu un ar saviem zirdziņiem piedāvā vizināšanos pajūgā vai izjādes. Amatnieku darbnīcā izgatavotās sakas, slejas, iemauktus, sedulkas, kāpšļu siksnas, sviedrenes, apaušus var nopirkt saimniecības preču veikalos Daugavpilī, Balvos, Ogrē, Madonā un Priekuļos un pasūtīt Vidzemes veterinārajā servisā. Latgales amatnieku darbus iecienījuši arī pircēji no Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas. 1

Piesaistot Eiropas Savienības projekta līdzekļus lauku vides dažādošanai, “Apkalnmājās” uzcelta jauna ēka, kas savā arhitektoniskajā risinājumā atgādina tradicionālos Latgales laukus, kur skaistums iet roku rokā ar funkcionalitāti. Jau ceturto gadu ādas apstrādes darbnīca atvērta arī ekskursantiem un atpūtniekiem. Irēna prot aizraujoši stāstīt par Latgales amatniecības vēsturi, īpašu uzmanību pievēršot zemnieka lielākajam palīgam lauku sētā, tā aizjūgam un ādas apstrādei.
Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.