Foto-Shutterstock

Mīkla – jo plānāk, jo labāk. Testējam dažādus mīklas ruļļus – kurš labāks, lētāks, izturīgāks 0

Vienmērīgi, plāni izrullēta mīkla ir viens no nosacījumiem, lai pīrāgi, smalkmaizītes, plātsmaizes un citi konditorejas izstrādājumi izdotos un garšotu ideāli. Šo darbu grūti paveikt bez kvalitatīva mīklas ruļļa. Tāpēc pārliecināmies, vai vieglāk strādāt ar metāla, koka vai silikona darbarīku.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Lasīt citas ziņas
Foto-Aija Geida

No tērauda, bet viegls

Varētu šķist, ka šis būs smags rullis, ar kuru bez piepūles izveltnēt plānu mīklu, bet lielākoties tas nav pilnībā izgatavots no metāla, vidus ir tukšs, tāpēc ir pat vieglāks par koka rulli. Rokturi izvirpoti no koka. Mehānisms ruļļa iekšpusē nodrošina tā griešanos ap savu asi, tāpēc saimniecei ir viegli veltnēt. Izmēģinot visdažādāko veidu mīklu, jāsecina, ka tam ir gan priekšrocības, gan trūkumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Plusi:
• Metāla spēja uzturēt temperatūru (aukstumu), jo, veltnējot kārtaino mīklu, svarīgi, lai sviests nesāk kust. Metāla rulli pirms darbošanās var atdzesēt saldētavā.
• Viegli strādāt ar mīklu, kuras sastāvā ir eļļa, jo tā nelīp pie virsmas un ruļļa. Eļļā vārāmo konditorejas izstrādājumu mīklu nav ieteicams pirms rullēšanas apkaisīt ar miltiem, jo tie cepšanas laikā stipri dūmo, tāpēc gan virsmu, gan rullīti apziež ar eļļu, un mīkla vienmērīgi izveltnējas plāna un gluda.
• Piparkūku un sviesta mīkla izveltnējas viegli un ātri.
• Viegli nomazgāt, nepaliek traipi arī no krāsainām mīklām, rullējot, piemēram, biešu un spinātu makaronus.
• Pret laika zobu izturīgs materiāls, jo nepūst kā koks un nevar sabojāt ar asiem priekšmetiem, kā tas var notikt ar silikonu.

Mīnusi:
• Rauga mīklu un mīklu uz kefīra bāzes grūti izveltnēt, jo tā pielīp pie ruļļa. Lai tā nenotiktu, mīkla bagātīgi jāapbārsta ar miltiem, taču tad konditorejas izstrādājums kļūst cietāks.
• Maksā dārgi (25–40 eiro).

Foto-Aija Geida

Sajūsmas vērts silikons

Šis materiāls virtuvē parādījies tikai nesen, bet iekarojis teju visu saimnieču sirdis. Tas ir unikāls savu īpašību dēļ: neplīst, nemaina formu, nerūs, neuzsūc aromātus, neiekrāsojas, nenolietojas, izturīgs pret temperatūras svārstībām (-40…+220 °C).

Mīklas rullis no silikona ir sajūsmas vērts! Ja izdevies nopirkt kvalitatīvu izstrādājumu, tas pats griežas ap savu asi un ir viegli darboties. Rokturi ir gari, rokas neslīd. Mīkla vienmērīgi izrullējas. Nekas nekur nepielīp, bet vēl labāk ir veltnēt uz silikona dēlīša.

Plusi:
• Neviena mīkla nelīp pie mīklas ruļļa.
• Nopērkams košās un priecīgās krāsās, kuras neizbalo.
• Viegli nomazgāt, nepaliek plankumi, nepelē.

Mīnusi:
• Jāsargā no asiem priekšmetiem, karstām pannu malām (ja pie ruļļa piespiežas tikko no cepeškrāsns izņemta pannas mala, iekausējas robs).
• Kvalitatīvs silikona rullis ir diezgan dārgs (15–23 eiro).

Foto-Aija Geida

No koka, ar kustīgu rokturi

Ja salīdzina parastu koka rulli un tādu, kam centrā ir kustīgs mehānisms, atšķirības ir lielas. Tas, kurš pamēģinājis uzlaboto variantu, nevēlas atgriezties pie parastā. Rullis pats bez cilvēka piepūles un roku veiklības brīvi slīd pa mīklu, ar to viegli strādāt pat bērnam, rokturi pasargā rokas no novārtīšanās. Retāk ir nopērkami koka ruļļi bez rokturiem – profesionāļi ar tiem viegli strādā, bet iesācējam ir sajūta, ka rullē ar pudeli.

Reklāma
Reklāma

Plusi:
• Ir smags, tāpēc var viegli rullēt, nav pašam jāpieliek tik daudz spēka.
• Labi līp klāt milti, tāpēc ar minimālu miltu daudzumu var izrullēt plānu mīklu.
• Izturīgs pret triecieniem, augstu temperatūru.
• Ilgmūžīgs.
• Lēts (bez iekšējā kustīgā mehānisma var atrast pat par 3–5 eiro).

Mīnusi:
• Mitruma ietekmē sapelē.
• Koks uzsūc taukus, grūtāk notīrīt, ja veltnēšanai izmanto eļļu vai tiek rullēta taukaina mīkla.
• Laika gaitā kokā iesūkušies tauki oksidējas, tāpēc rullis mazliet neparasti smaržo.

UZZIŅA
• Ir radīti daudzfunkcionāli ruļļi, kurus var piepildīt ar šķidrumu vai cietām vielām. Piemēram, ja ielej aukstu ūdeni, vieglāk veltnēt sviesta mīklu; ja rullī ir karsts ūdens, vieglāk darboties ar rauga mīklu, bet, piepildot ar rīsiem, lai rullis smagāks, labāk veltnēt piparkūku mīklu.
• Nopērkami speciāli mīklas ruļļi marcipānam un cukura mastikām.
• Ruļļi ar gravējumu noderēs, lai dekorētu cepumus.
• Latvijā tikpat kā nevar iegādāties stikla un marmora ruļļus, bet citviet pasaulē tie ir populāri. Marmora rullis der stingras mīklas veltnēšanai, stikla – var ērti pieliet ar ūdeni un atdzesēt.
• Jo smagāks rullis, jo vieglāk izveltnēt cietu mīklu, bet grūtāk darboties ar plānu un trauslu mīklu.
• Mīklas ruļļu diametrs lielākoties ir 5–6 cm. Ar resnākiem ir vieglāk rullēt.

SVARĪGI

Mīklas ruļļiem ražotāji norāda kopējo garumu ar rokturiem, nevis veltnējamās virsmas platumu. Tas maldina patērētāju, jo darba procesā būtisks ir tieši virsmas platums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.