Piena produkti aukstajās zupās 0

Aukstā laikā iecienītas ir karstas zupas, kas mūsu ķermeni piepilda ar siltumu un labsajūtu. Un otrādi – vasaras tveicē, kad gribas vēsu un atspirdzinošu maltīti, baudu sagādā aukstās zupas. Tām esot vairākus gadsimtus sena vēsture. Aukstās zupas izdomājuši vienkārši ļaudis, meklējot iespēju karstā laikā apmierināt izsalkumu un slāpes.


Reklāma
Reklāma

 

Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Lasīt citas ziņas

Jebkuras zupas pamats ir šķidrums. Aukstajām zupām izvēlas kvasu, dārzeņu novārījumu, beztauku buljonu, tomēr visbiežāk skābpiena dzērienus – kefīru, jogurtu, rūgušpienu vai rjaženku. Ja domājam gan par garšu, gan veselīgumu, tad aukstajās zupās visieteicamākie, protams, ir skābpiena dzērieni. To ražošanā izmanto dažādu pienskābes baktēriju ieraugus, iegūstot produktus ar atšķirīgu konsistenci, aromātu un garšu, kas dod iespēju sagatavot daudzveidīgas aukstās zupas. Mūsu organismam katra zupa nodrošina veselīguma artavu, jo

• skābpiena dzērieniem piemīt izteiktas diētiskās īpašības, un tie labvēlīgi ietekmē gremošanas, elpošanas orgānu un centrālās nervu sistēmas darbību, veicina apetīti;

CITI ŠOBRĪD LASA

• produktos esošā pienskābe novērš gremošanas orgānos pūšanas baktēriju attīstību, tāpēc organismā mazāk uzkrājas nevēlami vielmaiņas produkti, kas var izraisīt dažādas slimības;

• skābpiena dzērienos – kā visos piena produktos – ir kalcijs, olbaltumvielas, vitamīni, kas mums svarīgi jebkurā vecumā;

• lietojot skābpiena dzērienus ar papildus pievienotām bifidobaktērijām, zarnu traktā samazinām nevēlamās mikrofloras attīstību un stiprinām organisma imunitāti.

 

Zināma patiesība, ka skābpiena dzērieni – tāpat kā siers un biezpiens – sader ar gandrīz visiem produktiem. Šī vērtīgā īpašība dod iespēju katrai saimniecei fantazēt, eksperimentēt un radīt arvien jaunas auksto zupu receptes, paturot prātā garšas īpašības un veselīgumu.

 

Ir par maz, ka auksto zupu gatavosim, piemēram, no kefīra vai jogurta. Ir vajadzīgi arī citi produkti. Par tiem stāsta Skrundas arodvidusskolas skolotāja, arī godu saimniece Gunta Stepanova:

– Zināma patiesība, ka skābpiena dzērieni – tāpat kā siers un biezpiens – sader ar gandrīz visiem produktiem. Šī vērtīgā īpašība dod iespēju katrai saimniecei fantazēt, eksperimentēt un radīt arvien jaunas auksto zupu receptes, paturot prātā garšas īpašības un veselīgumu. Aukstajās zupās ar kefīru, jogurtu vai rjaženku labi garšos svaigi dārzeņi – gurķi, tomāti, sīpolloki, redīsi, salātu vai spinātu lapas, puravi, saldie pipari un garšaugi – dilles un pētersīļi, vārīta, sautēta vai cepta liellopa, teļa vai liesa cūkgaļa, kūpināta zivju fileja, cieti vārītas olas, dažādi augļi un ogas, arī rieksti. Pavasarī un vasaras sākumā auksto zupu sastāvā iekļausim nātres, gārsas, balandas un pienenes – senatnē lietotus, bet mūsdienās aizmirstus augus. Aukstās zupas var gatavot kā krēmzupas, īpaši ar dārzeņiem un garšaugiem. Tos sablendē un pievieno kefīram vai jogurtam. Blendējot dārzeņu daudzumu var palielināt, tā mēs uzņemsim vairāk vitamīnu.

Reklāma
Reklāma

Mana pieredze: aukstajās zupās var izmantot arī biezpienu un sieru. Ieguvums: papildus uzņemsim olbaltumvielas, minerālvielas un vitamīnus. Biezpienu ieteicams blendēt ar kefīru vai jogurtu, bet sieru sagriezt kubiņos vai sloksnītēs.

 

Der zināt:

• dārzeņiem, garšaugiem un pārējiem produktiem jābūt svaigiem un nebojātiem;

• sastāvdaļas pievieno pirms zupas pasniegšanas, ilgi atrodoties šķidrumā, produkti kļūst negaršīgi;

• aukstās zupas pirms pasniegšanas jāpatur vismaz divas stundas ledusskapī, lai atdzesētu līdz 8 – 12 grādiem;

• dārzeņi, garšaugi, augļi un ogas zupā papildina C vitamīna saturu;

• saldās aukstās zupas aromatizē ar citrona un apelsīna miziņām, kanēli, krustnagliņām, bet garšvielas nedrīkst nomākt augļu aromātu.

 

 

 

Aukstā zupa ar dārzeņiem un grauzdiņiem


Sastāvdaļas: 300 g kefīra, 2 ēdamkarotes biezpiena, 50 g kūpināta šķiņķa, 1/2 gurķa, gabaliņš paprikas, selerijas kāts, 1/2 olas, pētersīļu zaļumi, dilles, gārsu lapas, citrona miziņa, rupjmaizes grauzdiņi, garšvielas, ķiploka daiviņas, sāls.

 

Kā gatavot?

Kefīru kopā ar biezpienu, citrona miziņu un zaļumiem sablendē. Svaigos gurķus sagriež salmiņos, papriku un selerijas kātus applaucē un sagriež salmiņos. Dārzeņus liek kefīrā, samaisa. Kūpināto šķiņķi apcep un liek porciju šķīvī pirms pasniegšanas kopā ar olas pusīti. Zupas garšas uzlabošanai pievieno garšvielas. Rupjmaizes grauzdiņus sagriež un apcep, ieberž ar sāli un ķiplokiem. Kārto šķīvī, var pasniegt atsevišķi.

 

 

 

 

 

Aukstā zupa ar sieru un bekonu

Sastāvdaļas: 400 g jogurta bez piedevām, šķēle Rokforas vai Trikātas Blue siera, salātu lapas, jaunās liepu lapas, dilles, svaigs gurķis, apcepti bekona grauzdiņi, garšvielas.

 

Kā gatavot?

Jogurtā liek sasmalcinātas salātu lapas, dilles, svaigu gurķi. Pievieno sieru, sadrupinātu gabaliņos. Zupu izgaršo un pievieno garšvielas. Bekona grauzdiņus apcep un liek zupā pirms pasniegšanas.

 

 

 

 

 

Aukstā zupa ar garnelēm


Sastāvdaļas: 400 g kefīra, neliela biete, 1 burkāns, 1/2 gurķa, 1/2 ābola, 49 g garneļu, dilles, estragons, 2 ķiploka daiviņas, sviests, garšvielas, citrona sula, sāls.

 

Kā gatavot?

Izvāra bietes un burkānus, sagriež kubiņos un pievieno kefīram. Dilles un estragonu sasmalcina un saberž ar nelielu daudzumu sāls, pievieno dažus pilienus citrona sulas, pievieno kefīram. Ābolus sagriež gabaliņos un vāra mīkstus, atdzesē un pievieno zupai. Ja kefīrs ir ļoti biezs, var pieliet ābola novārījumu. Gurķi sagriež kubiņos un pievieno zupai. Zupu izgaršo, pievieno garšvielas. Pirms pasniegšanas uz pannas izkausē sviestu, kam pievienots estragons un ķiploks, apcep garneles. Zupu lej šķīvī un ieliek apceptās garneles.

 

 

 

 

Aukstā zupa ar augļiem

Sastāvdaļas: 300 g jogurta, 2 ēdamkarotes biezpiena, 1 banāns, 5 melnās plūmes, neliels bumbieris, ābols, dzērvenes, var pievienot zemenes, medus, garšvielas.

 

Kā gatavot?

Banānu un dzērvenes sablendē kopā ar jogurtu. Žāvētās plūmes uzbriedina karstā ūdenī. Bumbierus un ābolus sagriež gabaliņos un vāra mīkstus kopā ar medu. Atdzesē un liek zupā kopā ar uzbriedinātajām plūmēm. Iemaisa biezpienu. Izgaršo un pievieno garšvielas.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.