Praktiski
Dārzs

Smiltsērkšķus bojā muša. Glābjam ražu! 16

Foto-Shutterstock

Patlaban jau pilnā sparā norit ogu vākšana, skaidro smiltsērkšķu audzētājs Andrejs Brūvelis no Rideļiem.

Viena no lielākajām problēmām ir sausums. Mazdārziņos jaunie kociņi noteikti jālaista. Tie, kas vecāki par trim gadiem, karstumu iztur labāk, bet dažādi pārsteigumi var būt nākampavasar (slikti pārziemos, maza raža).

Vēl viena problēma, vēl trakāka par sausumu, ir smiltsērkšķu muša. Pat ja jaunos stādījumos nomaļā vietā šķiet, ka tās nav, tas ir tikai laika jautājums, kad tā parādīsies. Ja tā jau bijusi, būs arī turpmāk katru gadu.

Lielaudzētavās lieto iedarbīgu līdzekli Calypso (iznīdē pat 97% kaitēkļu), taču ievērot tā īstos lietošanas brīžus un devas pa spēkam tikai speciālistiem. Ja nav aizspriedumu pret ķīmijas lietošanu dārzā, var meklēt kādu smiltsērkšķu audzētāju, kam uzticēt arī savu koku aprūpi.

Mazdārziņos iedarbīga metode, kas arī samazina kaitnieku skaitu, ir augsnes noklāšana ar melno agrotīklu vai ģeotekstilu, uz kuriem stāda arī zemenes. Uz šā seguma nobirs bojātās ogas un kaitēkļi. Tur tie sakaltīs vai ar tiem tiks galā dabīgie ienaidnieki. Vieni no tādiem ir skudras, kas mielojas arī ar kāpuriem. Mednieču pievilināšanai ap koku var pakaisīt cukuru.

Kāpuri netiks augsnē iekūņoties, līdz ar to ziemā aizies bojā. Pat ja tie jau ir nokļuvuši līdz augsnei (jūlijā sākas kāpuru evakuēšanās no auga uz augsni), tie pavasarī netiks ārā. Šī ir no Šveices dārzniekiem aizgūta metode, kuru var lietot arī pret ķiršu mušu.

* Materiālam zem kokiem jābūt ūdens un gaisa caurlaidīgam. Plēve nederēs.

* Atšķirībā no citiem augļukokiem un ogulājiem smiltsērkšķu apdobes nav vēlams rušināt un aprakt, lai kaitēkļu kūniņas ietu bojā. Saknes augam jutīgas, bet daudzas kūnas ir dziļi.

Lai varētu tikt pie ogu ražas, tās vācamas pašā nogatavošanās sākumā. Tiklīdz ogas iekrāsojas (olīvzaļo vairs nav pat ziemeļu puses ēnainākajos zaros), ogas var vākt. Pat ja muša ir iedējusi oliņu, tā vēl ir mikroskopiska.

* Taču ir viens trūkums – šajā gatavības brīdī ogās ir tikai apmēram puse no vērtīgajām vielām, kas smiltsērkšķi padara tik īpašu.

Ja pašam lielaudzētājam nebūtu plantācijas, bet tikai daži koki, viņš rīkotos šādi: ļautu ogām pēc iespējas ilgāk gatavoties. Katru dienu ietu vērot smiltsērkšķus, vai ogām nav manāmas kaitēkļu postījumu pēdas. Tās vispirms parādās saulainākajā pusē uz gatavākajām ogām. Kad pirmās ogas sāktu kļūt brūnas, čokuroties, tūliņ nolasītu visu ražu.

* Ja pagūst nolasīt ogas pirmajās trijās četrās dienās pēc oliņu iedēšanas, oliņas ogās vēl nav pārvērtušās kāpuros. Ar šādu papildu bonusu pārstrādes produktā vēl varētu samierināties (ražojumiem pašu patēriņam). Vēlāk kāpurs sāk ēst un radīt ekskrementus. Šādas ogas gan ir neglābjami sabojātas.

LA.lv