4

Vēl nekas nav skaidri zināms

Līdz 5. oktobrim Ekonomikas un Satiksmes ministrijām uzdots definēt savu nostāju par telekomunikāciju uzņēmumu apvienošanu, pēc tam galavārds jāsaka valdībai. Auditorkompānijas izstrādātais plāns ir tikai rekomendācija. Šī rekomendācija valsts makam nav lēta – auditorkompānija “KPMG Baltics” stratēgiju piedāvāja izstrādāt par 179 400 eiro. Kaut arī valdība ir par uzņēmumu apvienošanu, zaudēt kontrolpaketi valdība negrib. Tāpēc valdība var gan neatbalstīt izmaiņas, gan atbalstīt kādu citu iespējamo attīstības scenāriju.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Jāņem vērā, ka par apvienošanos diametrāli pretēji viedokļi ir abu kompāniju vadītājiem. Kamēr “Lattelecom” šefs Juris Gulbis man lakoniski norādīja, ka jau pirms četriem gadiem publiski atbalstīja uzņēmumu apvienošanu, redzot sinerģiju vairāku desmitu miljonu eiro apmērā, tikmēr J. Binde apvienošanos neatbalsta. Intervijā “Rīta panorāmā” viņš norādīja, ka abi uzņēmumi var sekmīgi attīstīties katrs savā jomā arī bez apvienošanās. “Šāda uzņēmuma radīšana būs saistīta ar lielām administratīvajām problēmām, kā rezultātā uzņēmums ilgstoši neattīstīsies, jo visi resursi būs veltīti centieniem noturēties savās darba vietās, kā arī tiks apturēti vairāki šobrīd veiksmīgi strādājoši projekti, Latviju izaugsmē atmetot par vairākiem gadiem atpakaļ,” sacīja J. Binde, kurš gan atzinīgi vērtēja valsts iedziļināšanos telekomunikāciju nozarē. Interesanti, ka, viņaprāt, visi konsultantu pētījumi veidoti pēc ekstrapolācijas vienādojumiem – ja tā bija pirms pieciem gadiem un tā joprojām notiek, tad tā notiks arī turpmākos piecus gadus. “Abi uzņēmumi ir sarežģītas sociotehnoloģiskas sistēmas un ar šādām statiskām metodēm šādos dinamiskos procesos nevar iegūt korektus rezultātus,” norādīja “LMT” šefs.

Buasēns: Kā noturēs godīgu konkurenci?

“Baltcom” valdes priekšsēdētājs Nikolā Buasēns: “Manuprāt, šāds lēmums vērtējams kritiski, jo rada bažas, ka pēc abu uzņēmumu apvienošanās Konkurences padomei būtu ļoti grūti, ja ne neiespējami, izkontrolēt to, kā tik ietekmīgs uzņēmums, kam piederētu liela daļa tirgus, turpinātu darboties vienlīdzīgas konkurences apstākļos. Bez stingras KP uzraudzības varētu ciest patērētāji. Protams, abu uzņēmumu apvienošanās ir neizbēgama, kaut vai lai optimizētu izdevumus, tomēr pēc šī notikuma atlikušo telekomunikāciju uzņēmumu vienīgā stratēģija cīņai pret konkurenci arī būs apvienot spēkus. Ja runājam par apvienošanos kopumā, tad telekomunikāciju nozarē apvienošanās ir dabisks evolūcijas solis.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.