Eižens Ostvalds (1851–1932).
Eižens Ostvalds (1851–1932).
Arhīva foto

Pirms 170 gadiem dzimis mežzinātnes un mežu meliorācijas pamatlicējs Latvijā Eižens Ostvalds 6

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Lasīt citas ziņas

1851. gada 4. novembrī. Mežsaimniecības reformētājs

Pirms 170 gadiem mucinieka ģimenē Rīgā piedzima mežsaimniecības izglītības, mežzinātnes un mežu meliorācijas pamatlicējs Latvijā Eižens Ostvalds, slavenā ķīmiķa Vilhelma Ostvalda brālis.

CITI ŠOBRĪD LASA

No vācbaltu ģimenes nākušais Eižens mežkopības zinības apguva Eiropā augstu vērtētajā un ideju ziņā progresīvajā Saksijas Mežu akadēmijā Tārantes pilsētiņā Vācijas austrumos.

Atgriezies viņš sāka strādāt specialitātē, 1882. gadā tika iecelts par Rīgas pilsētas mežu pārvaldnieku un pildīja šos pienākumus līdz 1906. gadam.

Ostvalds faktiski pirmais uzsvēra, ka no meža ne tikai jāņem, bet tajā vispirms jāiegulda – jākopj, jātīra, jāmeliorē, un tad peļņa no koksnes būs daudz lielāka, nekā atstājot visu savā vaļā.

Ir jāstāda jaunaudzes, turklāt izvēloties kvalitatīvu stādmateriālu, par kādu viņš uzskatīja slaidās Rīgas apkaimes priedes. Mežkopis aizrādīja, ka nav pareizi cirtēs atstāt tikai kroplos, tirgum nederīgos kokus, jo no tādiem veidojas līdzīgi.

19./20. gadsimta mijā Ostvalds ķērās pie Rīgas apkaimes Ķekavas, Plakanciema un Olaines pārpurvotu vietu nosusināšanas, pirmo reizi Latvijas teritorijā veicot mežu meliorēšanu un veidojot grāvju sistēmu 640 km kopgarumā.

Ap 10 km garais, 10 metru platais un 3,5 metru dziļais Ostvalda kanāls uz Daugavu, kas rakts kā galvenā novadgrāvju sateces vieta, ir iespaidīgākā būve, un mūsdienās pie tā uzstādīts piemiņas akmens.

Ar Ostvalda darbību saistās Darmštates priežu audze starp Lielupi un Ventspils šoseju – projekts gan izrādījās neveiksmīgs, jo koki, kas Vācijā auga slaidi, Jūrmalā veidojās līki.

Reklāma
Reklāma

Jāatzīmē, ka Osvalds bija arī viens no Mežaparka veidotājiem un liela ir viņa nozīme, strādājot kā mežsaimniecības pasniedzējam Rīgas Politehniskajā institūtā un vēlāk Latvijas Universitātē.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.