Teodors Hermanovskis (1883–1964).
Teodors Hermanovskis (1883–1964).
Arhīva foto

1883. gada 14. februārī. Inženieris, arhitekts un ministrs 7

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Pirms 140 gadiem sīksaimnieka ģimenē Jaunjelgavā piedzima inženieris, arhitekts un 1918. gada 18. novembrī pasludinātās Latvijas valsts Pagaidu valdības pirmais satiksmes un darbu ministrs Teodors Hermanovskis. Ministra pienākumus Kārļa Ulmaņa valdībā Hermanovskis pildīja no 1918. gada 19. novembra līdz 1920. gada 11. jūnijam. Tas bija Latvijas valstiskuma veidošanas grūtākais periods.

Laikabiedri vēlāk pieminēja, ka 1919. gada sākumā, kad Pagaidu valdība patvērās Liepājā, vienu brīdi visā Ulmaņa kabinetā reāli bijuši vien trīs ministri, kur Miķelis Valters pildījis iekšlietu ministra pienākumus, Jānis Zālītis kara ministra, bet Hermanovskis darījis visu pārējo, jo citi ministri, gaidot drīzo Liepājas krišanu lielinieku rokās, bija aizbēguši uz ārzemēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Hermanovskim kā dzelzceļa speciālistam piekrita grūtais uzdevums uzturēt un iespēju robežās atjaunot karu un juku gados izpostīto dzelzceļa tīklu, jo dzelzceļš minētajā laikā bija stratēģiski svarīgākā satiksmes artērija, ko izmantoja kā civilajai satiksmei, tā armijas pārvietošanai. Pēc aiziešanas no politikas Hermanovskis 20. gadsimta 20. gados darbojās kā laikraksta “Latvijas Sargs” un žurnāla “Nedēļa” redaktors, vēlāk pievērsās būvinženiera karjerai.

Viņš ir funkcionālisma stila ieviesējs Latvijas arhitektūrā – pirmā šī stila būve Rīgā ir 1926. gadā pēc Hermanovska projekta uzceltais dzīvokļu un veikalu nams Marijas ielā 8. Hermanovskis tāpat projektējis kinoteātri, tagadējo Mūzikas namu “Daile” K. Barona ielā 31 un ēku Zemitāna laukumā, kurā atrodas agrākais kino “Teika”. Kopumā viņa kā arhitekta devums Rīgai ir aptuveni simt dzīvojamās un sabiedriskās ēkas, lielākoties Teikas rajonā. Ar arhitekta darbu Hermanovskis turpināja nodarboties arī trimdā ASV. Mūsdienās Rīgas Torņakalnā ir Hermanovska vārdā nosaukta iela, bet 2020. gada rudenī Jaunjelgavā viņam atklāja tēlnieka Kristapa Gulbja veidotu pieminekli.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.