9.jūlijā dzimis Aleksandrs Laime – pirmais cilvēks, kurš kājām sasniedza pasaulē augstāko ūdenskritumu 11

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Notriektā tautumeita 7
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām 137
Lasīt citas ziņas

1911. gada 9. jūlijā. Latvietis – Venecuēlas džungļu pētnieks

Pirms 110 gadiem Rīgā drēbnieka ģimenē piedzima Grīziņkalnā uzaugušais latviešu ceļotājs un piedzīvojumu meklētājs Aleksandrs Laime – pirmais cilvēks pasaulē, kurš kājām sasniedza 979 metrus augsto Anhela ūdenskritumu Venecuēlā, kas ir pasaulē augstākais.

CITI ŠOBRĪD LASA

Eiropu uz savu roku Laime sāka apceļot vēl pusaudža gados, tad atgriezās Rīgā, sāka mācības Rīgas Valsts tehnikumā, taču paralēli turpināja Eiropas apceļošanu gan kājām, gan burājot, gan ar velosipēdu.

Par spīti Otrā pasaules kara sākumam, ceļotkārais vīrs spēja caur Angliju un Spāniju sasniegt Āfriku un apceļot arī to līdz pat Keiptaunai. Nolīdzis uz kuģa, Laime 1940. gadā nokāpa krastā Venecuēlā pie Karakasas.

Tur viņš iekārtojās darbā par topogrāfu un sāka dzīves nozīmīgāko posmu. Laikā starp 1949. un 1955. gadu Laime gan pats, gan dažādu ekspedīciju sastāvā iepazina mazpazīstamos Venecuēlas džungļu un kalnu rajonus.

1949. gada 12. maijā Laime kopā ar amerikāņu fotožurnālisti Rutu Robertsoni un vietējo indiāņu pavadoņiem, ceļojot laivā pa Kurunas upi, laužoties cauri džungļiem un kāpjot klintīs, pirmo reizi sasniedza leģendāro Anhela ūdenskritumu.

Tā pakājē plūstošajai, jaunatklātajai upei Laime deva vārdu “Rio Gauya”, t. i., “Gauja”, tomēr izplatītāks ir tās indiāniski spāniskais nosaukums Kerepa.

Aizrautīgais piedzīvojumu meklētājs apmetās uz dzīvi pie Kurunas, Kanaimas reģionā Anhela ūdenskrituma tuvumā un turpmākos gadus nodarbojās ar tālāku apkaimes izpēti, tūrisma braucienu organizēšanu, zelta un dārgakmeņu meklējumiem.

Latvijā viņš nekad vairs neatgriezās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.