Īru sarunvedēju delegācija.
Īru sarunvedēju delegācija.
Arhīva foto

“Alternatīva būtu bezgalīgs, iznīcinošs un nogurdinošs partizānu karš.” Kā Īrija kļuva par brīvvalsti 5

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

1921. gada 6. decembrī. Īrija kļūst par brīvvalsti

Pirms 100 gadiem Lielbritānijas valdības un īru neatkarības kustības “Sinn Fein” (“Mēs paši” – īr.) pārstāvji Londonā parakstīja līgumu, kas izbeidza 1919. gadā aizsākto asiņaino neatkarības karu, kurš bija prasījis ap 2300 dzīvību abās pusēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Līgums noteica, ka Īrija iegūst brīvvalsts statusu, formāli atrodoties zem Anglijas karaļa kroņa, līdzīgi kā tajā laikā Kanāda vai Austrālija.

Protestantu apdzīvotā Olsteras province Ziemeļīrija tikmēr palika ārpus šī līguma un piekrita Anglijai. Līgums deva īriem plašas pašnoteikšanās tiesības un paredzēja britu armijas izvākšanos.

Faktiski izveidojās Īrijas republika, kaut parlamenta deputātiem vēl pieklājās zvērēt uzticību karalim Džordžam V, kuru jaunajā republikā pārstāvēja Londonas nozīmēts ģenerālgubernators.

Naidīgās puses jau vasarā bija vienojušās par pamieru Īrijas–Anglijas karā, lai varētu sākt gatavoties politiskām sarunām.

Noregulējumā bija ieinteresēti kā briti, tā mērenais “Sinn Fein” spārns, kurā saprata, ka Īru republikāņu armijas (IRA) rīcībā nav tik daudz ieroču un munīcijas, lai uzvarētu britu armiju.

Alternatīva būtu bezgalīgs, iznīcinošs un nogurdinošs partizānu karš.

Kad sākās sarunas, uzskata, ka domīnijas variantu īru delegātiem lielā mērā uzspiedis britu delegācijas vadītājs, valsts premjers Loids Džordžs, nevienošanās gadījumā piedraudot ar karadarbības atsākšanu.

Radikālais “Sinn Fein” spārns un nesamierināmā IRA Londonas līgumu uzlūkoja kā nodevību. Sekoja šķelšanās pašu īru starpā. 1922. gada vasarā tas noveda pie Īrijas pilsoņu kara, kas ilga nepilnu gadu un beidzās ar līguma atbalstītāju uzvaru.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.