Piemineklis pirmajai naftas atradnei Bahreinā.
Piemineklis pirmajai naftas atradnei Bahreinā.
Foto: WIKIPEDIA COMMON

1932. gada 31. maijā. Arābijas naftas laiku sākums 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Skolas direktora viedoklis par skolotāju apdāvināšanu mācību gada noslēgumā: “Sabiedrība ir morāli slima ar šīm dāvanām un pateicībām”
Receptes
22 dažādas auksto zupu receptes karstām vasaras dienām – ar bietēm un bez, saldas un sāļas, vieglas un sātīgas
Kokteilis
VIDEO. Iemīļotais aktieris Andris Keišs benzīntankā piedzīvojis smieklīgu “tikšanos” pats ar savu balsi 8
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem ar Bahreinas šeiha ziņu amerikāņu dibinātā kompānija “Bahrain Petroleum Company” (BAPCO) Persijas līča reģiona zemē Bahreinā veica pirmo veiksmīgo naftas rūpnieciskās ieguves urbumu. Tiesa, nafta no tā bija sākusi sūkties jau iepriekšējā gada rudenī. Avali naftas lauks bija pirmās naftas atradnes arābu valstu teritorijā, kas aizsāka stāstu par bagātajiem arābu naftas šeihiem.

Vairāku kompāniju veiktie naftas meklējumi Arābijas pussalā sākās ap 1922. gadu, pēc Pirmā pasaules kara beigām, kad stabilizējās politiskā un militārā situācija reģionā, kuru agrāk uzraudzīja turku Osmaņu impērija, bet pēc tās sabrukuma briti, kaut pretenzijas uz Bahreinu bija arī Persijai (Irānai).

CITI ŠOBRĪD LASA

Baumas, ka nafta tur varētu būt lielos daudzumos, klīda jau pirms tam. Vispirms melno zeltu meklēja Saūda Arābija, kuras valdnieks ibn Sauds algoja amerikāņu inženierus. Taču tur tik labi ar plašu ieguves lauku atrašanu nesekmējās.

Bahreinas atradums turpmākajos gados radīja naftas “drudzi” visā Arābijas pussalā un zināmā mērā iezīmēja šo 785 kvadrātkilometrus lielo Persijas līča arhipelāgu pasaules kartē.

Naftas produktu eksports no salu valsts sākās 1934. gadā. Bahreina izrādījās pozitīvs piemērs, kā ienākumi no naftas, saprātīgi izmantoti, spēj īsā laikā modernizēt zemi un atnest labklājību tās iedzīvotājiem.

SAISTĪTIE RAKSTI