“Citadeles” bankomāts ar latgaliešu dialektu.
“Citadeles” bankomāts ar latgaliešu dialektu.
Foto: Edijs Pālens/LETA

1922. gada 30. maijā. Latgaliešu rakstība – grūts uzdevums 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem Latvijas valdība nolēma, ka Izglītības ministrijai jāparūpējas par likumprojektu, kas sakārtotu latgaliešu izloksnes ortogrāfijas, tas ir, rak­stības jautājumu, kurā trūka konsekvences un ap kuru bija daudz strīdu pašu latgaliešu vidū.

Lietu uzticēt valdības iestādēm izšķīrās pēc tam, kad latgaliešu rakstības lieta aktualizējās Satver­smes sapulcē. Tur 24. maijā pieņēma “Likumu par latviešu ortogrāfijas jautājuma nokārtošanu”, bet, kad debašu laikā pieminēja latgaliešu ortogrāfiju, deputāts Francis Kemps paziņoja, ka “valdība nevar latgaliešiem uzspiest nekādu ortogrāfiju”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latviešu ortogrāfijas likumprojekta referents Kārlis Dēķens uz to paskaidroja, ka nav runa par uzspiešanu, bet vēlēšanos, “lai valodnieki nokārto latgaliešu ortogrāfiju, kurā tagad valda liela neskaidrība un katrs raksta savā ortogrāfijā”. Uzdevums izrādījās grūts.

Izglītības ministrijas Latgaliešu ortogrāfijas komisijas izstrādātos Latgaliešu pareizrakstības noteikumus apstiprināja tikai 1929. gadā.

Tie bija tapuši literāta, pedagoga un garīdznieka Pītera Stroda, kā arī pedagoga Broņislava Spūļa uzraudzībā. Turpmāk tos pieklājās ievērot skolās, periodikā, daiļdarbos. Taču turēšanos pie šīm norādēm kavēja “sabiedrības konservatīvisms”, kā arī apstāklis, ka latgaliešu izlokšņu nianses pirmskara Latvijā nebija gana izpētītas.

Debates par dažu skaņu atveidošanu rakstībā turpinājās arī nākamās desmitgades, tostarp trimdā, iezīmējoties divām nometnēm – tiem, kas piekrīt Antona Skrindas 1908. gadā izstrādātajai latgaliešu gramatikai, un tiem, kas atbalsta šīs gramatikas vēlākās korekcijas.

Lai arī mūsdienās ir spēkā 2007. gadā apstiprinātie Latgaliešu rakstības noteikumi, kurus veidoja uz 1929. gada noteikumu pamata, tuvinot tautā runātajai valodai, īstas vienprātības nav joprojām.