1962. gada 30. jūnijā. Svinga karalis brauc uz PSRS 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Pirms 60 gadiem par svinga karali sauktais džeza klarnetists Benijs Gudmens un viņa grupa sniedza pirmo no kopumā 32 koncertiem vairāk nekā mēnesi ilgajā PSRS tūrē. Uzstāšanās notika Maskavā, Sočos, Tbilisi, Taškentā, Ļeņingradā (Sanktpēterburgā) un Kijevā (Kijivā).

Tā bija pirmā reize PSRS vēsturē, kad tās teritorijā uzstājās amerikāņu džeza klasiķis. Gudmenam tobrīd bija 53 gadi un viņa popularitātes ziedu laiki jau pagājuši, tomēr viņa vārds daudz nozīmēja. Uzstāšanās mērķis šajā gadījumā bija kultūras apmaiņas programmas ietvaros tuvināt ASV un PSRS tautas, izmantojot padomju līdera Ņikitas Hruščova un ASV prezidenta Džona Kenedija attiecību atsaluma mirkli.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Gudmena džeza orķestris jau sen bija iecerējis turneju pa Padomju Savienību, bet Maskava nepiekrita, jo padomju propaganda džezu uzskatīja par nevēlamu un pat kaitīgu, kaut arī komunistu jaunā audze par to interesējās tik ļoti, ka radies melnais tirgus amerikāņu džeza platēm. ­Gudmena turneja pielaista tikai pēc tam, kad slaveno orķestri dzirdējuši padomju mūziķi, kas pagājušajā gadā viesojās ASV,” tolaik rakstīja trimdas izdevums “Laiks”.

Gudmens izrādījās viena no retajām Rietumu mūzikas zvaigznēm, kas arī vēlāk ielūkojās aiz dzelzs priekškara, koncertējot, piemēram, Polijā un Čehoslovākijā. Gudmena PSRS koncerttūri pavadīja dažādi incidenti, ko radīja padomju specifikas nezināšana. Piemēram, ka bez pavadoņiem iziet no viesnīcas uz ielas nedrīkst, tāpat kā mēģināt uzsākt sarunas ar gadījuma pilsoņiem vai bez atļaujas fotografēt to, kas šķiet interesants. Jāatzīmē, ka pirms brauciena Gudmena grupai tika ieteikts lielā vairumā paņemt līdzi salvetes un tualetes papīru, jo PSRS tā vai nu nebūs, vai arī tas būs sliktas kvalitātes.

SAISTĪTIE RAKSTI