Augusta puča beigas bija arī “melno berešu” gals.
Augusta puča beigas bija arī “melno berešu” gals.
Arhīva foto

Sākumā bija versija, ka “melnās beretes” vedīs uz Kazahstānu, taču beigās galamērķis izrādījās cits 14

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma

1991. gada 31. augustā. Omonieši prom

Krimināls
Krituši visi antirekordi – savākts 600 000 narkomānu izlietoto šļirču. Atrasta arī traģiskā “narkozombiju” viela 8
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis 183
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem agrā rītā no Skultes militārā lidlauka, lai dotos uz Tjumeņu, padomju armijas transportlidmašīnās sāka kāpt lielākā daļa bijušo Rīgas omoniešu kopā ar viņu ģimenēm.

Vienošanās par aizvešanu pēc augusta puča izgāšanās tika panākta Latvijas valdības sarunās ar PSRS Iekšlietu ministriju Maskavā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sākumā bija versija, ka atmodas laikā naidu iemantojušās “melnās beretes” vedīs uz Kazahstānu, taču beigās galamērķis izrādījās cits.

Bijušo kuratoru pamestie, nu jau nevienam nevajadzīgie, taču bruņotie, apjukušie un uz visu pasauli niknie, tāpēc ārkārtīgi bīstamie omonieši līdz tam bija nocietinājušies savā Vecmīlgrāvja bāzē.

Latvijas valstī viņiem vietas nebija. Kā liecinājis toreizējais Rīgas pilsētas milicijas pārvaldes priekšnieks Viktors Bugajs, lai izvairītos no bīstamām situācijām, omoniešu izvešana notika apzināti izplatītas maldinošas informācijas aizsegā.

Piemēram, milicijas posteņus 30. augusta vakarā salika uz Jūrmalas šosejas pa ceļam uz Rīgas lidostu, taču patiesībā omoniešus uz Skulti aizveda pa aplinku ceļiem.

Toreizējais Rīgas milicijas priekšnieka vietnieks, vēlāk Interpola Latvijas nacionālā biroja vadītājs Juris Jasinkevičs 2002. gadā intervijā “Latvijas Vēstnesim” pauda: “Izbrauca ar visiem ieročiem, automašīnām un mēbelēm. (..) Atceros, bija jau pirmais septembris, kādi pieci no rīta, kad gaisā pacēlās pēdējā no četrpadsmit kara transporta lidmašīnām, ar kurām aizbrauca omonieši.

Mēs stāvējām ar toreizējo lidostas milicijas priekšnieku, skatīdamies, kā tā aizlido. Pēc tam nobučojām skrejceļu un abi pamatīgi iemetām.

Atgriezies mājās, es laikam pirmo un pēdējo reizi mūžā nogulēju gandrīz diennakti no vietas. Bet, kad pamodos, sapratu, ka man augusta pučs tik tiešām ir beidzies, sākusies cita dzīve un viss ir citādi nekā līdz šim.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.