Foto: Shutterstock

4 receptes: kā mājās pagatavot aknu pastēti 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Gardu pastēti ir pa spēkam pagatavot katrai, turklāt process ir ātrāks un vienkāršāks, nekā varētu šķist.

Vistu aknu pastēte

• 600 g vistu aknu

• 2 skābi āboli

• 2 avokado

• 1 liels sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 200 ml saldā krējuma

• 1,5 ēdamkarotes konjaka

• 1 tējkarote Vusteršīras mērces

• citrona sula

• sāls, pipari

Pagatavošana:

LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 33
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 5
21 stundas
Lasīt citas ziņas

Aknas sagriež sīkāk. Sīpolu, ābolus nomizo un sasmalcina. Pannā nedaudz apcep akniņas, pievieno sasmalcinātos ābolus un sīpolu, izspiestas ķiploka daiviņas, Vusteršīras mērci, piparus un sāli. Cep. Kad aknas gatavas, iemaisa konjaku un saldo krējumu, vēl pasautē dažas minūtes. Sablendē. Masu liek lēzenā traukā un atdzesē. Tad pārklāj ar plāni sagrieztām avokado šķēlītēm un apslaka ar citrona sulu.

Zosu aknu pastēte

• 400 g zosu aknu

• 250–300 g sviesta

• 40 g burkānu

• 30 g šalotes sīpolu

• 30 g puravu

• 1–2 ķiploka daiviņas

• 1–2 rozmarīna zariņi

• 1 timiāna zariņš

• 50 ml baltvīna

• vistas gaļas buljons

• augu eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Burkānus, sīpolus, puravu un ķiploku sagriež kubiņos un uz nelielas uguns cep eļļā, līdz kļūst zeltaini. Ieteicams izmantot augu, nevis olīvu eļļu, jo tai ir spēcīga garša un ne visas der cepšanai. Pielej baltvīnu un turpina cept. Kad baltvīns iztvaikojis, dārzeņi zeltaini, bet vēl stingri, pievieno trijās daļās sagrieztas zosu aknas, kam iepriekš noteikti jāizgriež cīpsliņas, jānovelk plēve un jāraugās, lai klāt nebūtu žults. Uzbārsta sāli, maltus melnos piparus, var pievienot nedaudz čili, ja gribas pikantāku garšu. Pielej vistas gaļas buljonu – tik daudz, lai būtu nosegts trauka saturs, un pieliek sviestu. Turpina vārīt uz lēnas uguns. Lai pārbaudītu, vai aknas gatavas, nokniebj gabaliņu – ja vidus vairs nav sārts, pietiek vārīt.

Aknas blendē kopā ar burkāniem, sīpoliem un puraviem. Skatās, vai pietiek šķidruma. Aknas un sviests atdziestot sacietē, tāpēc karstajai masai jābūt pašķidrai. Ja būs pārāk bieza, atdziestot uzkoda būs cieta kā krams – sasprēgās, saplaisās, nebūs ēdama.

Pēc blendēšanas masu izberž caur sietu, lai nepaliek kāds rozmarīna vai timiāna zariņš. Tad masu lej veidnēs un atdzesē istabas temperatūrā. Pēc tam uzglabā ledusskapī.

Cūku aknu pastēte

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g aknu (cūkas vai teļa)

• 100 g kūpināta speķa

• 100 g sviesta

• 2 sīpoli

• 2 burkāni

• citrona sula

• pētersīļi

• selerijas

• lauru lapas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Aknām novelk plēvi, tad sagriež nelielos gabalos. Kūpinātu speķi sagriež gabaliņos, liek katlā un apcep, pieliek aknas un apcep brūnganas. Pēc tam pielej nedaudz ūdens vai buljona, pieliek sasmalcinātus sīpolus, burkānus, selerijas, pētersīļus, piparus, lauru lapas, sāli un sautē, līdz pārgrieztās aknas nav sārtas. Tad kopā ar speķi divas vai trīs reizes izmaļ gaļasmašīnā, lai iegūtu pēc iespējas viendabīgāku masu. Sviestu saputo ar citrona sulu (vai sarīvētu muskatriekstu), pievieno samaltās aknas, šķidrumu, kurā aknas sautējušās, un samaisa.

Aknu pastēti liek lēzenos trauciņos, nolīdzina.

Liellopa un cūkas aknu pastēte

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g liellopa aknu

• 500 g cūkas aknu

• 300 g speķa

• 100 g sviesta

• 2 burkāni

• 1 liels sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• lauru lapa

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Aknas un speķi sagriež gabaliņos, apcep sviestā, liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra. Sīpolu sagriež, apcep, pieliek aknām kopā ar burkāniem un lauru lapu. Izvārītās aknas, speķi un sīpolu sablendē, pieliek atlikušo sviestu, sāli, piparus un izspiestu ķiploku. Masai pielej šķidrumu, kurā vārījās aknas, lai veidotos bieza krējuma konsistence. Tad pastēti lej trauciņos un pārlej ar kausētu sviestu, lai neapkalst.

Uzziņai:

Aknas ir vērtīgākais dzīvnieku iekšējais orgāns. Tās satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, ogļhidrātus, A, D un B grupas vitamīnus.

Padomi!

• Pirms gatavošanas no aknām izgriež žults­vadus un noņem plēves. Tad nomērcē aukstā ūdenī vai pienā. Gatavošanas laikā aknas nedrīkst pārkarsēt, jo kļūst cietas.

• Garda un maigas garšas pastēte izdodas no putnu – vistas, tītara, pīles un zoss – aknām. Te jāņem vērā, ka tītara aknām ir spēcīgāka garša nekā vistas aknām, turklāt tās ir sausākas nekā vistai, tāpēc pastētei jāpievieno vairāk sviesta. Tas arī padara pastēti vijīgāku. Savukārt burkāni šo ēdienu padara saldāku un piešķir patīkamāku krāsu, jo samaltas aknas ir tumši pelēkas. Arī šalotes sīpoli pastētei piešķir saldenu garšu, kas ir būtiski, jo jāsamazina aknu rūgtums.

• Gatavojot pastēti, aknām jābūt četrreiz vairāk nekā pārējām sastāvdaļām. Masa jāblendē, kamēr karsta, jo gan aknas, gan sviests atdziestot kļūt ciets. Lai uzkoda būtu aromātiskāka un izceltos sastāvdaļu garša, pirms blendēšanas var pieliet nedaudz konjaka vai degvīna.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 33
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 5
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 62
1 diena
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Saņemto dīkstāves pabalstu, manuprāt, ļoti negodīgi VID izkrāpa atpakaļ.” Igo skarbi par valsts rīcību 15
4 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Nežēlīgs ieraksts: policisti filmē uz lauka gulošu, cietušu stirnu, smejas un sauc: “Piekodusies!” 121
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Pastkastīte – kāda, kur un kā pareizi jānovieto? 2
3 dienas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ko iesākt ar liliju sīpoliem ziemā: selekcionāra padomi
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 triki, kā dzīvojamo platību izmantot ekonomiskāk
4 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai tirgoties internetā drīkst bez ierobežojuma un nodoklis par to nav jāmaksā? 2
4 dienas
LE
LETA
Veselam
Aizvadītajā diennaktī pieaudzis Covid-19 pacientu skaits ar smagu slimības gaitu 1
1 stunda
MZ
Māris Zanders
Ziņas
Māris Zanders: “Vai tāpēc mēs stāvējām uz barikādēm?!” Trīsdesmit gadi pēc janvāra notikumiem 5
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Sals nedaudz atslābs. Laika prognoze pirmdienai
17 minūtes
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Saņemto dīkstāves pabalstu, manuprāt, ļoti negodīgi VID izkrāpa atpakaļ.” Igo skarbi par valsts rīcību 15
4 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām 2
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 22
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
No ceturtdienas laikapstākļi mainīsies: sinoptiķu prognoze nākamajai nedēļai
5 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
Kovidsitienam bija gatavi: Kolkas uzņēmuma recepte krīzes rūdījumam 7
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 62
1 diena
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Gada necilvēks un vēl daži zvēri 66
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 33
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
”Piezvanīja, ka ir mirusi, bet izrādījās, ka vēl ir dzīva!” Atklāti par prestižā pansionātā notiekošo 28
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 77
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Uzņēmējs Māris Gailis atklāj, ar ko “patiesībā” darba laikā nodarbojas valsts ierēdņi 29
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
4 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vakarā pirms aiziešanas mūžībā viņa teikusi māsiņai, lai telefonu vairs nelādē.” Kolēģi sēro par Astrīdas Kairišas nāvi 8
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Sals nedaudz atslābs. Laika prognoze pirmdienai
15:24
LE
LETA
Ziņas
Melnajā jūrā nogrimis Krievijas kravas kuģis; uzsākta apkalpes glābšanas operācija
14:48
MZ
Māris Zanders
Ziņas
Māris Zanders: “Vai tāpēc mēs stāvējām uz barikādēm?!” Trīsdesmit gadi pēc janvāra notikumiem 5
14:24