Foto – Aija Geida

4 receptes Latvijas dzimšanas dienai – svētku torte, biešu cepumi un rupjmaizes kārtojums 1

Svētku torte Latvijas dzimšanas dienai

Tā ir jauka, ģimeniska tradīcija atzīmēt mūsu Latvijas dzimšanas dienu – visiem sapulcējoties pie svētku galda. Vecvecāku atmiņas, jauniešu piedzīvojumu stāsti, sapņi un ieceres. Pēc mielasta visi kopā var doties skatīties svētku salūtu vai noklausīties kādu koncertu! Piedāvājam četras receptes Latvijas karoga krāsu noskaņās.

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas jogurta biskvītam:

• 200 g kviešu miltu

• 300 ml jogurta

• 100 g cukura

• 5 ēdamkarotes olīveļļas

• Ēdamkarote vaniļas cukura

• 4 tējkarotes cepamā pulvera

• 2 ēdamkarotes kakao pulvera

Dzērveņu pildījumam:

• 300 + 100 g dzērveņu

• 100 g brūnā cukura

Baltajam pildījumam:

• 250 ml saldā krējuma

• 250 g maskarpones siera

• 1 ēdamkarote vaniļas cukura

• 1 kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru

Pagatavošana.

Pilnīga neveiksme! Eksperti nosaukuši 7 automašīnas, kuras kalpo uz pusi īsāku laiku nekā citas 15
Kokteilis
Valsts policijas šefam Armandam Rukam dienesta romāns: “Es ar šo sievieti dzīvoju kopā!”
Vai Putins ir soļa attālumā, lai zaudētu savu tuvāko draugu un atbalstītāju? Ziemeļkorejas līderis vīlies diktatora rīcībā… 89
Lasīt citas ziņas

Izsijā miltus, pievieno cepamo pulveri, izsijātu kakao pulveri, cukuru un vaniļas cukuru. Atsevišķā bļodā ar mikseri sakuļ jogurtu un olīveļļu. Pievieno miltu maisījumu, izmaisa un cep lielā cepešpannā +180 °C temperatūrā aptuveni 20 minūtes (līdz pie biskvītā iedurta kociņa nelīp mīkla). No receptē dotā daudzuma iznāk viena liela biskvīta plātne (30 x 40 cm), kuru noliek atdzesēties. Pa to laiku gatavo dzērveņu masu, sablendējot 300 g dzērveņu ar brūno cukuru (100 gramu ogu atstāj rotāšanai).

Pagatavo krēmu tortei – maskarpones sieru sajauc ar iebiezināto pienu. Saldo krējumu sakuļ ar vaniļas cukuru, pievieno maskarpones un iebiezinātā piena masu. Sapilda konditorejas maisiņā ar vidēja izmēra uzgali, kas veido puķītes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gatavo torti. Lielo biskvīta plāksni sagriež trīs vienādās ripās. Uz katras biskvīta ripas klāj dzērveņu masu, tad saldo, balto masu. Pēc tam liek otro biskvītu un visu atkārto. Augšai – trešajai biskvīta ripai – vispirms bagātīgi klāj dzērveņu masu. Vidu rotā ar puķītēm no baltās masas, bet pārējo laukumu noklāj ar dzērvenēm.

Ļoti ātri pagatavojama svētku torte, var pasniegt tūlīt vai nolikt vēsumā. Biskvīts ir tik gaisīgs, ka dzērveņu masu iesūc sevī jau pēc pusstundas.

Siltais dzērveņu dzēriens

Foto – Aija Geida

• Liela sauja dzērveņu

• 1,5 litri ūdens

• 100 g brūnā cukura

• Ēdamkarote kaltētas piparmētras

• Pustējkarote malta kardamona

• Pustējkarote maltu fenheļa sēklu

Pagatavošana.

Visas sastāvdaļa liek katlā, uzvāra, atstāj uz pusstundu ievilkties un tad izkāš caur smalku sietiņu. Ļoti gards un aromātisks saldskābs dzēriens, ideāls pie svētku tortes.

Biešu cepumi ar pildījumu

Foto – Aija Geida

(20 cepumi 8 cm diametrā)

• 180 g biešu masas

• 140 g olīveļļas

• 130 g brūnā cukura

• 240 g augstākā labuma kviešu miltu

• 120 g rupja maluma kviešu miltu

• 30 g kakao pulvera

• 1 ēdamkarote ābolu etiķa

• 1 ēdamkarote cepamā pulvera

• 2 ēdamkarotes ruma

• 100 g rozīņu

• 50 g cidoniju vai dzērveņu sukāžu

• 50 g pūdercukura apviļāšanai

Pagatavošana.

Rozīnes nomazgā un izmērcē rumā. Pagatavo biešu masu: izsutina bietes, sagriež mazos gabaliņus, saliek blendera traukā, pārlej ar nelielu ūdens daudzumu un sablendē, līdz iegūst viendabīgu masu. Tad pievieno eļļu un maisa, līdz abas substances labi sajaukušās. Pielej ābolu etiķi un atkal samaisa. Tad pieber cukuru un maisa, kamēr tas izkūst.

Atsevišķā bļodā sajauc abu veidu miltus kopā ar kakao un cepamo pulveri, samaisa un izsijā caur sietiņu. Lej klāt šķidro biešu masu un izmaisa. Pievieno rozīnes (ar visu rumu) un cidoniju vai dzērveņu sukādes. Samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Ņem rokās mīklas pikuci un saveļ bumbu (apmēram 4 cm diametrā). To apviļā pūdercukurā, saplacina (apmēram centimetra biezumā) un liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep iepriekš līdz +200 °C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes.

Kad cepumi atdzisuši, pagatavo rotājumu, sajaucot 200 gramu Filadelfijas siera ar ēdamkaroti pūdercukura, pieliekot pusotras ēdamkarotes apelsīnu sulas un piepilinot pāris pilienu biešu sulas. Starp cepumiem ar konditorejas šprici iespiež pildījumu un izrotā ar dzērvenēm vai citām sarkanām ogām.

Reklāma
Reklāma

Rupjmaizes kārtojums

Foto – Aija Geida


Sastāvdaļas (4 porcijas)

• 200 g rudzu rīvmaizes

• 200 g dzērveņu

• 80 g brūnā cukura

• 200 ml saldā krējuma

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura

Pagatavošana.

Pagatavo rudzu rīvmaizi – uz pannas apgrauzdē tīru rudzu maizi un pēc tam to sablendē. Saldo krējumu saputo ar vaniļas cukuru. Dzērvenes sablendē kopā ar brūno cukuru. Saldā ēdiena traukā pamīšus kārto putukrējumu, dzērveņu masu un rudzu rīvmaizi. Pasniedz uzreiz. Ja saldais ēdiens pastāv, rupjmaizes mazie gabaliņi samirkst un nav vairs tik gardi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.