Foto: Alieva Liubov/SHUTTERSTOCK

5 zupiņu receptes dažādām gaumēm. Arī saldā zupa! 0

Zupa ir viens no vieglāk un tajā pašā laikā sarežģītāk gatavojamiem ēdieniem. Tās var pagatavot pārdesmit minūtēs vai vārīt vairākas stundas. Tomēr zupām ir kas vienojošs – tās silda nosalušos, apmierina izsalkušos, piemāna dūšīgos. Savukārt saldās zupas palutina.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 27
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 164
Lasīt citas ziņas

Pavāra Mārtiņa Rītiņa reiz izteiktā frāze par to, ja nekā nav, izņemam no ledusskapja lasi, jau folklorizējusies, un to viegli var pārfrāzēt – ja ledusskapī nekā nav, zupa jau nu noteikti sanāks. Mazs žāvētas desas gabaliņš, gaļa, burkāns, kāds kartupelis, makaroni. Ja vēl ir rudenī savārīti dārzeņu konservi, būsi paēdis. Zupas dod vaļu fantāzijai, un nekad nevari būt pārliecināts, kas beigās sanāks. Un ir tik daudz variāciju, ka var ēst vai katru dienu.

Padoms!

Zupai jāļauj “ievilkties” – nevajadzētu to ēst tūlīt pēc uzvārīšanas, bet dot laiku visām garšām saspēlēties.

1. Ķirbju zupa

• 500 g ķirbja

• 5 kartupeļi

• 4 burkāni

• sīpols

• ķiploks

• sāls, pipari

• 300 g cauraugušas kūpinātas gaļas

• 200 g saldā krējuma

• baltmaizes grauzdiņi

CITI ŠOBRĪD LASA

Dārzeņus nomizo un sagriež, liek katlā, pārlej ar ūdeni, lai tie nosegti. Vāra, līdz mīksti. Nolej lieko šķidrumu, atstājot tik daudz, lai varētu zupu sablendēt.
Ar rokas blenderi sablendē, pieliek pēc garšas sāli, piparus un citas garšvielas. Pasniedz ar ceptu cauraugušu kūpinātu gaļu un baltmaizes grauzdiņiem vai sēkliņām.
Kad gaļa sacepta, to vēlams uzlikt uz papīra dvieļa, lai iztek liekie tauki.

2. Biešu zupa

Foto: Sergiogud321/SHUTTERSTOCK

• 2 puslitra burciņas marinētu biešu

• 2 kārbas konservētu pupiņu

• 400 g žāvētu ribiņu

• 200 g šampinjonu

• 5 kartupeļi

• 4 burkāni

• sīpols

• ķiploks

• sāls, pipari

• garšvielas pēc izvēles

• olīveļļa

Aukstā ūdenī liek vārīties kūpinātās ribas. Pa to laiku nomizo un sarīvē burkānus, nomizo kartupeļus un sagriež kubiņos, šampinjonus sasmalcina. Ribiņas pavāra 10–15 minūtes, tad pieliek kartupeļus. Burkānus, sīpolus, ķiplokus un sēnes apcep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, pievieno zupai. Ribas izņem no zupas un atdala gaļu no kauliem.
Tad liek klāt bietes un zem tekoša ūdens noskalotas pupiņas. Pēc garšas pievieno garšvielas. Kad kartupeļi mīksti, nogriež uguni un ļauj zupai minūtes desmit ievilkties.
Šajā zupā iederas karijs.

3. Kāpostu zupa

Foto: Farmers Daughter/SHUTTERSTOCK

• kāpostgalva

• 6 vidēji sīpoli

• 2–3 tomāti (var būt konservēti)

• 2–3 paprikas

• neliela selerijas sakne

Dārzeņus sagriež, pārlej ar ūdeni. Vāra uz straujas uguns 10 minūtes, tad liesmu samazina un pasautē, līdz dārzeņi mīksti.
Zupas garšu uzlabo un maina ar garšvielām – pipariem vai kariju, var pievienot tomātu mērci. Var pat pielikt dārzeņu buljona kubiņu.

4. Pavasara zupa

Foto: Peredniankina/SHUTTERSTOCK

• 500 g gaļas (liellopa vai cūkas ar kauliņu)

• 250 g skābeņu

• 2–3 kartupeļi

• 1 burkāns

• 1 sīpols

• 2 saišķīši lakšu

• 3–4 cieti vārītas olas

• sāls, pipari

No gaļas uzvāra buljonu. Zupai nepieciešams aptuveni 1 l buljona. Gaļu izņem no buljona un sagriež mazākos gabalos. Burkānu sagriež ripiņās, sīpolu sakapā, visu apcep pannā un pievieno buljonam. Kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos un arī pievieno buljonam. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Vāra, līdz dārzeņi mīksti (aptuveni 25 minūtes). Kad zupa gatava, pievieno noskalotus un sagrieztus zaļumus – skābenes un lakšus.
Porciju šķīvjos saliek gaļu, pārlej zupu un pievieno sagrieztas vārītas olas.
Viss tas pats bez gaļas – būs lieliska veģetārā zupa!

Reklāma
Reklāma

5. Saldā zupa

Foto: Lanav/SHUTTERSTOCK

• 500 ml saldā krējuma

• 200 g auzu pārslu

• 150 g brūnā cukura

• 3 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote sviesta

• 1 paciņa putukrējuma stindzinātāja

Ķīselim:

• 400 g ūdens

• 300 g jāņogu sulas

• 160 g cukura

• 100 g piparmētru sīrupa

• 40 g cietes

• 300 g ūdens

Auzu pārslas apcep sviestā uz pannas. Pievieno brūno cukuru un cep, līdz tas izkusis un pārslas kļuvušas zeltaini brūnas. Pārslas atdzesē.
Vāra ķīseli. Sulu sajauc ar cukuru un ūdeni un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Cieti izšķīdina ūdenī, nepārtraukti maisot, pievieno sulai. Rūpīgi izmaisa un ļauj atdzist. Kad auzu pārslas un ķīselis atdzisis, saldo krējumu saputo ar cukuru, pievieno stindzinātāju, lai tik ātri neatsulojas. Putukrējumā iecilā ceptās auzu pārslas. Pasniedz kopā ar ķīseli.
Pēdējais laiks ieskatīties saldētavā. Ķīseli var vārīt no jebkurām ogām.

Atslodzei!

Tie, kas grib zaudēt dažus kilogramus liekā svara, stingri ievēro noteiktu ēšanas plānu.

• 1. diena – ēd tikai zupu un augļus. Drīkst ēst jebkurus augļus, izņemot banānus. Dzer nesaldinātu tēju, dzērveņu sulu, ūdeni.

• 2. diena – ēd zupu, cik gribas, papildus var ēst dārzeņus – svaigus, sautētus, grilētus, konservētus, bet ne pupas, zirņus, kukurūzu. Šajā dienā var atļauties arī eļļā ceptus kartupeļus. Dzer ūdeni.

• 3. diena – zupa un dienas ritumā augļi un dārzeņi. Ūdens.

• 4. diena – zupa un augļi, un dārzeņi. Šajā dienā drīkst izdzert dažas glāzes liesa piena un apēst trīs banānus. Dzer ūdeni.

• 5. diena – zupa, zupa, zupa… Taču atļauta arī vārīta liellopa vai vistas gaļa, tomāti. Ūdens.

• 6. diena – zupa, vārīta liellopa gaļa un dārzeņi, cik vēlas. Lai arī zupa jau apnikusi, to vēlams ēst vismaz reizi dienā. Dzer ūdeni.

• 7. diena – zupa + vārīti rīsi, augļu sulas, dārzeņi. Rīsus var pievienot arī zupai vai sagatavot kopā ar dārzeņiem. Dzer ūdeni.

Septiņās dienās zupu ēd ikreiz, kad jūtams izsalkums. No minētajām sastāvdaļām variējot zupas vienam ēdējam pietiks trim dienām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.