Foto: Mila Bond/SHUTTERSTOCK

FOTO. Kad sarkanbaltsarkanais nav tikai krāsa: 5 gardu ēdienu receptes svētkiem 0

Latvijai svarīgi valsts svētki ir ne vien vēlā rudenī – 18. novembrī, bet arī pavasarī – 4. maijā, kas ir Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena. Valsts atdzimšanas diena. 4. maijs ir jaunākā valsts svētku diena Latvijas vēsturē, tāpēc nav īsti savu svinēšanas tradīciju. Latvijas valsts simtgades birojs nāca ar iniciatīvu šajā dienā rīkot Baltā galdauta svētkus.

LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā
21 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis
2 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ne visi darbinieki apzinās, cik viņi izmaksā darba devējam,” Uzņēmējs atklāj, kam būtu jāmainās, lai varētu maksāt lielākas algas
19 stundas
Lasīt citas ziņas

Lai mājās ienāktu svētki un rastos svinīga noskaņa, būtisks priekšnosacījums ir sakārtota, neikdienišķa vide. Mēs esam tauta ar izkoptu estētisko gaumi, tāpēc telpu rotāšana padodas dabiski.

Svētku sarīkošana neprasa lielus resursus vai daudz darba, toties sagādā patīkamus brīžus un vairo lepnumu par savu valsti. Galvenajam akcentam galda klājumā izmanto karoga krāsas. Galdautu, traukus un salvetes derētu piemeklēt atbilstīgus valsts karoga krāsām – baltus un tumši sarkanus. Galdu var rotāt ar attiecīgu krāsu ziedu kompozīciju. Rotāšanai var izmantot dzērvenes – sabērt dažādu izmēru stikla traukos, piemēram, garās un šaurās glāzēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rotājumam var izmantot koku zarus, tajos iesienot atlasa vai cita materiāla lentītes vai dzīparus baltā un tumšsarkanā krāsā.

Ko likt galdā? Tie var būt tradicionālie ēdieni, kuru receptes pierakstītas vecmāmiņu recepšu kladēs. Taču var izvēlēties arī tādus, kas vēl jo vairāk paspilgtinās sarkanbaltsarkano gammu. Izrādās, ka to (gan dažādās niansēs un toņu variācijās) var atrast ne tikai bietēs, bet arī sarkanajos (violetajos) kāpostos, sarkanajos un baltajos sīpolos, pupiņās, dzērvenēs, ābolos, upenēs, redīsos, salātos. Galvenais, lai ēdiens tiek gatavots ar mīlestību!

1. Grilētu biešu salāti

Grilētu biešu salāti
Foto: Drong/SHUTTERSTOCK


• 2–3 sarkanās bietes

• 1 paciņa salātu mix vai spinātu, vai rukolas

• 100 g kazas vai fetas siera, vai brinzas

• sauja valriekstu vai ēdamkarote ciedru riekstu

• puscitrona sula

• olīveļļa

Bietes nomizo, sagriež šķēlēs un liek pannā, kurā ieklāts cepampapīrs. Apslaka ar olīveļļu, uzkaisa sāli un cep 200 °C (ja ir, tad grila režīmā), līdz bietes mīkstas.

Uz šķīvja liek atdzisušas biešu šķēles, sagrieztu vai sadrupinātu sieru. Salātu lapas sajauc ar olīveļļu un citrona sulu. Pasniedzot salātiem pārkaisa valriekstus vai ciedru riekstus.

Bietes var cept arī veselas, ievīstītas folijā.

2. Biešu biezzupa

Foto: Africa Studio/SHUTTERSTOCK

• 1,5 l buljona

• 3–4 bietes

• 3 kartupeļi

• 2 sīpoli

• 1 burkāns

• sāls, malti melnie pipari, lauru lapa

• skābais krējums

Sīpolus sasmalcina, bietes sarīvē, burkānu sagriež plānās ripiņās, kartupeļus – kubiņos.

Katliņā sakarsētā eļļā sīpolus apcep caurspīdīgus, pievieno un apcep bietes. Pieliek kartupeļus, burkānu, garšvielas un maisot uzkarsē. Pielej verdošu buljonu un vāra uz mazas liesmas, līdz dārzeņi mīksti. Zupu sablendē. Lej bļodiņās un pievieno skābo krējumu.

Ja zupa šķiet pārāk saldena, pirms ēšanas var pievienot ēdamkaroti ābolu etiķa. Gatavā zupā var iejaukt svaigi saspiestu ķiploka daiviņu.

3. Ogu mafini

Foto: Mila Bond/SHUTTERSTOCK

• 275 g kviešu miltu

• 175 g cukura

• 125 g sviesta

• 100 ml saldā krējuma (35%)

• 2 olas

• 1 tējkarote vaniļas cukura (vai ¼ vaniļas pāksts)

• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera

• 200 g aveņu

• 3 baltie zefīri

Sviestu un cukuru sakuļ ar mikseri, pēc tam pa vienai pievieno olas. Miltiem pieber cepamo pulveri un vaniļas cukuru, maisot iesijā masā un pakāpeniski pievieno saldo krējumu. Miltus neber visus uzreiz, bet pamazām, tad neveidosies kunkuļi. Mīklu rūpīgi samaisa ar koka karoti, lai tajā būtu vairāk gaisa un mafini būtu čauganāki.

Silikona veidnē ievieto papīra formiņas un katrā ieliek nedaudz mīklas. Uz katra mīklas pikucīša kārto trīs četras avenes. Ar ogām nevajag pārspīlēt, jo tad mafini cepot necelsies. Pēc tam uzlej mīklu tā, lai ogas tiktu nosegtas un būtu aizpildītas 3/4 formiņas. Silikona veidni liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep mafinus 200 °C 15–20 minūtes.

Kad mafini mazliet atdzisuši, uzliek zefīra šķēli un dekorē ar ogām (tas ļaus nojaust, kuras ogas ir iekšpusē), mandeļu skaidiņām, šokolādi vai pūdercukuru.

Mafiniem der gan svaigas, gan saldētas ogas: avenes, mellenes, zemenes, upenes, dzērvenes.

4. Rupjmaizes kārtojums

Foto: Sakss/SHUTTERSTOCK

• 500 g rudzu maizes rīvmaizes

• 700 ml saldā krējuma

• 300 g pūdercukura

• 1 kg zemeņu

• 1 apelsīns

• 200 g apgrauzdētu mandeļu skaidiņu

Zemenes, kas šur tur jau nopērkamas itin lēti, saspaida ar stampiņu. Taču tikpat labi var ieskatīties saldētavā – varbūt kāda zemeņu, brūkleņu, aveņu, jāņogu vai kādu citu ogu kastīte vēl saglabājusies. Var izmantot arī brūkleņu ievārījumu. Saldo krējumu saputo ar pūdercukuru.

Glāzēs vai stikla trauciņos liek rupjmaizes rīvmaizes kārtu, ogu kārtu un putukrējumu. Atkārto, kamēr glāze pilna. Pēdējai jābūt putukrējuma kārtai. Gatavo desertu uz pusstundu ieliek ledusskapī.

Cītīgi nomazgātam apelsīnam nomizo mizu, ko sagriež plānās strēmelēs. Pirms pasniegšanas pārkaisa grauzdētās mandeļu skaidiņas un pārliek apelsīna mizas strēmelītes.

Desertu var gatavot arī lielā bļodā, liekot kārtu pa kārtai.

5. Ogu mērce ar saldējumu

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: Kseniya Bogdanova/SHUTTERSTOCK

• 500 ml ūdens

• 100 g dzērveņu

• 60 g cukura

• 1 ēdam-karote kartupeļu cietes

• 500 g saldējuma

Dzērvenes saspaida, nolej sulu. Čagām pārlej ūdeni un uzvāra. Izkāš. Pievieno cukuru.

Kartupeļu cieti izšķīdina aukstā ūdenī un lēni pievieno nokāstajam dzērveņu novārījumam, nepārtraukti maisot. Uzvāra. Pielej svaigo dzērveņu sulu.

Pasniedz ar vaniļas saldējuma bumbiņu vai, piemēram, rīsu vai piena krēmu.

Ogu mērci var gatavot no jebkurām ogām, tagad no saldētajām, vasarā – no svaigām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
3 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā pareizi sildīt telpu – lēni un pakāpeniski vai strauji? Kas draudzīgāk maciņam?
2 dienas
Ātrā pica: mīklas vietā – bagete!
2 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Dārznieks atbild: ko darīt ar tūjām, ko “salauzis” sniegs? 4
2 dienas
LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā
21 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis
2 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ne visi darbinieki apzinās, cik viņi izmaksā darba devējam,” Uzņēmējs atklāj, kam būtu jāmainās, lai varētu maksāt lielākas algas
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
Neviena valsts to vairs nespēj! Dumpis par testēšanu un omikronu 112
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
3 stundas
Lasīt citas ziņas
Pupiņu zupa ar rīsiem
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
VID atgādina par kādu deklarāciju, kas jāiesniedz līdz 17. janvārim. Vai tā jāiesniedz visiem iedzīvotājiem? 39
3 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Lapu kokaugi aug ātrāk, skujeņi – lēnāk: kurš dzīvžogs ir labāks? 4
3 dienas
pagatavot nevainojamu medus kūku?
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Parādsaistību noilgums: kādos gadījumos parāds vairs nav parāds? 13
5 dienas
Sātīgā un aromātiskā gulaša zupa
4 dienas
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis
2 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pirmdienas vētra Rīgā var būt postošāka nekā piektdien 2
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Cik jauni kovida slimnieki atklāti sestdien?
2 minūtes
LA
LA
Ziņas
“Mēs ārstējam arī narkomānus, tā ir mūsu nasta!” Latvieši par to, ka pasaulē ieviesīs nodokli pret Covid-19 nevakcinētajiem 14
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jelgavā, Ogrē, Salaspilī un Kauguros decembrī augušas sērijveida dzīvokļu cenas 3
2 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Sensacionālās ziņas ļoti patika – ka kāds nomušīts, par zādzībām, visādām nelaimēm. Tieši tāpat kā tagad!” stāsta Vilks un Daija
4 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Robežu vairs nav! Septiņu stunda ilga operācija, kas uz mūžiem varētu izmainīt mūsu medicīnu
3 stundas
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
“Es sevi dēvēju par veselīga un laimīga dzīvesveida entuziasti!” Jaunā “Māmiņu kluba” vadītāja Kristīne iepazīstina ar savu ikdienu 25
1 diena
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Vecāki ir iedomājušies, ka skolotāji, tāpat kā oficianti, ir tikai un vienīgi apkalpojošās sfēras pārstāvji 44
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Valdība māna mūs un mēs mānām valdību!” Brante emocionāli par to, ka nedrīkst cilvēkiem likt dzīvot mūžīgi aizliegumos 82
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Neviena valsts to vairs nespēj! Dumpis par testēšanu un omikronu 112
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Ja jūra pēkšņi izskalotu kādu pamatīgu, vērtīgu koka vraku, tad gan mums būtu lielas pro­blēmas!” Saruna ar arheologu Jāni Meinertu 6
1 diena
KS
Kristīne Stepiņa
Ziņas
“Pasaules līderi mums teikuši, ka strādājam jau nākamajā gadsimtā!” Kā latvieši veido lietu interneta vēsturi 5
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Ja tiek skarti cilvēku maki, viņi uz lietām sāk skatīties citādi!” Politologi vērtē Kariņa izredzes vēlreiz vadīt valdību 45
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “To katram vajadzētu darīt brīvprātīgi, bet noteikti.” Iedzīvotāji izsaka viedokli par obligāto vakcināciju virs 60 gadiem 169
1 diena
VV
Vivanta Volkova
Praktiski
“Prieks, ka latviešu jaunās ģimenes vēlas te redzēt nākotni un sakārtot vidi!” Kā Agnese, divu bērnu māmiņa, “atdzīvina” virsnieku namu Karostā 5
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cik jauni kovida slimnieki atklāti sestdien?
12:03
LE
LETA
Ziņas
Slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits pārsniedzis 600
12:01
LE
LETA
Ziņas
Šķeldas cenas kāpuma dēļ “Rīgas siltums” rīkos jaunus konkursus kurināmā iegādei
11:50