Praktiski
Receptes

6 interesantas lietas, kas jāzina par tēju un tās dzeršanu0

Foto: Shutrerstock

Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Katrs tējas baudītājs zina, ka šis dzēriens var būt lielisks papildinājums jebkuram dienas laikam – to bauda, lai gūtu mundrumu dienas sākumā vai nomierinātu sevi stresa brīžos. Kā atrast pareizo tējas veidu, kas atbilstu noskaņojumam, ēdienam vai dienas laikam, stāsta “Dammann Tēja” pārstāvis Latvijā un Lietuvā Arturs Grikke.

 

Foto: Greentellect Studio/SHUTTERSTOCK

Visi zina, ka tējas dzimtene ir Ķīna un tikai pēc tam tā sāka izplatīties Eiropā, Indijā un Amerikā.

Tēju iegūst no tējas krūma Camellia sinensis, tāpēc Latvijas pļavās saplūcamo augu uzlējumu par tēju īsti nevarētu saukt, kaut gan arī tie izcīnījuši stabilu pozīciju tēju hierarhijā. Gan zaļo, gan melno un balto tēju iegūst no viena auga; atšķirības nosaka tas, kura auga daļa tiek izmantota un kā tiek apstrādāta. No šā ansambļa izkrīt vienīgi sarkanā tēja jeb Rooibos, kuras izcelsme meklējama Āfrikā.

“Tēja mūsu izpratnē ir kaut kas pilnīgi cits nekā ārstēšanās un zāles vai sarežģīti, nebeidzami rituāli. To visu var darīt, bet, līdzīgi kā kafija, arī tēja pilnā krāšņumā atplaukst tikai tad, ja to gatavo ar cieņu un mīlestību,” uzsver Arturs Grikke.

Tējas izvēle atbilstoši dienas ritmam

Foto: Nickolai Repnitskii/SHUTTERSTOCK

Lai tējas dzeršana harmoniski iekļautos dienas ritējumā, nozīme ir ne tikai šķirnei un garšai, bet arī diennakts laikam, kad cilvēks nolēmis konkrēto tēju baudīt. Ieteicams tēju izvēlēties tieši šādi – pēc dinamiskā dzīves ritma un fizioloģiskā stāvokļa, tam pretī liekot dienas stundai visatbilstošāko tēju.

“Ir jāņem vērā viens aspekts – cilvēka dabiskais fizioloģiskais stāvoklis. Mēs dienas gaitā dažādi uztveram garšas: ir brīži, kad patīk intensīvākas, un tādi, kad labprātāk izvēlamies mierīgākas, niansētākas. Vēl svarīgi, vai, malkojot tēju, kaut ko ēdam, jo atsevišķas tējas lieliski sadzīvo ar ēdienu, bet citas vajadzētu baudīt vienas pašas, lai gan Latvijas iedzīvotāji tradicionāli iecienījuši tēju kopā ar svaigi ceptām smalkmaizītēm, cepumiņiem. Trešais aspekts – melnā un zaļā tēja satur kofeīnu, kura nav, piemēram, herbālajās tējās, tāpēc tējas dzeršanas laiks nav mazsvarīgs,” skaidro tēju pazinējs. Viņš piebilst: izvēloties jebkuru tēju, jāievēro ieteicamais pagatavošanas laiks un ūdens temperatūra, kas katrai tējai atšķiras.

Rīta mundrumam – melnā un aromatizētā melnā tēja

Melnā tēja satur tanīnus, kas tai piešķir raksturīgo rūgteno garšu, un arī kofeīnu, tāpēc ir ideāli piemērota baudīšanai no rīta, iesaka eksperts. Tradicionāla melnā tēja vai klasiskā Earl Grey ar vieglu bergamotes noti ir lielisks brokastu repertuārs. Melno tēju dzer galvenokārt rīta stundā ap plkst. 9 līdz pat pēcpusdienas plkst. 15.

Lai tējas kvalitāte atklātos pilnībā, ir svarīgi, cik karstā ūdenī to gatavo un cik ilgu laiku ļauj ievilkties. Melnajai tējai tie ir 90 °C un apmēram 4–5 minūtes. “Ja gadījies pamosties ar kādu rīta kreņķīti un gribas sevi palutināt, lai saņemtos dienai, ļoti ieteicama kombinācija ir melnā tēja un šokolāde. Tas ir lielisks duets,” ir pārliecināts Arturs Grikke.

Un kā tad ar cukuru? “Cukurs labai tējai neder, toties sliktai lieliski piestāv, jo nomāc gan pašas tējas, gan aromatizatoru garšu. Labu tēju vispirms vajag pagaršot bez nekā, izbaudīt tās aromātu un garšas nianses. Un tad, ja vēlas, var pievienot nedaudz cukura.”

Foto: Diana Taliun/SHUTTERSTOCK

 

Otrajai elpai pusdienlaikā – zaļā un aromatizētā zaļā tēja

Zaļo tēju vajag prast pareizi pagatavot. “Tai ideālā temperatūra ir 80 °C, taču jāuzmanās ar gatavošanas ilgumu. Kuram gan nav gadījies pagaršot tēju, kas sarauj muti čokurā! Tad cilvēks nolemj, ka viņam zaļā tēja negaršo, bet, visticamāk, tā vienkārši pārāk ilgi turēta. Trīs vai četras minūtes ir pilnīgi pietiekams laiks,” stāsta Arturs Grikke. Viņš atgādina, ka arī zaļā tēja uzmundrina, turklāt tā lieliski sader ar ēdienu, tāpēc īpaši piemērota pusdienlaikam. Eksperts iesaka kombinēt jūras veltes un zaļo tēju, it īpaši japāņu tēju, kam raksturīgs jūras aļģu aromāts. Klasiskā Ķīnas zaļā tēja un dzēriens ar jasmīna vai ingvera aromātu dāvā dzīvesprieku pat vissaspringtākajā dienā.

Pēcpusdiena – laiks ziediem un augļiem

No plkst. 15 līdz 18 ir laiks pārslēgties no kārtīga dienas skrējiena uz vakara cēlienu. “Šis ir dažādu ziedu un augļu tējas laiks,” stāsta Arturs Grikke. “Var baudīt karkadē tēju no hibiska ziediem, arī mūsu pašu kumelītes un citas ziedu tējas, kas nesatur kofeīnu, toties bagātīgā aromātu buķete dāvā iedvesmu pēcpusdienas darba cēlienam un atgādina, ka dzīve ir skaista!” Ziedu un augļu tēja sniedz prieku arī acīm, jo izskatās ļoti skaista, tāpēc rekomendējama tiem, kuri jūtas iestiguši ikdienas rutīnā. Eksperts atgādina – visas herbālās tējas gatavo verdošā ūdenī un ļauj ievilkties 5–6 minūtes.

“Ja piekopj Anglijas tradīciju malkot tēju ar pienu, labāk izvēlēties Earl Grey melno tēju, jo tā ideāli sader gan ar pienu, gan citronu, arī nedaudz cukura tai neskādē.”

Vakaram – nomierinoši rituāli un maigas garšas

 

Vakaram vispiemērotākās ir tējas bez kofeīna, lai tieši pirms gulētiešanas nepiemeklētu bezmiegs. “Piparmētru vai pļavas tēja ir lieliska malkošanai vakarā, bet var pamēģināt arī vieglu Oolong. Tā ir karaliska tēja, ko sākumā dzēra tikai imperatora galmā. Tā ir bagāta vitamīniem, palīdz harmonizēt nervu sistēmu un nomierināties, ja gadījies kāds satraukums. Vakaram sevišķi piestāv aromatizēta Oolong tēja, piemēram, ar karameles noti – kā konfekte uz spilvena,” iesaka Arturs Grikke.

Tējai ir jāatvēl laiks, kaut gan bezgalīgs tās dzeršanas rituāls nav obligāts. Tomēr vakarā, iespējams, rituālam ir lielāka nozīme nekā citos diennakts laikos. “Silts dzēriens, ko dzeram mierīgā gaisotnē, ir relaksējošs un patīkams. Tas var izvērsties par jauku ģimenes ikvakara rituālu, ja nav laika kopā ieturēt pamatīgas vakariņas vai ģimene mājās sapulcējas vēlu. Pusstundu gara saruna pie tējas tases ir tieši tas, kas vajadzīgs! Varbūt tā ir tēja, kas pagatavota iemīļotajā tējkannā no vecmāmiņas skapja, vai no paaudzes paaudzē nodota tasīte, no kuras malkota tēja būs izcils dienas noslēgums,” piedāvā eksperts.

Uzziņai:

Pārāk karstu dzērienu baudīt neiesaka, jo itin viegli var apdedzināt muti. Optimāla ir 65 °C temperatūra. Bet arī auksta tēja nav ieteicama. Divdesmit minūtēs, kopš melnā tēja pagatavota, tajā ir maksimāli daudz antioksidantu, taču ar katru minūti tie strauji zūd.

Dzert tēju pirms vai pēc ēšanas? Tējā esošais tanīns kavē mikroelementu uzsūkšanos, tāpēc pasēdēšana pie tējas tases ieteicama 20–30 minūtes pēc ēšanas.

• Tiem, kuriem ir problēmas ar asinsspiedienu un ateroskleroze, jāuzmanās baudīt stipru tēju.

Ja moka bezmiegs, pirms gulētiešanas nevajadzētu dzer tēju. Izņēmums – kāda augļu vai drogu tēja, kuras sastāvā ir nomierinošas zālītes.

Saistītie raksti

Melnajai tējai pievienots piens mazina tās tonizējošo efektu. Pienā esošā kazeīna dēļ mazāka ir kofeīna un tanīnu aktivitāte.

• Ticiet vai neticiet, bet melnā un zaļā tēja vislabāk garšo no plānām porcelāna tasītēm, bet zāļu tēja – no māla krūzes ar biezām malām. Augļu tējai piestāv stikla krūzes.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Lasītākie

IJ
Ieva Janelsiņa
Kultūra
Jaunā teātra sezona ir klāt. Ar kādām prasībām tagad jārēķinās skatītājiem?
Speciālreportāža 2 stundas
LE
LETA
Veselam
Aizvadītajā diennaktī nav reģistrēti jauni Covid-19 gadījumi, bet viens slimnieks stacionēts
34 minūtes
LE
LETA
Kultūra
Mūžībā devies rakstnieks un publicists Artūrs Snips
22 minūtes
LE
LETA
Pasaulē
Publiskoti oficiālie Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultāti
39 minūtes
LA
LA.LV
Latvijā
Kā atšķiras un sakrīt krievvalodīgo interešu aizstāvju viedokļi? Priekšvēlēšanu duelī “Cīņa par Rīgu” Inna Djeri un Jānis Kuzins 1
55 minūtes