Foto: pexels

6 izsmalcinātu ēdienu receptes ar cieto sieru: visdažādākajām gaumēm! 0

Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS Latvijas Mediji”.

Cietais siers, kam raksturīga izteikta garša un spēcīgs aromāts, ir lieliska uzkoda, tas pat visparastāko maltīti spēj pārvērst maģiskā brīnumā. Tas ir piemērots salātiem, karstajām uzkodām, gaļas ēdieniem, zupām un pastai.

1. Salāti ar sieru Grande Duro

• 160 g siera Grande Duro

• 175 g ķirštomātu

• 240 g svaigu gurķu

• 175 sarkanās paprikas

• 175 g dzeltenās paprikas

• 100 g olīvu

• 100 g eļļas

• 40 g balzametiķa

• 40 g sojas mērces

• citrons

• dilles

• garšvielas pēc izvēles

EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 200
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 464
10 stundas
Lasīt citas ziņas

Dārzeņus rūpīgi nomazgā, tomātus pārgriež uz pusēm, gurķus, papriku un sieru sagriež šķēlītēs. Eļļai pievieno garšvielas, citrona sulu un sīki sakapātas dilles un pārlej salātiem. Katru porciju rotā ar siera šķēlītēm.

2. Salāti ar sieru, vistas fileju un avokado

Foto: Anda Krauze

• 120 g ceptas vistas filejas

• 120 g siera Grande Duro

• 240 g avokado

• 100 g majonēzes

• 290 g gurķu

• 20 g svaigu zaļumu

• garšvielas pēc izvēles

CITI ŠOBRĪD LASA

Ceptu vistas fileju sagriež salmiņos, avokado šķēlītēs, gurķus – salmiņos. Majonēzei pievieno garšvielas, sakapātus zaļumus un samaisa. Sagatavotos produktus liek traukā, pievieno mērci un samaisa.

Sieru sarīvē, plāni uzber uz cepamā papīra un cep 180 grādos, līdz siers kļūst zeltains. Tad to siltu liek formiņās un atdzesē. Izveidotajās formās kārto salātus un dekorē.

3. Kārtainās mīklas pīrāgs ar lasi un sieru

Foto: Anda Krauze

• 320 g laša

• 80 g siera Sole Grosso

• 40 g siera Grande Duro

• 2 olas

• 100 g svaigu gurķu

• 40 g diļļu

• garšvielas pēc izvēles

Kārtaino mīklu izrullē 0,5 cm biezumā un 20 cm platumā. Mīklas malas no abām pusēm sagriež strēmelēs 45° leņķī. Pa vidu saliek pildījumu. Virsū pildījumam pārliek mīklas strēmeles. Pārsmērē ar olu un cep cepeškrāsnī 230 °C 15–20 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltaini brūns.

Gatavo pildījumu: lasi cep cepeškrāsnī 180 °C 10 minūtes. Izņem asakas, sasmalcina, tad pievieno sasmalcinātas vārītas olas un sakapātas dilles.

Pīrāgu sagriež gabalos un pasniedz ar dārzeņiem.

4. Ar sieru un dārzeņiem pildīti vistu šķiņķīši

Foto: Anda Krauze

• 4 vistu šķiņķīši

• 100 g burkānu

• 80 g sīpolu

• 20 g pētersīļu zaļumu

• 100 g siera Sole Grosso

• 20 g eļļas

Piedevām:

• 200 g rīsu

• 1 sarkanā paprika

• 20 g eļļas

• 10 g pētersīļu zaļumu

Mērcei:

• 200 g saldā krējuma

• 20 g siera Grande Duro

• 20 g diļļu

Sīpolus sagriež salmiņos, burkānus sarīvē un apcep eļļā. Vistu šķiņķīšus (ar ādu, bez kauliņiem) izdauza, pārkaisa ar garšvielām un pilda ar apceptiem dārzeņiem, sieru un pētersīļu zaļumiem, veidojot veltnīšus. Tos liek folija formiņā un cep cepeškrasnī 180 °C, līdz gatavi.

Papriku sagriež kubiņos un viegli apcep eļļā, pēc tam pievieno vārītiem rīsiem, pieliek arī sakapātus pētersīļu zaļumus un samaisa.

Gatavo mērci: saldo krējumu uzvāra, maisot pievieno rīvētu sieru, lai siers izkūst. Tad pievieno sakapātas dilles. Pasniedz ar krāsainajiem rīsiem un siera mērci.

5. Sparģeļu rullīši ar sieru

Foto: Anda Krauze

• 500 g svaigu sparģeļu

• 30 g sviesta

• 250 g siera Sole Grosso

• 250 g šķiņķa (vārītas, platas šķēles)

• 1 ola

• 100 g miltu

• 100 g rīvmaizes

• 2 ēdamkarotes eļļas (cepšanai)

• pustase cukura

• ¼ tases ūdens

• 1 tējkarote bazilika

• pustase ķirštomātu

• 1 ēdamkarote ciedru riekstu

• 1 ēdamkarote balzametiķa

• 2 ēdamkarotes siera Grande Duro

• 2 glāzes rukolas

• 1 šķipsniņa sāls

• 1 šķipsniņa melno piparu

Nomizo svaigos sparģeļus. Gatavo sālītā ūdenī ar nelielu sviesta gabaliņu. Ietin 2–3 sparģeļus siera šķēlē, pēc tam ietin šķiņķa šķēlē un nostiprina ar zobu bakstāmajiem kociņiem. Tad sparģeļu rullīšus panē miltos, sakultā olā un rīvmaizē. Sautē pannā sakarsētā eļļā, līdz tie kļūst kraukšķīgi.

Gatavo garšvielu mērci: katliņā karamelizē cukuru uz vidējas uguns, līdz krāsa ir zeltaini brūna. Pievieno sāli, piparus, baziliku, balzametiķi un olīveļļu. Laiku pa laikam samaisa un pārlej uz pasniedzamās mērces pannas.

Novieto sparģeļu rullīšus uz šķīvja. Dekorē ar rukolu, ķirštomātiem, sieru un ciedru riekstiem. Pārlej garšvielu mērci.

6. Laša tartars ar diviem sieriem

• 480 g laša

• šalotes sīpoli

• 120 g saldā krējuma

• 50 g siera Grande Duro

• 150 g baltmaizes

• garšvielas

• sāls, pipari

Piedevām:

• 8 paipalu olas

• 50 g citrona sulas

• 120 g siera Sole Grosso

• mērce Tabasco red

• sojas mērce (gaišā)

• 8 ķiploka daiviņas

• dīgsti

• pētersīļi

• baziliks

• 100 g olīveļļas

• garais gurķis

• 40 kaperu

• neliels sarkanais sīpols

• 3 sarkanie redīsi

SAISTĪTIE RAKSTI

Lasi sakapā, pievieno šalotes sīpolus, olīveļļu, citrona sulu, mērci Tabasco red, sojas mērci, piparus, garšvielas un samaisa. Tomātus sagriež četrās daļās, tiem pievieno balzamiko mērci, sāli un piparus. Apmaisa un ļauj pastāvēt. Daļēji nomizo gurķi. Ar mizotāju veido šķēles, sarullē. Maizi sagriež plānās šķēlēs un apgrauzdē cepeškrāsnī. Blenderī liek pētersīļus, baziliku, ķiploku, sāli, eļļu un visu sablendē (zaļajai mērcei). Saputo saldo krējumu, pievieno smalki sarīvētu sieru, citrona sulu un samaisa. Cieti izvārītas paipalu olas atdzesē un pārgriež uz pusēm. Sieru Grande Duro plāni sagriež.

Laša tartaru pasniedz ar paipalu olām, siera krēmu, sarullētiem gurķiem, plāni sagrieztiem redīsiem un sarkanajiem sīpoliem, kaperiem, dekorē ar siera gabaliņiem un maizes čipsiem. Pārlej ar zaļo mērci.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
10 padomi mārtiņrožu ieziemošanai
9 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
9 stundas
LA
LA.LV
Praktiski
VIDEO. Kā iztīrīt cepeškrāsni, neizmantojot spēcīgas ķimikālijas? Padoms no profesionālas mājkalpotājas
9 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 18. līdz 25. oktobrim: stāda narcises, tulpes, lilijas, izvāc siltumnīcas, apgriež hostas
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 200
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 464
10 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Piedodiet, bet pasaulē nekur nav tik mazdūšīgi zaķpastalas kā mūsu Saeimā.” Egila Līcīša feļetons 19
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks pret Covid-19 nevakcinēto darbinieku atlaišanas gadījumā? 73
7 stundas
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls 5
2 dienas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu 8
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
5 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
6 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 464
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijā atklāta jauna Covid-19 “delta” paveida apakšmutācija. Vai tā jau ir Latvijā? 53
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks pret Covid-19 nevakcinēto darbinieku atlaišanas gadījumā? 73
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Levits: Pēc mājsēdes beigām jāsaglabā stingri ierobežojumi pret Covid-19 nevakcinētajiem 89
8 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Piedodiet, bet pasaulē nekur nav tik mazdūšīgi zaķpastalas kā mūsu Saeimā.” Egila Līcīša feļetons 19
4 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Cik lielam vajadzētu būt minimālajam iztikas grozam jeb ienākumu līmenim mēnesī? 11
6 stundas
LB
Laura Blumberga
Kokteilis
Žurnālistiem draud! Ansis Bogustovs un Aivis Ceriņš atklāj: viņi un viņu ģimenes regulāri saņem draudus no vakcīnu noliedzējiem 63
10 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Otrdien sāksies jaunā NBA sezona. Vai Porziņģis būs labāks nekā jebkad? 1
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Žagars: Man kauns par Latvijas sabiedrību 277
16 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ir piemērots brīdis balstīt informētu sabiedrību!” Mediju vēstule valdībai un parlamentam 36
19 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Brāļi nelikumīgi nomedī aļņus un tagad izcieš cietumsodu, lai gan notikuma vietā pieķerti netika 31
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Stilistes Žannas Dubskas neparastais mājdzīvnieks: viņa beidzot ar to iepazīstina 10
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Karalienes Elizabetes II ekskluzīvākais transportlīdzeklis pasaulē. Taču viņai nepatīkot tajā braukt! 3
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 200
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Elīna, Drosma un Drosmis 1
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mācības lokdaunā: pagarināts brīvlaiks, daži klātienē, daži attālināti 10
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Igaunijā negatīvs testa rezultāts vairs netiks pielīdzināts Covid-19 sertifikātam 8
22:50
LE
LETA
Ziņas
Rīgas “Dinamo” “bullīšos” zaudē līgas līderei un pārtrauc trīs uzvaru sēriju
22:20
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Uz valsts autoceļiem jau sākusies ceļu uzturēšanas ziemas sezona. Ko tas nozīmē?
21:59