Advokāta Alvja Začesta kontaktadrese ir dzīvoklī šādā paneļu mājā Pļavniekos.
Advokāta Alvja Začesta kontaktadrese ir dzīvoklī šādā paneļu mājā Pļavniekos.
Advokāta Alvja Začesta kontaktadrese ir dzīvoklī šādā paneļu mājā Pļavniekos. Foto – Valdis Semjonovs

Izmaksas pieaug 5


Kāpēc “Rīgas mežiem” nepieciešami juridiskie ārpakalpojumi par tik lielu summu, kāpēc izmaksas tik strauji aug un kāpēc iepirkuma uzvarētāji vienmēr ir tie paši advokāti? Rast atbildes nebija vienkārši. Par saziņu ar presi atbildīgais “Rīgas mežu” valdes loceklis Edgars Vaikulis sākumā gan paskaidroja, ka iepirkt ārpakalpojumu uzņēmumam esot ekonomiski izdevīgāk nekā algot štata juristus. Par šo naudu visus “Rīgas mežiem” nepieciešamos juridiskos pakalpojumus nodrošinot ne tikai minētie advokāti, bet kopumā 4 – 5 atbilstošas kvalifikācijas juristi. Taču, kad vēlējos salīdzināt šo izdevīgumu un lūdzu informāciju par to, cik izmaksājusi juristu algošana līdz 2011. gadam, pie informācijas tikt nebija viegli – E. Vaikulis kavējās ar datu sniegšanu, bet, iesniedzot oficiālu informācijas pieprasījumu, atbildi nācās gaidīt ilgāk nekā mēnesi.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

“Rīgas meži” rakstiski atbildēja, ka 2009. gadā “nodarbināto juristu kopējās izmaksas” bijušas 54 953,28 lati. Tikpat lielas šīs izmaksas bijušas gadu vēlāk. Kopš 2011. gada 30. oktobra juristus uz darba līguma pamata kapitālsabiedrība vairs nenodarbināja, tāpēc šajā gadā štata juristu algām iztērēti vien 45 794,40 lati. Jāsecina, ka sākotnēji iepirkt juridiskos pakalpojumus bijis finansiāli izdevīgāk, taču nu ārpakalpojuma izmaksas daudzkārt pārsniedz to summu, kas savulaik samaksāta algās štata juristiem.

E. Vaikulis izmaksu pieaugumu skaidro ar to, ka audzis “Rīgas mežu” apgrozījums, un darbības izmaiņām. Piemēram, kapitālsabiedrībai pievienots uzņēmums “Dārzi un parki”. Tiesa, 2011. gadā kapitālsabiedrības apgrozījums bija 2,9 miljoni latu, bet 2016. gadā jau teju 15 miljoni eiro. Taču, kamēr apgrozījums pieaudzis aptuveni piecas reizes, juridisko ārpakalpojumu izmaksas pieaugušas teju astoņas reizes.

CITI ŠOBRĪD LASA

A. Auziņa, jautāta, kāpēc tik strauji cēlušās viņas un A. Začesta sniegtās juridisko pakalpojumu izmaksas, savā rakstiskajā atbildē min: “Manā ieskatā Jums sava analīze būtu jābalsta uz faktiem un apstākļiem, kā secīgi ir pieaudzis SIA “Rīgas meži” deleģēto uzdevumu izpildes apjoms, pievienoti jauni saimnieciskās darbības veidi, kā arī kāda tās saimnieciskā darbība ir izveidošanas vai attīstības stadijā. Apgrozījums kā vienīgais rādītājs izmaksu pieauguma attaisnojumam nav analītiska un pamatota pieeja, bet līgumcena, lietojot Jūsu jautājuma terminoloģiju, pieaug “tik strauji”, cik strauji pieaug to veidojošie rādītāji.”

Darbs, sniedzot juridiskos pakalpojumus “Rīgas mežiem”, esot gana laikietilpīgs, šobrīd, sniedzot šo pakalpojumu, nodarbināti četri cilvēki. Ja atceramies, ka gadā “Rīgas mežiem” juridiskie pakalpojumi izmaksās 180 000 eiro, katram no viņiem gadā vajadzētu nopelnīt aptuveni 45 000 eiro. Taču E. Vaikulis skaidro: darba stundas izmaksas esot tik niecīgas, ka esot līdzvērtīgas salīdzinoši zemajām summām, ko advokātiem maksā, īstenojot valsts nodrošinātu juridisko palīdzību.

A. Začests, uzsverot lielo darba apjomu, teic, ka drīzumā darbā tikšot pieņemts piektais palīgs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.