Advokāta Alvja Začesta kontaktadrese ir dzīvoklī šādā paneļu mājā Pļavniekos.
Advokāta Alvja Začesta kontaktadrese ir dzīvoklī šādā paneļu mājā Pļavniekos.
Advokāta Alvja Začesta kontaktadrese ir dzīvoklī šādā paneļu mājā Pļavniekos. Foto – Valdis Semjonovs

Viss likuma ietvaros 5


Zvērināts advokāts, kurš regulāri seko līdzi pašvaldību kapitālsabiedrību sludinātajiem iepirkumiem, atzina, ka “Rīgas mežu” izvirzītās prasības juridisko pakalpojumu sniedzējiem ir tik specifiskas, ka citiem juridiskajiem birojiem grūti pretendēt uz ārpakalpojuma sniegšanu. Turklāt daļa potenciālo pakalpojumu sniedzēju par iepirkumu, iespējams, nemaz neuzzina, jo Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā gan ticis publicēts paziņojums par jau veiktu iepirkumu, bet aicinājums piedalīties iepirkumā publicēts tikai uzņēmuma mājaslapā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Lasīt citas ziņas

Kaut iepirkuma summas tiešām ievērojamas, “Rīgas meži” izmantojuši likuma normu, kas ļauj pretendentu pieteikumus neatvērt publiski un vienlaikus. Tas nozīmē: ir iespēja tajos ieskatīties jau pirms iepirkuma komisijas sēdes un tam pretendentam, kam jāuzvar, ieteikt kaut ko pamainīt, lai uzvara iepirkumā būtu drošāka.

Iepirkumu uzraudzības biroja pārstāve Elīna Virtmane atzina: publicējot paziņojumu par iepirkuma izsludināšanu tikai savā tīmekļa vietnē un nerīkojot publisku piedāvājuma atvēršanu, “Rīgas meži” ir rīkojušies likuma ietvaros. Taču jāņem vērā, ka 1. martā stājās spēkā jaun­s Publisko iepirkumu likums, kas nesludināt juridisko pakalpojumu iepirkumu IUB vietnē ļaus tikai ārkārtas gadījumos.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Rīgas meži” paguva iepirkumu pabeigt vēl iepriekšējā likuma darbības laikā.

Jāpiebilst, ka dīvainajai summai, ko “Rīgas meži” grasās maksāt “saviem” advokātiem – tikai viena centa pietrūkst līdz 750 000 eiro –, arī varētu būt savs loģisks izskaidrojums. Proti, gan vecais, gan tagadējais Publisko iepirkumu likums iepirkumiem, kuru summa ir vismaz 750 000 eiro, paredz stingrākus nosacījumus. Savukārt, ja līguma summa ir mazāka, jāievēro tikai daļa no nosacījumiem, kas izvirzīti publiskiem iepirkumiem. Saskaņā ar jauno likumu iepirkumi, kuru vērtība sasniedz minēto summu, būs jāizsludina visas ES līmenī.

A. Začests toties saka: summa pilnībā atbilstot pakalpojuma apjomam, ko kapitālsabiedrība vēlas četros gados no advokātiem saņemt. Tas, ka pietrūkst viena centa līdz 750 000 eiro, esot “tikai sakritība”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.