Foto – Ofigenno.cc

Angļu pudiņa vēsture + pati recepte 0

Vairākus simtus gadu Anglijā Ziemassvētkos tradicionāls ir lipīgais pudiņš.

Tradicionālo pudiņu gatavo pāris nedēļu pirms svētkiem, kuru laikā pudiņš “nobriest” aukstā vietā un pasniedz pirmajā Ziemassvētku dienā. Pudiņš ir tumšā krāsā, tam pievieno sausos augļus, riekstus un nieru taukus, kurus reizēm aizvieto ar augu taukiem. Tas ir salds, aromātisks un sātīgs deserts, rotāts ar īleksiem. Tas ir arī viens no nacionālajiem simboliem, bez šī deserta nav iespējami Ziemassvētki pie britiem, kanādiešiem un austrāliešiem.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 96
12 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 56
9 stundas
Lasīt citas ziņas

Ir versijas par to, kā šis pudiņš radies. Viena versija – senatnē tā bijusi sava veida auzu putra. Putru britu salu iedzītāji vārījuši uz gaļas buljona bāzes un gadsimtiem vārīja uz Ziemassvētkiem. Putrai pievienoja riekstus, sakaltušus maizes gabaliņus, žāvētas plūmes, medu. Pasniedza karstu. Tāds bija Ziemassvētku ēdiens, kad valdīja Elizabete I.

Otra versija – Ziemassvētku pudiņš nemaz nav deserts, bet konservētas gaļas veids. Rudenī pietrūka ēdiena, tādēļ glabāja gaļas pārpalikumus žāvētās plūmēs, tā kā tie bija vienīgie sausie augļi, kuros konservēt gaļu. Lai gaļu saglabātu pēc iespējas ilgāk, to vārīja uz nelielas uguns, pievienojot cukuru ar garšvielām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Abas versijas var būt patiesas, jo līdz 18. gadsimtam konservēšanai izmantoja daudz cukura, sausos augļus un garšvielas.

 

Sastāvdaļas:

200 g žāvētu dateļu bez kauliņiem, sagrieztas

250 ml melnās tējas (ne pārāk stipras)

1/2 tējkarotes sodas

85 g nesālīta, mīksta saldkrējuma sviesta

175 g kviešu miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

SAISTĪTIE RAKSTI

1 tējkarote garšvielu (pipari, kanēlis, ingvers, muskatrieksts, koriandrs, krustnagliņas – vienādā daudzumā)

175 g pūdercukura

2 sakultas olas

Īrisa mērcei:

100 g cukura

100 g nesālīta saldkrējuma sviesta

150 ml trekna saldā krējuma

1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Liek  dateles katlā un aplej ar tēju, uzvāra. Vāra 3-4 minūtes, lai dateles kļūtu mīkstākas. Pieber sodu. Noliek katlu malā.
2. Sakuļ saldkrējuma sviestu un pūdercukuru, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga, pēc tam pieliek olas, pieber miltus un samaisītās garšvielas. Ar karotīti dateles liek ar sviestu iesmērētā karstumizturīgā traukā vai metāla formā. Cep 30-35 minūtes vai – līdz virsiņa stingra.
3. Tikmēr gatavojiet īrisa mērci. Uz lēnas uguns liek sviestu, saldo krējumu un cukuru. Vāra, līdz cukurs izkūst.
Gatavo, līdz mērce iegūst skaistu īrisa krāsu. Sagriež gatavo pīrāgu kvadrātiņos un pasniedz ar karstu mērci un vaniļas saldējuma bumbiņām.

Recepte no devchata.in.ua

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 49
10 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 3
10 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nenokavē! Ir īstais laiks sēt tomātus un piparus stādīšanai uz lauka 3
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Šiverēšanu pa virtuvi “kovidlaikā” pārvērš par savu pirmo darbiņu: skolnieces Madaras Apses veiksmes stāsts 18
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 96
12 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 56
9 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 3
10 stundas
LA
Latvijas Avīze
Kokteilis
Šis ir piemērots laiks lielu un sarežģītu uzdevumu risināšanai! Horoskopi no 12. līdz 18. aprīlim 2
13 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad ir īstais laiks piķēt tomātus, gurķus, papriku un salātus? 2
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Aromātiskie holandiešu cepumiņi ar citrona miziņu: laiks izciliem našķiem!
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Garāžā tāds bardaks, ka pats velns kāju var aplauzt: 4 praktiski ieteikumi, kā to iekārtot 1
3 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā līdz 12.aprīim: piķē, pārstāda, potē augļukokus 2
4 dienas
LE
LETA
Praktiski
Latvijā strauji pieaug mājdzīvnieku skaits, ko atgādā pārpircēji un nelegālie ievedēji: viltoti dokumenti, ģimenēs nokļūst arī slimi dzīvnieki 13
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Īstie Cēzara salāti, kas gatavoti mājās: oriģinālā itāļu šefpavāra recepte 4
4 dienas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Skolēnu Dziesmu un deju svētki šogad notiks, par spīti epidemiologu bažām: rīkotāji uzskata – tradīciju dēļ ir vērts riskēt 32
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Liepājas ostā iebraucis Krievijas kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts Amerikas sankciju sarakstos 4
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 96
12 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
11 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 3
10 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 56
9 stundas
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 49
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons neapmeklēs prinča Filipa bēres, kas gaidāmas sestdien: atklāts arī iemesls 14
6 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Šiverēšanu pa virtuvi “kovidlaikā” pārvērš par savu pirmo darbiņu: skolnieces Madaras Apses veiksmes stāsts 18
1 diena
LE
LETA
Kokteilis
FOTO. Nesagaidot 100.dzimšanas dienu, miris Lielbritānijas karalienes vīrs, princis Filips
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Šorīt pie Ķīpsalas halles jau pirms durvju vēršanas iedzīvotāji izrāda lielu interesi pēc Covid-19 vakcīnas, gaidot “dzīvajā rindā” 38
1 diena
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
“Elektriskais krēsls” putniem. Vēlas sodīt par ērgļu, balto stārķu un citu aizsargājamo sugu putnu nāvi 14
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Hermanis un Vilmārs 2
11 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Mums ir jārēķinās, ka “AstraZeneca” ir noiets etaps!” Apinis par to, ko tagad gaidīt un darīt tālāk 132
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Viljama un Keitas Midltones mērs ir pilns: vērienīgā TV intervijā viņi “atspēkos” prinča Harija un Meganas apgalvojumus 33
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Gobzems pēc paziņojuma, ka šķiras no sievas, saņēmis vairākus uzmanības apliecinājumus: “Meitenes, es neesmu dildo! Ļaujiet man tagad padzīvot ar sevi…” 56
3 dienas
LA
Latvijas Avīze
Kokteilis
Šis ir piemērots laiks lielu un sarežģītu uzdevumu risināšanai! Horoskopi no 12. līdz 18. aprīlim 2
13 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Samazini savu apetīti šodien, it īpaši – savās ambīcijās! Horoskopi 12.aprīlim
22:00
LE
LETA
Ziņas
Liepājas ostā iebraucis Krievijas kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts Amerikas sankciju sarakstos 4
21:31
SK
Skaties.lv
Ziņas
Skolēnu Dziesmu un deju svētki šogad notiks, par spīti epidemiologu bažām: rīkotāji uzskata – tradīciju dēļ ir vērts riskēt 32
20:30