Foto: Depositphotos

Apaļas kā saulīte: 7 vislabākās pankūku receptes 1

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli”
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Lasīt citas ziņas

Pankūkas ir viens no senākajiem graudaugu ēdieniem. Tās cēla galdā gadskārtu svētkos, kāzās un bērēs, jo pankūku apļa forma simbolizēja sauli, mēnesi un mūžību. Pankūku mīklai nepieciešami trīs pamatprodukti – milti, piens un olas. Pievienojot vēl kādu sastāvdaļu, var iegūt pārsteidzošu rezultātu.

Biezās pankūkas

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 200 g miltu

• 350 ml piena

• 2 olas

• 30 g kausēta sviesta

• 2 tējkarotes cepamā pulvera

• 1 tējkarote cukura

• šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Pienu un olas sakuļ. Miltus un cepamo pulveri izsijā lielā bļodā, pieber sāli un cukuru. Maisot pakāpeniski pievieno olas ar pienu un kārtīgi sajauc. Pieliek izkausēto sviestu un samaisa. Cep sakarsētā pannā, neizmantojot taukvielas, – tā pankūkas apvelkas vienmērīgi brūnas.

Labi garšo ar kļavu sīrupu, bet tiklab ar skābo krējumu.

Plānās pankūkas

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 250 g miltu

• 600 ml piena

• 4 olas

• pustējkarote sāls

Pagatavošana:

Olas sakuļ. Miltus un sāli izsijā lielā bļodā. Viducī izveido bedrīti, ielej sakultās olas un nedaudz piena. Enerģiski maisot, pakāpeniski pievieno atlikušo pienu. Pirms pankūku cepšanas mīklai jānobriest vismaz stundu. Cep lēzenā, sakarsētā un ietaukotā pannā. Mīklu lej pannas vidū un izlīdzina pa visu pannu. Cep strauji, pusceļā apmetot uz otru pusi.

Pasniedz ar putukrējumu, augļiem un pūdercukuru vai ar sieru un šķiņķi.

Franču pankūciņas

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 120 g kviešu miltu

• 150 ml piena

• 250 ml saldā krējuma

• 2 olas

• 1 ēdamkarote pūdercukura

• šķipsniņa sāls

• smalki rīvēta apelsīna miziņa

Mērcei:

• 4 apelsīnu sula

• 1 citrona sula

• 120 g cukura

• 100 g sviesta

• 3 ēdamkarotes apelsīnu liķiera

Pagatavošana:

Lielā bļodā izsijā miltus, cukuru un sāli. Pakāpeniski iejauc pienu un saldo krējumu. Pievieno olas un apelsīnu miziņu. Ļauj uzbriest vismaz stundu. Cep pannā sakarsētās taukvielās tik plānas kā papīra lapa.

Lai pagatavotu mērci, pannā izkausē cukuru, līdz tas sāk karamelizēties. Pakāpeniski pievieno augļu sulu un pārējās mērces sastāvdaļas. Vāra, līdz sāk biezēt.

Bliņas

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 150 g rudzu pilngraudu miltu

• 50 g kviešu miltu

• 100 g vārītu samīcītu kartupeļu

• 150 ml tumšā alus

• 200 ml ūdens

• 2 olas

• 60 g kausēta sviesta

• 1 tējkarote sausā rauga

• 1 tējkarote sāls

Pagatavošana:

Bļodā samaisa kartupeļus, raugu, alu un ūdeni, sakuļ viendabīgā masā. Iesijā miltus un uzraudzē aptuveni 40 minūtes. Tad mīklā iejauc kausēto sviestu, olu dzeltenumus un saputotus olu baltumus. Cep apaļas pankūciņas, ēd ar skābo krējumu.

Pankūku maisiņi ar krabju pildījumu

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

Mīklai:

• 100 g kviešu miltu

• 500 ml piena

• 3 olas

• 1 ēdamkarote sviesta

• pustējkarote sāls

• eļļa cepšanai

• 1 purava lapas vai zaļie lociņi

Pildījumam:

• 150 g krabju nūjiņu

• 200 g garneļu

• 100 g skābā krējuma

• 50 g majonēzes

• 2 tējkarotes mārrutku

Pagatavošana:

Bļodā saputo olas. Pielej pusi no piena daudzuma, pieber miltus, sāli un sajauc viendabīgā masā. Pielej atlikušo pienu. Izkausē sviestu un iemaisa mīklā tikai tad, kad sāk cept pankūkas.

Reklāma
Reklāma

Krabju nūjiņas sagriež gabaliņos un sajauc ar garnelēm, krējumu, majonēzi un mārrutkiem.

Puravu sagriež tievās sloksnītēs un apvāra.

Pannā uzkarsē eļļu. Lej apmēram 1 zupas kausiņu mīklas un apcep no vienas puses. Ar ēdamkaroti liek pildījumu, ar puravu aizsien pankūciņu kā mazu maisiņu. Ja maisiņu veidošana šķiet pārāk grūta, pankūkas var satīt veltnīšos.

Ar gaļu pildītas pankūkas

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

Mīklai:

• 200 g kviešu miltu

• 250 ml piena

• 250 ml ūdens

• 2 olas

• 30 ml eļļas

• šķipsniņa sāls

Pildījumam:

• 0,8–1 kg maltas cūkgaļas

• 250 g Krievijas siera

• 1–2 sīpoli

• 4 ķiploka daiviņas

• sāls

• malti melnie pipari

Pagatavošana:

Pagatavo plāno pankūku mīklu. Kamēr tā nostāvas, sagatavo pildījumu: uz pannas sakarsētā eļļā vispirms apcep sagrieztus sīpolus, tad pievieno malto gaļu un cep, ik pa laikam apmaisot. Visbeidzot iemaisa piparus, sāli un ķiploku spiedē izspiestas ķiploka daiviņas. Kamēr pildījums dziest, izcep plānās pankūkas. Kad pildījums atdzisis, tam pievieno sarīvētu sieru un pilda pankūkas – katras viducī liek 2 ēdamkarotes pildījuma, tam pārloka vienu malu, otru, trešo un ceturto.

Sapildītās pankūkas kārto uz pannas ar locījuma vietu uz leju un vēlreiz apcep no abām pusēm nelielā eļļas daudzumā, lai izkustu siers.

Pasniedz ar skābo krējumu.

Mandeļu pankūkas

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 100 g mandeļu miltu

• 60 g kviešu miltu

• 150–200 ml piena

• 4 olas

• 100 g kausēta sviesta

• pūdercukurs

• sāls

Pagatavošana:

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem un saputo ar pūdercukuru. Pievieno miltus, pienu, sviestu, ļauj mīklai uzbriest. Uzsilda cepeškrāsni. Saputo olu baltumus un iecilā mīklā. Cep cepeškrāsnī 190 °C 20–30 minūtes.

Gatavās pankūkas pārkaisa ar pūdercukuru, pasniedz ar ievārījumu vai svaigām ogām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.