Foto – LETA

Aizrāva ar matemātiku 14

Tieši skola bijusi jaunās ministres pirmā profesionālā pieredze. M. Seiles pirmā izglītība – maģistra grāds matemātikā – savulaik iegūta Latvijas Universitātē. Viņa ir autore vairākiem izdevumiem par matemātikas uzdevumu risināšanas metodēm. Pēc studijām nedaudz pastrādājusi turpat LU, M. Seile atgriezās dzimtajos Preiļos, lai strādātu par matemātikas skolotāju un direktora vietnieci zinātniskajā darbā toreizējā Preiļu 1. vidusskolā. “Devos turp ar pārliecību, ka visā Latvijā var būt pieejama kvalitatīva izglītība. Gribējās arī ko dot Latgalei,” viņa atceras.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Jau studiju gados M. Seile bija saskārusies ar pedagoģiju. Kopā ar profesoru Agni Andžānu – pašu svarīgāko skolotāju viņas dzīvē – darbojās neklātienes matemātikas skolā un organizēja matemātikas olimpiādes. M. Seile vēlējās arī Preiļu bērniem pierādīt, ka viņi var labi tikt galā ar matemātikas uzdevumiem, tāpēc kopā ar domubiedriem izveidoja neklātienes Jauno matemātiķu konkursu. Vietējā avīzē tika publicēti uzdevumi, kas sākotnēji bija paredzēti 4. līdz 9. klašu skolēniem. Atbildes varēja sūtīt pa pastu. “Sen vairs neesmu Preiļos, bet konkurss ir palicis: notiek visā Latgales reģionā. Par to vislielākais prieks,” teic M. Seile.

Kopā ar profesoru Andžānu un citiem LU mācībspēkiem organizēja arī tā saucamās “mazās Alfas” – nometnes Latgales skolēniem, kuriem ir labi panākumi eksakto mācību priekšmetu olimpiādēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

No Preiļiem M. Seile devās prom, jo izcīnīja stipendiju studijām Nīderlandē – Tventas universitātē, kur ieguva maģistra grādu izglītības sistēmu dizainā. Pēc studijām ārzemēs pieņēma piedāvājumu strādāt Sorosa fondā, vadot projektu “Pārmaiņas izglītībā”. Vēlāk dibināja Skolu atbalsta centru, kas sniedza skolotājiem metodisko un mācību atbalstu, kā arī veidoja izdevumu “Vēstis skolai”, kas skolās bijis ļoti pieprasīts. Arī Skolu atbalsta centrs, kaut pārtapis par Izglītības attīstības centru, darbojas joprojām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.