Foto – REUTERS/LETA

  2

Visvairāk ciestu vācieši un ungāri

Kerns uzskata, ka nodarbinātāja bonuss pa prātam būs arī ES, jo, kā viņš stāstīja austriešu raidsabiedrībai ORF, “tika izvēlēta konstrukcija, kuru ES akceptē”. Viņaprāt, Austrijas solis ir pamatots, jo pārējo ES dalībvalstu darbaspēka pieplūdumam esot bīstama ietekme uz Austrijas bezdarba līmeni. Kā skaidro kanclera pārstāvētā Sociāldemokrātu partija (SPÖ), no aptuveni 
344 000 jaunajām darba vietām, kas tika izveidotas laika posmā no 2008. līdz 2016. gadam, apmēram 279 000 gadījumos vakanci pārņēma ārzemnieki. Patlaban Austrijā ir nodarbināti divreiz vairāk ārvalstnieku nekā pirms astoņiem gadiem. Galvenokārt tie ir vācieši (93 000) un ungāri (78 000). Saskaņā ar Austrijas Nodarbinātības valsts dienesta (AMS) sniegto informāciju pagājšgad ar iestādes palīdzību izdevies atrast jaunas darba vietas aptuveni 585 000 bezdarbniekiem, no kuriem 73% bija austrieši.

Reklāma
Reklāma

Ierobežojumi – jaunradītām darba vietām

Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Lasīt citas ziņas

Austriešu laikraksts “Der Standard” sarunājās ar ES tiesību ekspertiem, kuri brīdināja, ka bez sūdzības ES Tiesā nevarēs iztikt. Francs Laidenmūlers valdības lēmumā saskata nepārprotamu “netiešu ES pilsoņu diskrimināciju”, jo viņu pieņemšana darbā Austrijā padarīta neatraktīvāka. Viņa kolēģis tieslietu eksperts Valters Obveksers problēmu saskata tajā, ka privileģēti tiek ne tikai austrieši, kuru darba vietas uzskatītas par apdraudētām, bet arī trešo valstu pilsoņi ar “sarkanbaltsarkano karti”.

Optimisti liek cerības uz argumentu, ka ierobežojumi attiecināti nevis uz jau pastāvošām, bet gan tikai jaunradītām darba vietām, turklāt, kā ziņo kanclera dienests, pieņemtie darba tirgus pieejas apgrūtinājumi ārvalstniekiem no citām ES dalībvalstīm konkrētos apstākļos esot pieļaujami, ja runa ir par “nodarbinātības un sociālpolitiskiem mērķiem”. Par spīti kritikai, Kerns nodarbināšanas bonusu uzskata par vienu no valdības jaunās darba programmas svarīgākajiem projektiem. Kā ziņo austriešu laikraksts “Kurier”, vicekanclers Reinholds Miterlēners rēķinās ar jaunradīto darba vietu skaita pieaugumu par 160 000.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.