Foto: Shutterstock

Ar grūbām pret trauksmi un bezmiegu: 5 garšīgu un sātīgu ēdienu receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

No šiem graudaugiem iespējams pagatavot lētus un veselīgus ēdienus: putru, sautējumus, zupu un salātus. Lūk, dažas receptes ierosmei!

LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Postošs negaiss šonakt plosījies Gulbenē: lauzti iespaidīga izmēri koki, gāzti stabi un bojāti māju jumti 5
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vīrietis Siguldā noslīd no 30 metrus augstā Gaujas krasta un iekrīt alā 30
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Pērkona lietusgāzes dažviet Latvijā gaidāmas arī Jāņu dienā: kuros rajonos būs negaisi? 4
8 stundas
Lasīt citas ziņas

Grūbas ir veseli, no sēnalām attīrīti, noapaļoti miežu graudi. Tajās ir bagātīgas cilvēka organismam nepieciešamā hormona melatonīna rezerves. Ja šā hormona trūkst, vairojas trauksme un moka bezmiegs. Grūbas satur kāliju, kalciju, magniju, cinku, selēnu, arī aminoskābi lizīnu, kas nostiprina imūnsistēmu. Tās ir bagātas ar šķiedrvielām. Tāpēc – nenoniecināsim grūbas!

Grūbas ar pākšaugiem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 150 g grūbu

• 100 g kaltētu pupiņu un zirņu

• 100 g selerijas saknes

• 100 g saldētas kukurūzas

• 3 saulē kaltēti tomāti eļļā

• 3 svaigi tomāti

• 1 burkāns

• 1 sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 1 tējkarote timiāna un raudenes

• 1 lauru lapa

• sāls

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Pākšaugus un grūbas iepriekš izmērcē aukstā ūdenī. Burkānu nomizo un sagriež kubiņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina. Saulē kaltētos tomātus sagriež strēmelēs. Tomātus noblanšē, novelk miziņu un sagriež kubiņos.

Uz pannas uzkarsē pāris karošu eļļas, kas pārlieta saulē kaltētajiem tomātiem, ieliek lauru lapu, sīpolus, burkānu un seleriju un apcep, līdz burkāna gabaliņi kļūst košāki. Pievieno pārējās sastāvdaļas, uzliek vāku un uz mazas liesmas sautē aptuveni 50 minūtes. Sāli pieber beigās.

Ar kartupeļiem un cauraudzīti

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 500 g kartupeļu

• 200 g burkānu

• sīpoli

• 180 g grūbu

• 400 g cūkas cauraudzīša

• 250 ml piena

• sāls

• malti melnie pipari

Pagatavošana:

Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Sagriež cauraudzīti, burkānus, sīpolus, uzbārsta sāli, maltus melnos piparus (var pievienot citas garšvielas pēc izvēles) un apcep uz pannas taukvielās. Tad visu liek kārtām katlā: grūbas, kartupeļus, burkānus un sīpolus, cauraudzīti un noslēdzošo kārtu – grūbas. Pārlej pienu un ūdeni tā, lai šķidrums mazliet pārklāj grūbas. Sautē tik ilgi, kamēr šķidrums iztvaikojis, – aptuveni stundu.

Gruboto

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 l buljona

• 500 g grūbu

• 250 ml saldā krējuma

• 1 sīpols

• 50 g sviesta

• 2 ēdamkarotes kausēta siera

• 2 tējkarotes rīvēta cietā siera

• sāls

• cukurs

Pagatavošana:

Sīpolus sīlki sagriež un apcep sviestā uz pannas. Pievieno iepriekš izmērcētas grūbas un, ik pa laikam apmaisot, karsē uz vidējas liesmas aptuveni 5 minūtes. Visu pārliek katlā, uzlej 2–3 kausiņus vistas vai dārzeņu buljona un maisot karsē, līdz šķidrums sasūcies grūbās. Šo procesu atkārto, līdz viss buljons izmantots. Tad pielej saldo krējumu un, lēnām maisot, ļauj lielākajai daļai iesūkties grūbās. Pievieno kausēto un cieto sieru un vēl nedaudz pakarsē. Katlam uzliek vāku un atstāj, lai masa kādas 5 minūtes izsilst.

Ar puraviem un āboliem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 600 g kūpināta svaigā siera

• 250 g grūbu

• 250 g puravu

• 1 ābols

• 2 pilieni Tobasco mērces

• malti melnie pipari

Mērcei:

• 50 ml skābā krējuma

• pustējkarote mārrutku

• malti melnie pipari

• sāls

• dilles

Pagatavošana:

Katlā izvāra iepriekš izmērcētas grūbas, nokāš. Ābolu un puravus sīki sagriež un apcep uz pannas. Pievieno grūbas un garšvielas un uz lēnas uguns sautē aptuveni 5 minūtes. Pasniedz karstu ar grilētu kūpināta siera šķēli un krējuma–mārrutku mērci.

Rasoļņiks

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg liellopa ribiņu

• 300 g grūbu

• 5 kartupeļi

• 5 sālīti gurķi

• 1 burkāns

• 1 sīpols

• sāls

• melno piparu graudi

• lauru lapas

• zaļumi

• sviests cepšanai

Pagatavošana:

Ribiņas liek aukstā ūdenī un uzvāra uz straujas liesmas, noputo. Pieber sāli un piparus un turpina vārīt uz lēnas uguns. Burkānu sarīvē uz rupjas sakņu rīves, sīpolu sagriež un apcep uz pannas sviestā.

Kartupeļus un sālītos gurķus sagriež kubiņos. Gurķus liek katliņā, aplej ar ūdeni tā, lai nosedz gurķus, un sautē 10 minūtes.

Kad gaļa mīksta, izņem no buljona, atdzesē, atdala gaļu no kauliem un sagriež gabaliņos.

Buljonā liek iepriekš izmērcētas grūbas un vāra. Kad tās pusmīkstas, pievieno kartupeļus un burkānus ar sīpoliem. Turpinā vārīt aptuveni 20 minūtes, pēc tam pievieno gurķus, lauru lapas un garšvielas pēc izvēles, piemēram, maltu raudeni, kaltētus ķiplokus, dilles, un vāra, līdz zupa gatava.

Ja gribas spēcīgāku virumu, var pieliet nedaudz 9% galda etiķa.

Uzziņa!

• Pirms gatavošanas grūbas jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens ir dzidrs. Tad ēdienam nebūs tumšas nokrāsas.

• Lai īsinātu grūbu vārīšanas laiku, tās iepriekš iemērc uz kādu stundu.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Izmērcētās grūbas ber katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un uz lēnas uguns karsē 10 minūtes kopš vārīšanās brīža. Tad izslēdz uguni un ļauj grūbām atdzist 10 minūtes. Pēc tam atkal vāra 10 minūtes un atdzesē, šo procesu atkārtojot trīs reizes.

• Novārītas grūbas var sasaldēt mazās porcijās, lai varētu pievienot ēdienam.

• Grūbas ieteicams uzglabāt māla, stikla vai metāla traukos ar hermētisku vāku. Jāuzglabā vietā ar labu ventilāciju, jo pārlieks mitrums ir galvenais graudaugu ienaidnieks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
4 gardu ēdienu receptes pāri palikušajam Jāņu sieram
6 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Jāņi ar “modīgākiem” ēdieniem! Kā Māra instagramā iedvesmo baudīt vēderpriekus skaisti! 6
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cik šobrīd Rīgas Centrāltirgū maksā Latvijas zemenes? 31
1 diena
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
“Lai mirdz jāņuguns!” Vasaras saulgriežos var dedzināt arī uguns skulptūras un veidot ugunsbumbas 3
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Vīrietis Siguldā noslīd no 30 metrus augstā Gaujas krasta un iekrīt alā 30
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Postošs negaiss šonakt plosījies Gulbenē: lauzti iespaidīga izmēri koki, gāzti stabi un bojāti māju jumti 5
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pērkona lietusgāzes dažviet Latvijā gaidāmas arī Jāņu dienā: kuros rajonos būs negaisi? 4
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cik šobrīd Rīgas Centrāltirgū maksā Latvijas zemenes? 31
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Ārsts Jānis Zaržeckis: “Ja tā ciniski domā – tiem, kas nevakcinējas, tālāk ir dabiskā atlasīte….” 112
3 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
10 vērtīgi dārznieces padomi: kā pareizi laistīt dārzu tveicē? 4
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 labākās mazsālīto gurķīšu receptes: arī “fiksie” gurķi – ēdami jau pēc 15 minūtēm! 4
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kur bij’ plūkt jāņuzāli, kur bij’ jautri palīgoti: kur svinēt un lasīt jāņuzāles, lai neiekultos nepatikšanās? 5
2 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 21. jūnija līdz 5.jūlijam: sēj zālāju, stāda kokus,apgriež noziedējušās puķes 4
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kādas nodokļu izmaiņas gaidāmas pašnodarbinātajiem? 15
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Smaržo pasakaini, garšo vēl labāk: mājās gatavota zemeņu kūka ar krēmsieru 2
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Ārsts Jānis Zaržeckis: “Ja tā ciniski domā – tiem, kas nevakcinējas, tālāk ir dabiskā atlasīte….” 112
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Veloaktīvists Viesturs Silenieks par velojoslām Rīgas centrā: “Jā, ražotnēm diemžēl būs jāiet ārā no pilsētas…” 84
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Uga Dumpis: Slimnīcās ar Covid-19 joprojām nokļūst tie pacienti, kuriem jau sen bija jābūt vakcinētiem! 61
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Postošs negaiss šonakt plosījies Gulbenē: lauzti iespaidīga izmēri koki, gāzti stabi un bojāti māju jumti 5
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
46 gadus vecam vīrietim Salas novadā makšķerēšana beidzas ar nāvi: virsū uzkrita liels koks, kurā iespēra zibens 4
7 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Ziedu vainagi, draugi un ģimene: kā Līgo svētkus aizvadīja Latvijā populāri cilvēki? 5
6 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
4 gardu ēdienu receptes pāri palikušajam Jāņu sieram
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Erotisko bilžu fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs pārliecināts: tiem, kas Jāņos nedzer, ir lielāka iespēja atrast papardes ziedu 2
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Man kā vēsturniecei..” Dreģe “Limuzīna Jāņu nakts krāsā” 40. jubilejā radio dīdžejiem liek brīnīties 8
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Jāņi ar “modīgākiem” ēdieniem! Kā Māra instagramā iedvesmo baudīt vēderpriekus skaisti! 6
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Atraktīvā stiliste Žanna Dubska publisko savu kailfoto un mudina tautu meklēt papardes ziedu 82
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieks – Jānis 3
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Vai patiesībā viss bija citādi? Iespējams, atklāts patiesais iemesls, kāpēc princis Harijs un Megana Mārkla pameta britu karalisko ģimeni 43
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
10 seni latviešu ticējumi par gada maģiskāko nakti: kam ticēja mūsu senči? 13
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 labākās mazsālīto gurķīšu receptes: arī “fiksie” gurķi – ēdami jau pēc 15 minūtēm! 4
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Katrīne Sauliete publiski “iedzeļ” mīļotajam Pēterim: “Tu esi zems reitings. Es esmu ļoti augsts reitings!” 39
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
10 vērtīgi dārznieces padomi: kā pareizi laistīt dārzu tveicē? 4
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Atslābt par agru? Situācija uzlabojas, tomēr Latvijā joprojām ir trešā augstākā saslimstība ar Covid-19 Eiropā
16:45
LE
LETA
Veselam
Aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāti tikai 33 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi
16:23
LE
LETA
Ziņas
Sinoptiķi brīdina: arī tuvākajā diennaktī Latvijā gaidāmi spēcīgi negaisi, vētra un krusa
16:21