Ar ķiplokiem pret vīrusiem: 3 gardi ēdieni ar ķiplociņiem 12
Autors: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ja Senajā Romā no ķiplokiem aristokrāti novērsās to asās smaržas dēļ, tad nabadzīgie, bet brīvie pilsoņi tos baudīja labprāt – ķiplokus saberza piestā ar papriku, sāli un olīveļļu un iegūto biezo putriņu smērēja uz maizes rikas. Izklausās pavisam moderni un aktuāli. Ķiplokus var likt gan pie gaļas, sakņu, sēņu, zivju, olu un putraimu ēdieniem, gan pie zupām, mērcēm salātiem – gan uzmundrinoši, gan veselīgi!
Cepti ķiploki
Sastāvdaļas:
• 6 lieli ķiploki
• 2 ēdamkarotes eļļas
• timiāna un rozmarīna zariņi
• malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana:
Ķiplokiem noņem miziņas, līdz paliek viena. Ķiplokiem nogriež augšu (1/3). Liek uz ieeļļotas folijas veidnē. Pārkaisa ar sagrieztiem zaļumiem, apslaka ar olīveļļu vai uzliek sviesta piciņas. Uzloka folijas malas. Cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 30 minūtes. Tad noloka foliju un pacep vēl kādas 10 minūtes.
Garšos kā smēriņš uz maizes, bet tikpat labi derēs kā piedeva grilētai zivij vai gaļai.
Cepot var ķiplokiem uzlikt arī pesto, majonēzi vai uzspiest citronu sulu.
Ķiploku zupa ar krējumu
Sastāvdaļas:
• paliels ķiploks
• 2 šalotes sīpoli
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 500 ml gaļas vai dārzeņu buljona
• 150 ml saldā krējuma
• 50 ml trekna skābā krējuma
• sāls
• Kajennas pipari
• svaigi pētersīļi
Pagatavošana:
Karstā sviestā nedaudz apcep sīki sagrieztus sīpolus, pielej 150 ml buljona un pavāra. Pārlej katliņā, pielej atlikušo buljonu un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes.
Pievieno saldo un skābo krējumu, ķiploku spiedē saspiestus ķiplokus un ar blenderi sajauc. Pēc garšas pieber sāli un Kajennas piparus.
Pasniedzot zupai uzkaisa svaigus, sasmalcinātus pētersīļus.
Ķiploku sviests ar baziliku un sieru
Sastāvdaļas:
• 120 g sviesta
• 3–4 ķiploka daiviņas
• 4 ēdamkarotes rīvēta siera (Krievijas, Šveices u.c.)
• saišķis svaiga bazilika
• sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Ķiploku saspaida miezerī, pieliek sviestu un sieru. Maisa, līdz iegūst viendabīgu masu. Sāli pievieno pēc garšas.
Derēs ne tikai uz maizītes, bet garšos arī ar pastu, zivi.
Padomi:
• Pērkot ķiplokus, jāraugās, lai galviņas būtu stingras un kompaktas.
• Ja daiviņas atdalījušās cita no citas, ķiploks jāizlieto pēc iespējas ātrāk.
• Mīkstas daiviņas liecina, ka ķiploks ir pavecs vai pat sācis no iekšpuses bojāties.
• Ķiplokus nedrīkst glabāt plastmasas maisiņos. Tos var sapīt pīnēs vai iebērt groziņā, lai vēdinātos. Piemērota ir istabas temperatūra.