Foto – Fotolia

Ar ko aizvietot etiķi? Uztura speciālistes padomi 0

“Pēdējā laikā runā, ka etiķis ir kaitīgs. Bet kā lai izvairās no tā lietošanas, gatavojot gurķu un citus konservus?” 
SKAIDRĪTE ROJĀ

LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 72
5 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 115
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 53
19 stundas
Lasīt citas ziņas

Ja veselība laba un nav problēmu ar kuņģi, etiķis marinādēs un dažādos salātos īpaši nekaitēs, uzskata LLU Pārtikas tehnoloģijas katedras docente Solvita Kampuse. Marinējumus taču neēdam regulāri, tās ir tikai piedevas.

Viņa pati jau ilgus gadus, gatavojot konservus, etiķi aizvieto ar citronskābi. Iemesls tam sākumā bijušas rūpes par mājinieku veselību, bet tagad jau kļuvis par ieradumu. Speciāliste gatavo maigu marinādi, lai gurķus droši varētu ēst arī bērni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Solvita Kampuse uzsver, ka garšas īpatnības atšķiras, tāpēc katram jāatrod optimāla sastāvdaļu proporcija. Viņa gurķus gatavo šādi: 4–4,5 litriem ūdens pievieno 50 gramu citronskābes, sāli liek 7–9 ēdamkarotes (mazāk nedrīkst, jo tas ir svarīgs konservants), cukuru – pēc garšas. Ar šādu šķidruma daudzumu pietiek gurķu pārliešanai 3 trīslitru burkās. Konservus pasniedzēja pasterizē, jo tā ir drošāk, ātrāk, vieglāk un lētāk, nekā vairākas reizes apliet ar vārošu ūdeni.

Parasto etiķi iespējams aizstāt ar dabisko ābolu vai vīna etiķi, taču to īpatnējā garša var gan patikt, gan nepatikt. Jāņem vērā arī procentuālā koncentrācija. Parastajam galda etiķim, ko tradicionāli min receptēs, tā ir 9%. Ja etiķis ir vājāks, jāpielej vairāk.

Solvita Kampuse par labām atzīst arī receptes, kad etiķi vai citronskābi aizvieto ar pavisam dabisku un skābu konservantu – ber kārtu aliču un pielej jāņogu, cidoniju vai dzērveņu sulu. Lai iegūtu vajadzīgo skābumu, marinādi gatavo gandrīz tīrā sulā. Vairāk skābuma radīs cidonijas.

Jo skābāka marināde, jo mazāk mikroorganismu tajā var izdzīvot. Tāds konservējums labāk glabāsies, un to var karsēt zemākā temperatūrā īsāku laiku.

Receptes, kurās izmantoti dabiskie skābinātāji, var atrast senās pavārgrāmatās, taču drošākā metode ir pašam atrast īsto proporciju, ko nākamgad varēs atkārtot. Konkrētu pievienojamās sulas daudzumu noteikt grūti, jo tās skābums var mainīties no ogu gatavības, šķirnes u.c.

SAISTĪTIE RAKSTI

Mājas apstākļos ir grūti noteikt marinādes skābumu. Ja vēlas arī turpmāk izmantot šādu konservēšanas metodi, der iegādāties speciālu mērierīci – pHmetru. Ar to var viegli noteikt pareizo marinādes stiprumu, kam jābūt no pH 3,5 (maigāka, ilgāk jākarsē) līdz pH 2 (stipra marināde).

Tomēr arī tad viena recepte nederēs visiem, jo konservu glabāšanā ļoti svarīgs ir pagrabs. Ja tas ir vēss, ar vienmērīgu temperatūru, gatavojot ziemas krājumus, var vairāk improvizēt.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ER
Elvita Ruka
Stāsti
“Esam te dzimuši, auguši, gājuši skolā – gribējās pateikt par to vietai paldies”: Ālaves muižas neticamais stāsts – no drazās iestiguša grausta par…
3 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Eksperte: Jau gadiem spēkā ir regulējums uz latvāņiem, bet tie joprojām izplatās. Ko tas nozīmē?
4 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vietās, kur lijis mazāk, koki dārzā un mežā jau cīnās par izdzīvošanu! Kā palīdzēt lielajiem kokiem? 1
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Griķu receptes: sacepums un pat vafeles! 3
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 72
5 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 115
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 53
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijai atkal tuvojas tveice. Cik ļoti uzkarsīs gaiss? 10
21 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Ar varu mīļš nebūsi – šis tev šodien jāielāgo! Horoskopi 25.jūlijam 3
15 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 5
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 4
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Svaigs, auksts un tieši laikā! Apelsīnu, melleņu un citu atspirdzinošu limonāžu receptes 2
4 dienas
MB
Madara Briede
Ziņas
Latvijā 11 000 hektārus klāj latvāņi. Kāpēc tos neizdodas apkarot? 25
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā baziliku no veikala pareizi iestādīt piemājas dārziņā?
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 2
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Izdevēja, žurnāliste Inga Gorbunova: “Lukašenko ir cilvēks ar diagnozi. Viņš neapstāsies!” 3
40 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 72
5 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Profesors Kaspars Kovaļenko: “Nākas secināt, ka pašnāvība nošaujoties arī ir reģistrēta kā vakcīnas blakne… “ 71
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Deputāts Aldis Gobzems par prezidentu Egilu Levitu: “Viņš ir apkaunojums valstij…” 101
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 53
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sinoptiķu solītais karstums pārņem Latviju. Kāds laiks gaidāms svētdien? 1
4 stundas
ER
Elvita Ruka
Stāsti
“Esam te dzimuši, auguši, gājuši skolā – gribējās pateikt par to vietai paldies”: Ālaves muižas neticamais stāsts – no drazās iestiguša grausta par…
3 stundas
RV
Rihards Vītols
Stāsti
Covid-19 vakcīnu izmēģinājumi uz cilvēkiem. Pieredzes stāsts: “Kādēļ gan es nevarētu palīdzēt glābt citus cilvēkus?”
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala: “Divu mēnešu laikā es pārvērtos par ļoti skaistu, “sakačātu” sievieti!” 27
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Vietās, kur lijis mazāk, koki dārzā un mežā jau cīnās par izdzīvošanu! Kā palīdzēt lielajiem kokiem? 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Žaklīna un Jēkabs 2
4 stundas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Varam teikt, ka esam pasaules līmenī” Latvijā ražotie disku arkli pieprasīti Kanādā un pat Islandē
22 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Jāķer prieks, un viss būs kārtībā!” Māris Štrombergs novēl olimpiešiem un stāsta, kā Latvijā bauda harmonisku ģimenes dzīvi 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Skaidrā nauda bija sadalīta 495 aploksnēs!” VID sāk procesu pret Lietuvas pilsoni 9
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Titavs: “Nav cerību, ka tiksim pie vēl vienas Vairas Vīķes-Freibergas!” 103
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 304
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene varētu atcelt Harija un Meganas ielūgumus uz platīna jubilejas svinībām. Kas šoreiz sadusmojis Bekingemas pili? 29
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Izdevēja, žurnāliste Inga Gorbunova: “Lukašenko ir cilvēks ar diagnozi. Viņš neapstāsies!” 3
12:40
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
Pa Rudzu ceļu: 52 cepēji ver savas durvis, lai “atdzīvinātu” tradicionālas vērtības un iepazīstinātu ar citur neredzētiem maizes “našķiem” 1
11:20
LE
LETA
Ziņas
Arī tenisiste Aļona Ostapenko apstājas olimpiskā turnīra pirmajā kārtā 5
10:54