Attīrīšanās ājurvēdas garā 3

Internetā meklējot iespējas Latvijā, atradu ājurvēdas attīrīšanās programmu Pančakarma. Izvēlējos to veikt rehabilitācijas centrā Jaunķemeri, jo vilināja jūras tuvums.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Lasīt citas ziņas

Centrā piedāvāja septiņas un desmit dienas ilgu programmu. Pirmajai reizei izraudzījos īsāko. Vispirms mani izmeklēja ārsts. Pēc tam saņēmu grāmatiņu, kurā norādīts, cikos un kādas procedūras katru dienu jāapmeklē.

Programma bija ļoti intensīva. Viss sākās ar brokastīm astoņos un beidzās tikai pusastoņos vakarā, turklāt no procedūras uz procedūru bija gandrīz vai jāskrien.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pančakarmas mērķis ir attīrīt organismu no toksīniem, kas liedz tam funkcionēt pilnvērtīgi un var būt cēlonis dažādām veselības problēmām. Saskaņā ar ājurvēdu, lai to izdarītu, vispirms organisms gan no ārpuses, gan iekšienes bagātīgi jāsaeļļo un jāsasilda. Citādi tas ir kā sauss koks – ja loka, var lūzt. Kursa laikā toksīnus ar eļļojošām un sviedrējošām procedūrām sašķidrina un aizvada līdz gremošanas traktam. Pēc tam tos ar dažādiem paņēmieniem, piemēram, ājurvēdiskām klizmām un deguna procedūrām, izvada pa dabiskajām ķermeņa atverēm.

Katru dienu bija abjanga jeb pilna ķermeņa masāža, kuras laikā no matu galiņiem līdz kāju pirkstiņiem tiku bagātīgi ieziesta ar eļļu. Salīdzinot ar klasisko masāžu, ājurvēdiskā bija maigāka, kustības – glāstošas un ļoti relaksējošas. Pēc tās ikreiz sekoja karsēšanās tvaika lādē. Tā izskatās kā liela koka kaste ar caurumu virspusē, pa kuru izbāzta galva. Karstuma ietekmē eļļas labāk iesūcas ķermenī un sekmē sārņu izvadīšanu no organisma. Vairākkārt bija deguna attīrīšanas procedūra nasja. Vispirms, lai veicinātu asinsriti, bija sejas masāža ar eļļām, tad to karsēja tvaika garaiņos un beigās deguna ejās ievadīja dažus pilienus ārstniecisku eļļu. Pēc kāda brīža degunu vajadzēja izšņaukt. Šādi iespējams attīrīt augšējos elpceļus un deguna dobumus. Procedūra labvēlīgi ietekmē visu, kas atrodas augstāk par lāpstiņām, – sākot no acīm un beidzot ar smadzenēm. To izmanto galvassāpju, redzes traucējumu, alerģiska rinīta un citu kaišu ārstēšanai.

Daudzi baidās no klizmām. Varu nomierināt – nekā briesmīga! Taisnajā zarnā ļoti saudzīgi ievada eļļu. Neilgi pirms procedūras veic vēdera masāžu, lai efekts būtu labāks.

Trīsreiz dienā bija ājurvēdiskā ēdināšana – ļoti vieglas un pieticīgas maltītes, kas veicina organisma attīrīšanos. Piemēram, brokastīs parasti bija tasīte kausēta gī sviesta ar zaļumiem, lai ieeļļotu organismu no iekšienes. Klāt varēja piekost dažas šķēlītes ingvera un citrona. Citās ēdienreizēs pasniedza rīsus ar dažādām piedevām (munga pupiņām, dzeltenajām lēcām, garšvielām) vai dārzeņu salātus. Ļoti garšoja gurķu salāti ar paniņām, kam pārlietas gī sviestā ceptas garšvielas. Vēl pie sirds gāja burkāni ar ananasa gabaliņiem un rozīnēm, kam pievienotas paniņas. Bija gardi augļu kokteiļi, piemēram, no banāniem ar kanēli. Ikreiz brīnījos – cik garšīgi var paēst bez gaļas! Pirmajos vakaros jutu izsalkumu, jo pēdējā maltīte bija septiņos, bet līdz šim vakariņas biju radusi ēst stipri vēlāk. Uz brokastīm skrēju, gī sviests ar zaļumiem šķita gardākais, kas vien var būt, tomēr pamazām pie režīma pieradu un badu vakaros vairs nejutu.

Reklāma
Reklāma
Katru dienu bija fiziskās aktivitātes: joga un nūjošana. Atgriezusies mājās, pat iegādājos nūjas, man ļoti iepatikās šī nodarbe. Jaunķemeru Pančakarmā kā bonuss iekļautas dūņu aplikācijas un sērūdens vannas, par ko biju absolūtā sajūsmā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.