Foto – Shutterstock

Kā audzēt balto bazellu 0

“Kas ir baltā bazella?” LĪGA KOKNESES NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Veselam
Neredzamās slepkavas: četri ikdienas ieradumi, kas nemanāmi bojā asinsvadus un palielina trombu attīstības risku
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem trīs datumiem, tev uzlikts īpašs “zīmogs” no pagātnes
TV24
“Neviens nevarēja saprast, kas tas par ieroci!” Slaidiņš atklāj interesantu incidentu “Zapad 2025” laikā
Lasīt citas ziņas

Balto bazellu (Basella alba) sauc arī par Malabaru, Ceilonas, Indijas spinātiem un vīteņspinātiem. Āfrikā un Āzijā augi ir daudzgadīgi kāpelētāji, bet kultūrā to mūžs ir īss (kultivē kā viengadīgus augus). Ja vien ir balsts, baltā bazella spēj izaugt līdz 4 m gara. Tai ir tumši zaļas lapas, bet varietātei ‘Rubra’ ir sarkani stublāji un lapas. Sarkanas nokrāsas lapas un ziedkāti ir arī bazellai ‘Rosebud’. Visām šīm šķirnēm ovālās vai apaļās lapas un ziedkāti ir ēdami (pagatavo sautējot un cepot). Augustā–septembrī augi zied ar neuzkrītošiem ziediem, pēc tam veidojas purpursarkanas, sulīgas ogas ar sēklām (tās nav ēdamas).

Bazella ir tropu un subtropu apgabalu augs, kam nepieciešams +25 °C siltums. Zemākā temperatūrā aug lēnāk un lapas ir mazākas. Vislabāk jūtas siltā, viegli noēnotā vietā, auglīgā, labi drenētā augsnē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dēstiem sēj kastītēs vai podos, nodrošinot aptuveni +20 °C. Kad augi sasnieguši 10–15 cm garumu (maija beigās), izstāda rūpīgi sagatavotā dobē vai lielā podā, lai vijas ap režģi.

Stādījums jāravē, jālaista. Kad spināti ir apmēram 45 cm gari, nokniebj galotnes, lai labāk augtu sāndzinumi. Lai būtu vairāk uzturā lietojamo lapu, ziedneši jāizlauž. Ražu vāc 10–12 nedēļas pēc stādīšanas, nogriežot 15–20 cm garus jaunos dzinumus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.