Foto: Aija Geida

Bērnības garša: omītes “Saldās desas” receptes 5

Garie ziemas vakari ir īstais laiks atcerēties bērnību un pagatavot kādu sen aizmirstu desertu – saldo desu. Recepšu krājumos noteikti vēl saglabājušies pieraksti ar neparastākiem produktu salikumiem, bet rezultāts – uhh! – cik salds!

Reklāma
Reklāma

Saldā desa ar kukurūzas nūjiņām

Sastāvdaļas:

• 130 g kukurūzas nūjiņu

• 400 g īrisa konfekšu

• 140 g sviesta

Pagatavošana:

“Tu padarīji mana desmitgadīgā dēla dienu neaizmirstamu!” Ādažos kāds svešinieks no sirds iepriecinājis zēnu, kurš nupat nopircis makšķeri
“Es nerunāju latviski!” Tūrists no Šveices, kurš apguvis latviešu valodu, sašutis, ka vairākās kafejnīcās nevar veikt pasūtījumu valsts valodā 158
13 noslēpumi, kas franču sievietēm ikdienā ļauj izskatīties tik satriecoši 11
Lasīt citas ziņas

Katlā ar biezu apakšu uz lēnas uguns izkausē sviestu, tam pievieno no papīriņiem iztītas konfektes un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz iegūta viendabīga masa. Sākumā sviests spītīgi atdalās no pakusušajām konfektēm, bet, cītīgi maisot un lēni sildot, 10 minūšu laikā abas masas sajaucas. Pēc tam pieber kukurūzas nūjiņas un samaisa, lai tās visas ir vienmērīgi pārklātas. Tad sākas grūtākais darbs – karsto masu izklāj uz cepamā papīra un, izmantojot virtuves cimdus un otru cepamā papīra loksni, sablīvē un izveido skaistu desu. Jāpiebilst, ka ar mazajām kukurūzas nūjiņām tas izdodas viegli, bet ar lielākajām Draugu kukurūzas nūjiņām krietni jānopūlas. Sagatavoto desertu patur ledusskapī divas stundas, lai sastingst, un pēc tam sagriež šķēlītēs.

! Garšas dažādošanai var pievienot apgrauzdētus riekstus.

Saldā desa ar cepumiem un marmelādi

Mīklai:

• 180 g sviesta

• 180 g kviešu miltu

• 50 g cukura

• 2 ēdamkarotes skābā krējuma

• Šķipsniņa sodas un sāls

Desai:

• 120 g marmelādes

• 100 g žāvētu dzērveņu

CITI ŠOBRĪD LASA

• 400 g vārīta iebiezinātā piena ar cukuru

Pagatavošana:

Miltus sajauc ar sāli un sodu. Aukstu sviestu ieberž miltos, pievieno cukuru un skābo krējumu. Mīklu pusstundu patur vēsumā, pēc tam izrullē, sagriež strēmelēs un cep +180 °C, kamēr zeltaini brūnas. Atdzesē un ar pirkstiem vai stampiņu salauž mazos gabaliņos. No tikko ceptas smilšu mīklas desa būs daudz aromātiskāka un gardāka.

Marmelādi sadala mazos kubiciņos, dzērvenes pārgriež uz pusēm vai četrās daļās. Visas sastāvdaļas samaisa kopā un ar rokām izmīca, lai kondensētais piens pilnībā sajauktos ar cepumiem. Veido desu un ietin to pārtikas plēvē vai cepamajā papīrā. Nakti patur ledusskapī, lai sastingt.

! Pirms ietīšanas saldo desu var apviļāt kokosa skaidiņās, sadrupinātos lazdu riekstos vai šokolādes skaidiņās.

Svarīgi!

Saldās desas var ilgstoši glabāt ledusskapī, jo nebojājas (ja vien neizvēlas recepti, kur tiek pievienotas olas).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.