Foto – Dainis Bušmanis

Tāpat pētījums liecina, ka labo elementu – mikroelementu un makroelementu – daudzums paraugos atšķiras. Var droši teikt, ka sulā ir salīdzinoši daudz kālija un kalcija, kā arī mikroelementu – cinka un dzelzs. Šie arī ir elementi, kas bieži vien Latvijas iedzīvotāju uzturā stipri trūkst. Bērzu sulu paraugos tika novērots arī salīdzinoši liels mangāna daudzums. Mangāna sulā ir tik daudz, ka, izdzerot vienu litru sulas, cilvēks var uzņemt dienas devu. Mangāns ir nepieciešams mikroelements, tomēr pārāk liels tā daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību – galvassāpes, muskuļu krampji, nogurums varētu būt pazīmes, kas liecinātu par pārlieku lielu uzņemtā mangāna daudzumu. Līdz šim analizētajos paraugos litrā sulas vidēji ir četri miligrami mangāna. 18


“Bior” šogad sulās analizē arī cukuru saturu, un secināts, ka galvenie cukuri bērzu sulā ir fruktoze un glikoze. Cukuru saturs atšķiras starp sulu, kas ievākta pirmajā dienā, un sulu, kas ievākta nedēļu vēlāk, kur būs vairāk cukura. Kopumā vidēji 250 mililitru glāzē būs aptuveni astoņas līdz 15 kilokalorijas.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Rezumējot iepriekšteikto, “Bior” secina – bērzu sulas ir veselībai drošs mazkaloriju dzēriens, protams, ar nosacījumu, ka sulas tiek ievāktas tīrā vidē, tām nekas netiek papildus pievienots klāt un tās pildītas sterilos traukos.

No rokas rokā: līdz 300 kg gadā

* PVD noteikumi bērzu sulu tirgotājiem šogad ir nemainīgi – sulas bez dienesta atļaujas drīkst tirgot nelielos apjomos – līdz 300 kilogramiem gadā.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Ja tirgojamo sulu daudzums lielāks, jāreģistrējas PVD kā augu izcelsmes produktu primārās ražošanas uzņēmumam.

* Tirgojamās sulas obligāti jāmarķē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.